CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Filip Kučera

Foto: Pixabay

01. 04. 2022

1 komentář

Inflace stoupá. Kam by měli drobní střadatelé investovat?

 

Je pochopitelné, že v nynější době nezvykle vysoké inflace je zvýšená poptávka po způsobech, jak proti ní chránit své úspory. Pravda je ale taková, že porovnání různých variant investování vyznívá stejně bez ohledu na výši inflace.

Loading



 

„Při nízké i vysoké inflaci jsou možnosti, jako třeba bankovní vklady nebo státní dluhopisy, poměrně málo riskantní, ale nízkovýnosové, zatímco například akcie nebo nemovitosti slibují vyšší výnos, nicméně za cenu vyššího rizika,“ myslí si ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa. Vysoká inflace podle něj mění obrázek jen v tom, že reálná výnosnost všech variant je nižší. Navíc pokud se bavíme o investicích na období aspoň několika málo let, lze předpokládat, že vysoká inflace se bude týkat jen první části celkového časového horizontu takové investice.

„Zaručené“ rady nefungují

Hlavní ekonom Banky CREDITAS Petr Dufek vysvětluje, že každý vnímá inflaci jinak a třeba ten, kdo má zafixovanou cenu plynu a elektřiny, pociťuje inflaci výrazně méně než zákazník u dodavatele poslední instance. „Hotovosti nebo běžným účtům dnešní inflační doba rozhodně nepřeje. Se zvyšováním úrokových sazeb ČNB však přichází i vyšší úročení spořících a termínovaných účtů, zajímavější výnosy dluhopisů apod.,“ říká Petr Dufek a pokračuje: „Pokud i tak investor raději zamíří na kapitálový trh, měl by vždy zvažovat riziko ztráty, kterou je ochoten podstoupit. „Zaručené“ rady v tomto případě moc nefungují.

Ekonom finanční skupiny Partners Martin Mašát uvádí, že hlavní je nenechat ležet peníze nečinně na účtech ani nekupovat nesmyslné cihličky zlata. Jeho cena nemá s českou inflací vůbec nic společného a dlouhodobě se ukazuje, že všichni „zlatí investoři reálně jen a jen prodělávají.

„Pro konzervativní investory jsou řešením dluhopisové fondy kvalitních dluhopisů. Tyto fondy mají díky prudkému růstu výnosů státních dluhopisů před sebou několik let velmi solidních výsledků s výnosy kolem 5 %, což by v daném horizontu mělo na inflaci stačit. U dynamičtějších investorů lze doporučit akciové fondy, které dlouhodobě poráží inflaci o několik procent,“ doporučuje ekonom Partners.

REKLAMA

Odborníci radí akcie

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil vysvětluje, že při tak vysoké úrovni inflace, jaká nás v nebližší době čeká, je ekonomickou sebevraždou držet hotovost. Kromě nezbytné rezervy na nečekané výdaje musí všechny peníze z účtu pryč. Pokud má člověk naplánované nějaké větší výdaje, které dosud odkládal – například koupi větší elektroniky či nábytku – nastal čas je realizovat, levnější už nebudou. „Zbytek prostředků je nutné zainvestovat, aby byly před inflací alespoň částečně chráněny. Prakticky jedinou investicí, která se inflaci může alespoň přiblížit, jsou akcie. Je nutné ovšem počítat s delším investičním horizontem – minimálně pěti let – protože akciové trhy jsou pověstné svými krátkodobými výkyvy,“ říká pro Investujeme.cz Vít Hradil.

Michal Skořepa z ČS k tomu dodává, že naděje investorů, že i v období rychle rostoucích cen budou schopni dosahovat podobných reálných výnosů jako obvykle, aniž by obětovali likviditu a nepodstupovali zvýšené riziko, je lichá. „Jinými slovy: to nejhorší, co může investor udělat, je snažit se i v této době uchovat hodnotu svých úspor tím, že své prostředky vloží do alternativy, která slibuje vysoký výnos za cenu velmi nízké likvidity nebo vysokého rizika,“ podotýká ekonom ČS.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • KarelPtacek

    7 dubna, 2022

    Sám jsem před nedávnem zdědil nějaké peníze. Jelikož jsem v tomto směru spíše konzerva, tak jsem něco investoval do dluhopisu a něco jsem si nechal. Tudíž souhlasím s panem Mašátem z Partners a za mě je fakt hloupost nechat peníze ležet na účtu.

    Odpovědět