CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Filip Kučera

Foto: Shutterstock

24. 03. 2022

0 komentářů

Jsou metaversa – virtuální světy – jen nafouknutá bublina? Vyplatí se do nich investovat?

 

Investice do virtuálních světů označovaných jako metaversa rapidně rostou. Lákavá je plánovaná budoucí podoba internetu, zahrnující sdílené virtuální prostory propojené do jednoho virtuálního vesmíru. Zajímavé jsou například platformy jako je Decentraland či Sandbox. Nemovitosti v těchto světech se prodávají klidně i za miliony korun. Vyplatí se do nich investovat?

Loading



 

Faktem je, že trh s virtuální realitou roste mnohem pomaleji, než se před lety očekávalo. Z dat získaných z platformy Statista.com vyplývá, že v roce 2021 příjmy jen lehce přesáhly 30 miliard dolarů. To ale může výrazně změnit krok společnosti Facebook, která se přejmenovala na Meta a hodlá právě do virtuální reality výrazně investovat.

Finanční ekonom skupiny Partners podotýká, že vždy a všude jde jen o platícího konzumenta. Pokud mu nabídnete univerzální službu, budete mít tržby a zisk. „Pro ostatní to bude jen zbytečná služba, kterou nevyužijí. Investoři by proto měli sledovat, kdo je cílovou skupinou vznikajícího metaversa, a jak by se mohla v budoucnosti vyvíjet,“ uvádí pro Investujeme.cz Martin Mašát.

Pro armádní účely, školství i kulturu

Virtuální a rozšířená realita jsou již poměrně dostupnými technologiemi (Facebook, Sony, HTC). Nejčastěji se s nimi lze setkat v herním průmyslu: sedíte doma na židli, nebo se pohybujete v prostoru vybaveném dostatkem senzorů a hrajete si.

Burzovní makléř Jan Filip ze společnosti Cyrrus ve svém komentáři uvádí, že například živé sledování sportovních nebo kulturních událostí, které se pořádají na druhém konci světa a jsou pro většinu lidí nedostupné vzhledem k omezení velikosti stadionů v Rio de Janeiru či hledišť na Broadwayi, se už brzy může stát realitou. Už dnes si v některých obchodních centrech můžete vyzkoušet oblečení jednoduše tak, že se postavíte do určeného prostoru a volíte si různé střihy a barvy – to je rozšířená realita.

REKLAMA

Je otázkou jen několika let, než budete moci navštívit virtuální obchod a nechat si nakoupené zboží doručit domů (Amazon). Zdravotnický personál či technici mohou mít potřebná data přímo před očima a pracovat o poznání efektivněji a pacient snáze překoná svoje psychické potíže. Studenti si na začátku prohlídky galerie nasadí speciální brýle a za pomocí například chytrých telefonů spatří mnoho užitečných a dodatečných informací. Anebo se podívají do centra Říma na přelomu letopočtu, aniž by opustili školu. V neposlední řadě budou virtuální, rozšířená i kombinovaná realita využívány pro armádní účely, jako je např. výcvik jednotek.

Internet zážitků a dovedností

Viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza si dokáže představit, že nás čeká doba, kdy budou existovat v oblasti zážitků a služeb dva světy. Jeden z nich bude ten „virtuální“, založený právě na umělé inteligenci a velké rychlosti výpočetní techniky i datových přenosů, včetně těch mobilních v 5G sítích. Ten druhý a doufám, že ještě řadu let dominantní, bude svět reálných zážitků. Z virtuální reality se nestane tsunami, která se přes nás převalí a my už navždy zůstaneme sedět v obyvácích s projektory zážitků připevněnými na našem těle.“

V textu společnosti Deloitte se dočteme, že v budoucnosti se v oblasti retailu počítá s využitím hned tří druhů digitálních realit. Nejznámějším typem je virtuální realita, která vytváří kompletně digitální svět, který plně nahrazuje skutečné prostředí. Pohyb a interakce uživatele jsou zajištěny pomocí různých technologií snímání pohybu. Oproti tomu rozšířená realita skutečný svět nenahrazuje, ale pracuje s ním – pomocí například transparentních brýlí rozšiřuje, doplňuje uživatelovu realitu o digitální obsah. Smíšené reality jsou potom kombinací obou zmíněných technologií. Více se dočtete ve výzkumu společnosti Deloitte.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *