CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

0 komentářů

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

 

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o 0,6 %, ve čtvrtém kvartále jsme již byli svědky růstu o 6,61 %, na což navázal letošní první kvartál posílením o dalších 5,4 %.

Loading



 


Zdroj : Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Refinitiv, vychází ze základu k 1. 1. 2018

Jednoznačně lepších výsledků dosáhli investoři do akciových fondů, které letos dosahují výkonnosti téměř 8 %. „V dlouhodobém horizontu akciové fondy za pět let zhodnocují o 7,8 % ročně. Defenzivnější fondy, do kterých řadíme například smíšené či dluhopisové fondy, letos prozatím těsně překonávají hranici 2procentního růstu, což při přepočtu na roční výkonnost přináší opatrnějšímu investorovi 8,6 %,“ komentuje Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select.

 „V popředí nejúspěšnějších fondů letošních tří měsíců se nachází velká koncentrace fondů zaměřených na vyspělé akciové trhy, které těžily mimo jiné i z dosažení nových rekordních úrovní lokálních indexů, a to v Evropě, USA i Japonsku. Přispěla tomu i odolná ekonomická data, která na jaře pomohla ke zlepšení investorské nálady. Tahounem portfolií byly známé technologické společnosti, často participující na trendu umělé inteligence, či některé farmaceutické společnosti, které úspěšně navyšují zisky z produkce na trh nově uvedených léků. Pozoruhodné zotavení zažil sektor biotechnologií,“ komentuje Petra Hrdličková, investiční analytička Swiss Life Select.

Více se obecně dařilo fondům, v jejichž portfoliích se nacházely spíše růstové akcie. S větším odstupem zaostaly fondy s větší váhou v britských, latinskoamerických a čínských akciích. Čína se v očích investorů nadále potýká s nejistotou budoucího ekonomického vývoje, zatíženého slabou domácí poptávkou a krizí v realitním sektoru.

Méně se dařilo dluhopisovým fondům. Lepších výsledků dosahovaly fondy rizikovějších dluhopisů s vyšším výnosem a držící větší expozici na vybrané evropské ekonomiky či rozvíjející se země. Významné centrální banky, jako FED či ECB, již sice na posledním zasedání podržely bezpečné úrokové sazby na stávajících úrovních, proti zhodnocování dluhopisů jde však stále vyšší jádrová inflace či silný pracovní trh. Ty totiž napovídají, že se úrokové sazby nemusí snižovat takovým tempem, jak trhy původně predikovaly, což výkonnosti dluhopisů spíše přitěžuje.

REKLAMA

„V dalším kvartále bude zajímavé sledovat zveřejňování výsledků hospodaření jednotlivých akciových společností a předstihové ekonomické ukazatele konkrétních regionů. Ty totiž mohou napovědět, zda se bude realizovat tolik vyhlížený scénář ekonomického zlepšení v druhém pololetí letošního roku. V takovém případě by akciový trh dostal znatelný impuls k růstu. Můžeme být také svědky změn investičních preferencí mezi jednotlivými lokálními burzami. Globální investoři totiž mohou být znepokojeni riziky koncentrace velkých akciových titulů na americkém trhu a raději upřednostnit akcie na evropských burzách, kde se nabízejí levnější příležitosti. Přelivy investic mohou nastat i mezi čínskými a indickými trhy. Případné pokračování dobrých výsledků indických společností a naopak setrvání stagnace Číny mohou umocnit odliv investic právě ve prospěch Indie. Pozitivní signály z čínské ekonomiky mohou trend zvrátit a nasměrovat investice zpět do fondů čínských akcií. Zlepšující se spotřebitelská nálada zase může oživit fondy s větší váhou ve spotřebitelském sektoru,“ dodává Richard Bechník.

Index českého investora (CII750) sestavují analytici společností Swiss Life Select na základě dat získaných prostřednictvím systémů Eikon a Lipper společnosti Refinitiv za použití informací ze 750 fondů kolektivního investování, které jsou pro českého investora na domácím trhu běžně dostupné. Při jeho výpočtu odborníci sledují nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice. Pro nastavení vah jsou využívána data ze čtvrtletních zpráv o podílových fondech v ČR, které vydává Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT). Index je vypočítáván od 1. 1. 2018, kdy je jeho základní hodnota na 100. Více na www.cii750.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *