CZK/€ 24.725 +0,32%

CZK/$ 22.775 +0,55%

CZK/£ 29.040 +0,24%

CZK/CHF 24.963 +0,32%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 10. 2023

1 komentář

Hnutí FIRE – cesta k finanční nezávislosti a brzkému důchodu

 

FIRE (Financial Independence, Retire Early) je hnutí, které získalo na popularitě mezi investory, kteří chtějí dosáhnout finanční nezávislosti a brzkého důchodu. Toto společenství lidí se snaží investovat agresivně a efektivně, aby dosáhli cíle opustit korporátní svět co nejdříve a žít svůj život dle vlastních představ. Jaké jsou základy strategií FIRE? Co je třeba vzít v úvahu při plánování finanční nezávislosti?

Loading



 

Co je hnutí FIRE

Nadšenec do hnutí FIRE má jediný cíl, a tím je vystoupení z „krysího závodu“, co nejrychleji to půjde. K cíli vede několik cest, jako například rozjezd online podnikání. Dnes se budeme bavit o cestě vedoucí přes investice. Úkol je vytvořit dostatečné množství peněz, aby se poté daly investovat do investičních instrumentů, které generují cashflow, a tím docílit pasivního příjmu. Spíše než o koníčku se bavíme o stylu života, který je plný disciplíny a odhodlání. Stát se finančně nezávislým totiž stojí nemalé oběti.

Stanovení cílů a finančního plánu

Prvním krokem k dosažení FIRE je stanovení konkrétních finančních cílů. To zahrnuje určení, kolik peněz budete potřebovat pro svůj důchod, jak rychle chcete dosáhnout finanční nezávislosti a jaký životní styl si přejete udržovat. Je nutné zohlednit dopady inflace, protože například 15 milionů Kč nebude za 30 let mít stejnou hodnotu, jako dnes.

Jaký měsíční příjem požadujete? V případě, že budete investovat 35 000 měsíčně po dobu 20 let, při průměrném zhodnocení 7 % p. a., na konci vyjde částka 16 000 000 Kč, která po zainvestování s 5% p. a. vygeneruje měsíčně 67 000 Kč. Při průměrné inflaci 2 % p. a., bude konečná reálná hodnota pasivního příjmu 40 000 Kč. Naštěstí existuje valorizace a tím pádem by měla růst i mzda investora, což mu dovolí neustále zvyšovat úložnou částku.

Agresivní investování

Jedním z charakteristických rysů FIRE je agresivní investování. To znamená alokaci větší části svých finančních prostředků do aktiv vykazující vysokou volatilitu. Akcie a akciové fondy byly pro hnutí vždy jasnou volbou, protože historicky dosahují vyššího výnosu, než jiné instrumenty. V dnešní době však není výjimkou, že část portfolia tvoří také kryptoměny.

REKLAMA

Zde je nutné dbát na správnou diverzifikaci. Určitě není příjemné po 20 letech žití střídmého života přijít o veškeré pracně nastřádané finance. Obecně lze využít ETF rozvinutých ekonomik, volatilní sektory, jako například ten technologický, v menší míře i high caps kryptoměny a jiné.

Minimalizace výdajů

Velký důraz se klade na minimalizaci výdajů. To zahrnuje šetření na nepodstatných věcech, snižování dluhů a vytváření rozpočtů. Cílem je maximalizovat úspory a investovat co největší část příjmů.

Pro minimalizaci výdajů je nutný propracovaný money management. Klasickým nástrojem jak sledovat výnosy/výdaje je excelová tabulka. Zde je nutné zapisovat veškeré položky i v rámci desetikorun, protože každá investovaná koruna se počítá. 20 let tedy nečekejte dovolenou, drahé auto a ve většině případů se jedná i o závazek nemít děti.

Strategie vyžadující disciplínu a trpělivost

FIRE je investiční strategie, která přitahuje ty, kteří touží po finanční nezávislosti a brzkém důchodu. Je to cesta, která vyžaduje důkladné plánování, agresivní investování a kontrolu nad výdaji. Společenství FIRE sdílí zkušenosti, tipy a triky, jak dosáhnout těchto cílů. Ale je třeba mít na paměti, že strategie FIRE není pro každého a vyžaduje disciplínu a trpělivost. Pro ty, kteří jsou ochotni investovat čas a úsilí, může FIRE přinést finanční svobodu a možnost žít život, jaký si představují.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Akciovému trhu v USA se za poslední dekádu dařilo

Dlouhodobá investice do akcií může přinášet zajímavý výnos a v rámci DIP posloužit i jako zajištění na stáří. Nejběžnější akciová portfolia a fondy zhodnotily v posledním desetiletí investice dvojnásobně i víc. Vyplývá to z analýzy společnosti Freedom Financial Services, která porovnala často využívané fondy a portfolia.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Johnny

    23 října, 2023

    Pan investiční specialista je schopný se popřít ve dvou odstavcích po sobě…… Jak může jít ruku v ruce „můžete žít život jaký si představujete“ s „zapomeňte na 20 let na auto jaké chcete, dovolenou a pravděpodobně také děti“…… Toho jste vzali kde?

    Odpovědět