CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 10. 2023

1 komentář

Hnutí FIRE – cesta k finanční nezávislosti a brzkému důchodu

 

FIRE (Financial Independence, Retire Early) je hnutí, které získalo na popularitě mezi investory, kteří chtějí dosáhnout finanční nezávislosti a brzkého důchodu. Toto společenství lidí se snaží investovat agresivně a efektivně, aby dosáhli cíle opustit korporátní svět co nejdříve a žít svůj život dle vlastních představ. Jaké jsou základy strategií FIRE? Co je třeba vzít v úvahu při plánování finanční nezávislosti?

Loading



 

Co je hnutí FIRE

Nadšenec do hnutí FIRE má jediný cíl, a tím je vystoupení z „krysího závodu“, co nejrychleji to půjde. K cíli vede několik cest, jako například rozjezd online podnikání. Dnes se budeme bavit o cestě vedoucí přes investice. Úkol je vytvořit dostatečné množství peněz, aby se poté daly investovat do investičních instrumentů, které generují cashflow, a tím docílit pasivního příjmu. Spíše než o koníčku se bavíme o stylu života, který je plný disciplíny a odhodlání. Stát se finančně nezávislým totiž stojí nemalé oběti.

Stanovení cílů a finančního plánu

Prvním krokem k dosažení FIRE je stanovení konkrétních finančních cílů. To zahrnuje určení, kolik peněz budete potřebovat pro svůj důchod, jak rychle chcete dosáhnout finanční nezávislosti a jaký životní styl si přejete udržovat. Je nutné zohlednit dopady inflace, protože například 15 milionů Kč nebude za 30 let mít stejnou hodnotu, jako dnes.

Jaký měsíční příjem požadujete? V případě, že budete investovat 35 000 měsíčně po dobu 20 let, při průměrném zhodnocení 7 % p. a., na konci vyjde částka 16 000 000 Kč, která po zainvestování s 5% p. a. vygeneruje měsíčně 67 000 Kč. Při průměrné inflaci 2 % p. a., bude konečná reálná hodnota pasivního příjmu 40 000 Kč. Naštěstí existuje valorizace a tím pádem by měla růst i mzda investora, což mu dovolí neustále zvyšovat úložnou částku.

Agresivní investování

Jedním z charakteristických rysů FIRE je agresivní investování. To znamená alokaci větší části svých finančních prostředků do aktiv vykazující vysokou volatilitu. Akcie a akciové fondy byly pro hnutí vždy jasnou volbou, protože historicky dosahují vyššího výnosu, než jiné instrumenty. V dnešní době však není výjimkou, že část portfolia tvoří také kryptoměny.

REKLAMA

Zde je nutné dbát na správnou diverzifikaci. Určitě není příjemné po 20 letech žití střídmého života přijít o veškeré pracně nastřádané finance. Obecně lze využít ETF rozvinutých ekonomik, volatilní sektory, jako například ten technologický, v menší míře i high caps kryptoměny a jiné.

Minimalizace výdajů

Velký důraz se klade na minimalizaci výdajů. To zahrnuje šetření na nepodstatných věcech, snižování dluhů a vytváření rozpočtů. Cílem je maximalizovat úspory a investovat co největší část příjmů.

Pro minimalizaci výdajů je nutný propracovaný money management. Klasickým nástrojem jak sledovat výnosy/výdaje je excelová tabulka. Zde je nutné zapisovat veškeré položky i v rámci desetikorun, protože každá investovaná koruna se počítá. 20 let tedy nečekejte dovolenou, drahé auto a ve většině případů se jedná i o závazek nemít děti.

Strategie vyžadující disciplínu a trpělivost

FIRE je investiční strategie, která přitahuje ty, kteří touží po finanční nezávislosti a brzkém důchodu. Je to cesta, která vyžaduje důkladné plánování, agresivní investování a kontrolu nad výdaji. Společenství FIRE sdílí zkušenosti, tipy a triky, jak dosáhnout těchto cílů. Ale je třeba mít na paměti, že strategie FIRE není pro každého a vyžaduje disciplínu a trpělivost. Pro ty, kteří jsou ochotni investovat čas a úsilí, může FIRE přinést finanční svobodu a možnost žít život, jaký si představují.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Johnny

    23 října, 2023

    Pan investiční specialista je schopný se popřít ve dvou odstavcích po sobě…… Jak může jít ruku v ruce „můžete žít život jaký si představujete“ s „zapomeňte na 20 let na auto jaké chcete, dovolenou a pravděpodobně také děti“…… Toho jste vzali kde?

    Odpovědět