CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Karel Pučelík

17. 12. 2020

16 komentářů

Švýcarský virtuální experiment

 

Švýcarská centrální banka na začátku prosince představila projekt Helvetia, který je experimentem s určitým typem virtuální měny. Odborníci však dodávají, že s kryptoměnami podobnými bitcoinu se příliš srovnávat nedá. Zatím ani není jisté, co s prvními výsledky projektu banka udělá, a zda bude vůbec pokračovat.

Loading



 

Švýcarská centrální banka experimentuje s projektem podobným kryptoměnám. Banka pro mezinárodní vypořádání (Bank for International Settlements), která sídlí ve švýcarské Basileji, uvedla, že pokus tamějších finančních institucí dokazuje možnost začlenit virtuální aktiva do stávajících systémů. Jak ale upozorňuje ekonom Dominik Stroukal, jedná se o systém od například bitcoinu poměrně vzdálený.

„Helvetia je projekt postavený na R3 Corda, což je databáze inspirovaná Bitcoinem, ale má s ním jen velmi málo společného. Projekt není decentralizovaný a není bez důvěry. Pouze nastavuje pravidla tak, aby transakce vidělo a mělo možnost auditovat více institucí. Sami tvůrci dříve tvrdili, že Corda není blockchain, avšak později svou databázi jako blockchain začali prodávat,“ uvádí hlavní ekonom Banky Creditas. Jeden z velkých rozdílů je, že bitcoin funguje decentralizovaně, což je i jeho výhodou.

Státní instituce i standardní banky se vesměs staví ke virtuálním měnám podezřívavě, i proto může být krok švýcarské centrální banky přelomový. S myšlenkou virtuálních měn ale operují i některé další centrální banky, pokusy by mohli ovlivnit procesy s peněžní zásobou nebo zrychlit mezinárodní platby.

Možný nástroj centrálních bankéřů

Přestože se ve švýcarské variantě nejedná přímo o kryptoměny, může finančnímu světu dát impuls k přemýšlení. „Na projektu jsou zajímavé dvě věci. Zajímavé je, že experimentuje s tokenizovanými aktivy, ale opět platí, že nejde o decentralizované blockchainové řešení. Zde spíše jde o přepsání aktiva typu akcie do jiné standardizované formy. S tím souvisí druhá zajímavost. Standardizovaná forma akcie na jedné straně si vyloženě říká o standardizovanou formu peněz na straně druhé. Dnešní peníze jsou jen stav na účtu, proto inspirování bitcoinem některé světové centrální banky uvažují o tokenu ve formě nového druhu peněz, který by vydávaly a měly ve správě přímo centrální banky (CBDC, central bank digital currency, pozn. red),“ vysvětluje Stroukal.

REKLAMA

Pomocí podobného systému by se do rukou regulátorů mohly dostat další nástroje, jak ovlivňovat ekonomiku. „Zjednodušeně řečeno pak peníze můžou být jednou další kolonkou ve stejné databází s akciemi či dluhopisy. Bitcoinem se to sice inspiruje, ale jeho vlastnosti to nemá, což samozřejmě centrální banky vítají. Projekt samotný s nejvyšší pravděpodobností úspěšný nebude, ale nějaký druh CBDC centrální banky časem budou mít všude po světě. Po roce 2008 definitivně ztratily kontrolu nad měnovou zásobou, kterou tvoří obchodní banky. CBDC by jim rozšířily možnosti, jak ovlivňovat ekonomiku a dosahovat inflačního cíle,“ dodává Stroukal, který je autorem publikací nejen o kryptoměnách.

Bitcoinu se daří

V závěru letošního, jen těžko předvídatelného roku, se nejznámější kryptoměně daří. V posledních týdnech se mu podařilo vyšplhat až na hranici jen těsně pod 20 tisíci dolary, což je maximum za předešlé dva roky. Na začátku roku 2020 se přitom na burzách obchodoval jen za necelých sedm tisíc dolarů za jednu virtuální minci. Otázkou ale také je, zda raketový nárůst nebude následován i pádem, jako tomu bylo před třemi lety.

Loading

Vstoupit do diskuze 16 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    17 prosince, 2020

    Tyhle ty státní „kryptoměny“ jsou strašný nesmysl. Centrální banka si chce defakto vytvořit nový paralelní „peněžní systém“, který může konkurovat tomu, za jehož stabilitu má ze zákona odpovědnost? No to může udělat jenom blbec (parafrázuji slova generála Finka z Haškova Švejka, který se převlékl do ruské uniformy).

    Celý tento experiment (zvláště pak, pokud by byl „úspěšný“) by mohl skončit totálním nestabilitou bankovního systému a prakticky opuštěním současného peněžního systému, doprovázeném krachem všech soukromých bank, nebo převodem všech aktiv soukromých bank do centrální banky a zavedení nové peněžního systému, kdy 100% peněžní zásoby emituje centrální banka, což je ale v podstatě koncept peněžního systému nazývaný Vollgeld, který právě Švýcaři před několika lety v referendu velmi jasně odmítli.

    Takže nezbývá, než konstatovat, že i ve Švýcarké národní bance mají velmi nebezpečné diletanty, kteří v podstatě nemají tušení, co a jak závažného činí. Jako by nestačila konkurence BTC, k níž se státy staví v podstatě přezíravě. Zavádění státních kryptoměn jen zvýší atraktivitu skutečných kryptoměn a prakticky zlegalizuje a zpropaguje možnost jejich použití jako prostředku směny. Bude nastolena situace, kdy se lidé budou (v podstatě oprávněně) ptát, když ničím nekrytou „kryptoměnu“ může emitovat stát, proč by nemohl i kdokoliv jiný. Mohou se začít ptát, zda není náhodou ta soukromá měna lepší, než ta státní. Vzhledem k současné „popularitě“ všeho, co je státní, bych velký optimista v tom, jaká odpověď převáží, nebyl?

    Jinak tvrzení Dominika Stroukala, že po roce 2008 definitivně ztratily kontrolu nad měnovou zásobou, není správné. Jakousi kontrolu nad měnovou zásobou snad měly centrální banky před rokem 1971, kdy ještě existovaly zbytky zlatého standardu. Od roku 1971 centrální banky nemají žádnou přímou(!) kontrolu nad měnovou zásobou, tedy nikoliv až od roku 2008 a je to tak jenom dobře. Uvedená státní „kryptoměna“ by ovšem mohla vést ke 100% přímé kontrole centrální banky nad peněžní zásobou a to fakt dobře není a je to i jeden z důvodů, proč byl koncept Vollgeld Švýcary v referendu odmítnut.

    Odpovědět

  • Já to říkal a teď jsem

    18 prosince, 2020

    Ano. Starý systém končí. Nic není věčné.
    Někdo to pochopí a zareaguje včas a ta změna pak pro něj bude pozitivní. Někdo to bude odmítat pochopit tak dlouho, až ho vývoj převálcuje.
    Proto vidíme snahy některých centrálních bank o zavedení vlastní kryptoměny – pro Švýcarsko, Singapur a další malé dravé to přináší šanci urvat si pro sebe větší díl koláče (tolik k „obavám“, že se to povede jednotně zakázat).
    Pro jiné (PBoC) to je nástrojem pro útok na dominantní postavení dolaru. Připojují se i velké soukromé banky (např. JPM – pro váš Lehman Brothers již ale je pozdě a další ignoranti pokroku ho budou následovat). Připojují se i velké firmy (podpora bitcoinu ze strany PayPalu, nákup bitcoinu do rezerv velkých firem kotovaných na burze, …). Brzy se připojí každý, kdo nechce být převálcován dějinami.
    https://hanson-birringer.medium.com/microstrategy-adopting-a-bitcoin-standard-72e0c4a6b9f6

    Je zábavné, jak se postoje odpůrců bitcoinu „vyvíjejí“.
    Napřed ho ignorovali (zabývat se hračkou pár geeků je pod naši úroveň), pak se mu smáli (co to je? digitální nic?), pak věštili jeho brzký konec (existuje dokonce webová stránka sumarizující „konce bitcoinu“) a nakonec pláčou, že bitcoin sice vyhraje, ale je to stráááášně špatně. Asi jako plakali zastánci otroctví, že není přeci možné jej zrušit, protože otroci se o sebe nebudou sami umět postarat.

    Docela by mě zajímalo, jak si odpůrci vnitřně vysvětlují, že k tomu došlo. Jak podle nich mohla spontánně, z nuly, bez zákonů, represí a vynucování, přirozeně tržně, vzniknout měna nekrytá žádnou hodnotnou fyzickou komoditou ani silou státního represivního aparátu. Měna, která se zcela přirozeně prosadila a hrozí sesazením stávajícího systému z trůnu. Co se musí honit v hlavě ignorantům ignorujícím tu masivní přirozenou poptávku po něčem takovém. Co si musejí namlouvat o současném systému, aby neviděli příčiny toho, že tolika lidem tak moc vadí, že pracně a riskantně hledají jeho náhradu (protože ano, cesta bitcoinu na výsluní nebyla ani jednoduchá, ani přímočará a ještě jej pár komplikací čeká). Jasně, mohou si namlouvat, že lidi postihla nějaká davová psychóza – ale tím se jen zařazují po bok mnoha takových v minulosti, kteří ignorovali realitu a zákonitosti společenského vývoje a společenské změny se trapně snažili vysvětlit podlehnutím lidu západním štvavý vysílačkám, uhranutím se strany čarodějnic, atd…

    A ono se při tom jen postupně naplňuje toto:
    https://www.alza.cz/bitcoin-odluka-penez-a-statu

    Odpovědět

  • TikTak

    18 prosince, 2020

    Ano. Starý systém končí. Nic není věčné.
    Někdo to pochopí a zareaguje včas a ta změna pak pro něj bude pozitivní. Někdo to bude odmítat pochopit tak dlouho, až ho vývoj převálcuje.
    Proto vidíme snahy některých centrálních bank o zavedení vlastní kryptoměny – pro Švýcarsko, Singapur a další malé dravé to přináší šanci urvat si pro sebe větší díl koláče (tolik k „obavám“, že se to povede jednotně zakázat).
    Pro jiné (PBoC) to je nástrojem pro útok na dominantní postavení dolaru. Připojují se i velké soukromé banky (např. JPM – pro váš Lehman Brothers již ale je pozdě a další ignoranti pokroku ho budou následovat). Připojují se i velké firmy (podpora bitcoinu ze strany PayPalu, nákup bitcoinu do rezerv velkých firem kotovaných na burze, …). Brzy se připojí každý, kdo nechce být převálcován dějinami.

    Je zábavné, jak se postoje odpůrců bitcoinu „vyvíjejí“.
    Napřed ho ignorovali (zabývat se hračkou pár geeků je pod naši úroveň), pak se mu smáli (co to je? digitální nic?), pak věštili jeho brzký konec (existuje dokonce webová stránka sumarizující „konce bitcoinu“) a nakonec pláčou, že bitcoin sice vyhraje, ale je to stráááášně špatně. Asi jako plakali zastánci otroctví, že není přeci možné jej zrušit, protože otroci se o sebe nebudou sami umět postarat.

    Docela by mě zajímalo, jak si odpůrci vnitřně vysvětlují, že k tomu došlo. Jak podle nich mohla spontánně, z nuly, bez zákonů, represí a vynucování, přirozeně tržně, vzniknout měna nekrytá žádnou hodnotnou fyzickou komoditou ani silou státního represivního aparátu. Měna, která se zcela přirozeně prosadila a hrozí sesazením stávajícího systému z trůnu. Co se musí honit v hlavě ignorantům ignorujícím tu masivní přirozenou poptávku po něčem takovém. Co si musejí namlouvat o současném systému, aby neviděli příčiny toho, že tolika lidem tak moc vadí, že pracně a riskantně hledají jeho náhradu (protože ano, cesta bitcoinu na výsluní nebyla ani jednoduchá, ani přímočará a ještě jej pár komplikací čeká). Jasně, mohou si namlouvat, že lidi postihla nějaká davová psychóza – ale tím se jen zařazují po bok mnoha takových v minulosti, kteří ignorovali realitu a zákonitosti společenského vývoje a společenské změny se trapně snažili vysvětlit podlehnutím lidu západním štvavý vysílačkám, uhranutím se strany čarodějnic, atd…

    Odpovědět

  • Axl

    18 prosince, 2020

    https://hanson-birringer.medium.com/microstrategy-adopting-a-bitcoin-standard-72e0c4a6b9f6

    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/proc-se-vlady-boji-bitcoinu-protoze-tisknou-penize-ve-velkem-133858

    https://www.alza.cz/bitcoin-odluka-penez-a-statu

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    20 prosince, 2020

    Takhle nějak mluvili o nevyhnutelnosti pokroku lidstva i komunisti a všchini už vědí jak to dopadlo. Zastánci bitcoinové revoluce to teprve musí zjistit, pokud se jim to tedy podaří. Jistou neblahou zkušenost lidstvo už má se zlatou svěrací kazajkou v dobách zlatých standardů. Snad si včas uvědomí, jak hloupé by bylo nechat se spoutat mnohonásobně těsněší bitcoinovou svěrací kazajkou.

    Odpovědět

  • Arnošt

    21 prosince, 2020

    Já doufám, že bitcoinisti nikdy nedospějí do stádia (není to totiž žádná organizovaná strana), že by nám mohli současné fiat peníze zakázat.
    Spíše obojí bude fungovat vedle sebe a lidé a firmy si budou moci vybrat, který typ peněz lépe naplňuje jejich potřeby (možná, že časem převáží jedna měna, pokud ovšem bude opravdu splňovat požadavky drtivé většiny lidí a firem – ale nebude to hned).
    Zároveň ti lidé a firmy uvidí, jak si vedou ti, kteří zvolili jinou měnu. A pokud ti druzí se budou mít lépe, mohou se z toho poučit.
    Nedovedu dopředu říci, zda jsou lepšími penězi ty centralizované inflační „kryté“ dluhem, nebo ty decentralizované s předem danou (zpomalující) inflací. A přijde mi skvělé, že si obojí můžeme vyzkoušet, osahat si to a rozhodnout se, co komu vyhovuje.

    Ostatně žádný peněžní řád není na věky, každý se jednou překoná. A kdo by měl poznat a rozhodnout, zda už ten čas nadešel a zda už je k dispozici lepší alternativa? Nějaký úředník? Tak jako nám úředník lépe řekne, které auto je lepší, který notebook je lepší, která dovolená, které pojištění, která investice?

    Mimochodem: ony existují i plně decentralizované kryptoměny, které nemají klesající inflaci, ale naopak například stabilně dvouprocentní. Pokud je toto dobrou cestou, lidé zapomenou na bitcoin a půjdou tudy.
    Zbývá jediná otázka: je lepší mít stabilní „hardcodovanou“ dvouprocentní inflaci, nebo tu inflaci nechat řídit pracovníky centrální banky? Já jak tak sleduji úspěšnost jejich predikcí, tak si myslím, že jejich vyřazením o nic moc nepřijdeme. Pokud by však po takovém expertním řízení byla poptávka, může se objevit i kryptoměna, kde se rychlost uvolňování nových mincí bude řídit stanoviskem nějakého respektovaného expertního teamu (čím respektovanější team, tím ta kryptoměna má větší šanci uspět v konkurenčním boji).
    Ale jelikož se centrální bankéři při svém rozhodování řídí několika víceméně triviálními poučkami, zcela jistě je možné je ve formě rovnic-algoritmu zabudovat do jádra nějaké kryptoměny – protože na realizaci takovéto automatizované monetární politiky by mohl stačit i „smart contract“. Již dnes není žádný problém zakomponovat do zdrojového kódu měny zohledňování nějakých externích údajů z respektovaných zdrojů (míra nezaměstnanosti, atd…). Pokud máte nápad na nějakou takovou „chytrou“ měnu, zkuste s ní přijít, třeba se ujme a vy budete slavný a bohatý a zároveň budete mít dobrý pocit, že jste něco udělal pro lidstvo. Chce to iniciativu a ne pasivní sledování vývoje, či jeho kritizování.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    21 prosince, 2020

    Goebbels taky tehdy prohlašoval: „umožnili jsme Čechům v pohraničí, aby se mohli vrátit do své vlasti. “ Je to analogie na tvrzení: „umožníme Vám používat více druhů peněz. Budete mít větší svobodu přejít k těm novým.“ Ve skutečnosti tam, kde ji budou vyžadovat, žádnou svobodu volby mít nebudete. Svobodu volby získá jen ten, co bude vyžadovat novou „měnu“ po ostatních.

    Bitcoin je „měna“ se zpomalující inflací pouze ve smyslu obejmu „peněžní“ zásoby. Ve smyslu cenové inflace, v ohledu růstu cen, představuje BTC deflační, resp. hyperdeflační prostředek směny, tedy něco, co jako prostředek směny není zcela objektivně vhodné (viz Greshamův zákon). BTC má samozřejmě i velký potenciál rozvrátit současný systém způsobem, z něhož se možná ekonomika už nikdy nevzpamatuje. Je to nebezpečná hra dětí se sirkami ve stohu slámy.

    Vám přijde skvělé si to osahávat a zjišťovat, jak Vám to bude vyhovovat, ale mě to přijde jako když si dítě chce sáhnout na rozpálená kamna.

    Ano nic není na věky. Ale věřte mi, že u některých historických zlomů byste se fakt nechtěl nacházet a jedním z nich je i kolaps peněžního a ekonomického systému.

    Vaše představa o tom, že stačí kryptoměna s 2% růstem peněžní zásoby namísto systému, kde se centrální banka snaží o 2% růst ceny spotřebního koše, je taky dětinská. Růst peněžní zásoby a růst cen jsou dvě hodně odlišné veličiny. Při zavedení kryptoměny s objemem peněžní zásoby 10 bilionů jednotek s růstem o 2% ročně zásoby této kryptoměny můžete získat prostředí s pádivou deflací o 10% ročně. To není tak jednoduché, jak si představujete.

    Expertní tým by snad mohl fungovat. Nicméně každá kryptoměna bude trpět svým „komoditním“ charakterem. Namísto dlužníků, kteří dnes musí produkovat, aby splatili své dluhy a tím zajišťují systematicky nabídku statků na trhu, pasivní „komoditní“ kryptoměna bude jen zápisem v nějaké účetní knize. Toto představuje velmi závažnou systémovou změnu peněžního systému, který dnes funguje uspokojivě. Nejsem příznivcem experimentů s tak zásadní a důležitou infrastrukturou, jakou je pro ekonomiku peněžní systém. Opakuji, je to velmi nebezpečný hazard. Současný systém je velmi robustní. Nahrazovat jej nebo jej destabilizovat nějakými pokusy lidí, kteří ani nevědí, co činí, mi přijde ale velmi bláznivé a totálně nezodpovědné.

    Algoritmus? Který algoritmus by před 2 lety zahrnoval tak specifické problémy, jaké přinesl koronavirus. Každá takováto nepředvídatelná situace by mohla skončit zcela neřešitelnou situací, se kterou by pevný algoritmus nepočítal. A proč by měl nějaký algoritmus řídit něco, o čem dnes svobodně rozhodují lidé (zájemci o úvěr) a banky na základě svých přání a potřeb? Lidé si s problematikou peněz lámou hlavy staletí a Vy jim poradíte, ať to celé podřídí nějakému algoritmu? Půjdete do CERNu a začnete jim tam taky říkat, co a jak mají dělat, protože jste si přečetl nějaké scifi?

    Navíc představa soupeření vícero měn je nerealizovatelná. Nikdy nebudete vědět, jak by ta která měna fungovala samostatně. Problémy ekonomiky (ta je jenom jedna), které nastanou budou arbitrárně a neprokazatelně přisuzovány různými lidmi různým měnám. A nějaké experimenty v tomto smyslu jsou velmi nebezpečné, protože kolaps ekonomiky není jen taková nějaká maličkost, aby se pak jen řeklo oops, tak tudy ne. Ve skutečnosti může být hlavním problémem už jen to, že v dané ekonomice není právě a jen jedna měna.

    Jistě, peníze jsou dnes strašně populární a vždy byly velmi zajímavým tématem. Mnoho lidí by chtělo udělat v této oblasti „díru do světa“. Chápu to všechno nadšení. Ale chtělo by to nejprve se velmi dobře seznámit s tím, co chci měnit. Podle mě, pokud pochopíte, jak geniální je současný peněžní a bankovní systém, začnete se všem zastáncům nových konceptů kryptoměnových smát. Každý, kdo chce mít relevantní názor na možnosti změn v peněžním a bankovním systému, by se měl nejprve velmi důkladně seznámit s tím, co to vlastně chce změnit a teprve potom bude schopen alespoň trochu objektivně hodnotit svůj záměr.

    To se ale neděje. Současný systém nikdo nebrání ani nevysvětluje a všichni řeší jen, jak ho změnit, aniž by ho skutečně poznali. Doposud jsem nepotkal zastánce BTC, který by skutečně rozuměl tomu, jak současný systém funguje a co vše se může stát pokud fungovat přestane. Všichni pouze slepě věří, že je to skvělý nápad ty kryptoměny, protože v případě pochopení toho, jak fungují kryptoměny si tu práci dali, aby si všechno nastudovali. V případě současného systému jim ale stačí zhlédnout pár konspiračních teorií, v lepším případě si nastudují něco o zlatém standardu, multiplikaci vkladů a zločinu frakčního bankovnictví. O skutečných principech současného systému se tak nedovědí vůbec nic. Ale chtějí ho změnit.

    Já mám jediný dobrý nápad v ohledu peněz. Nastudujte si a pochopte současný peněžní systém, abyste všechny nové myšlenky byli schopni objektivně porovnat se současnou skutečností a pokud dojdete k názoru, že ta nová myšlenka je lepší, uvědomte si jak moc a v čem vlastně a pak si zhodnoťte jestli Vám stojí tyto výhody za riziko, že destabilizace současného systému naruší vážně chod ekonomiky. Zda Vám stojí za to vážně trpět kvůli té představě lepšího peněžního systému s vědomím, že nakonec jste se mohli mýlit. Jestli Vám stojí za to projít si JISTÝM(!) a REÁLNÝM(!) peklem, kvůli tomu, abyste se MOŽNÁ(!) dostali do nějakého HYPOTETICKÉHO(!) ráje. Zkuste si představit, jak se díky svému nápadu ocitáte v situaci, kdy pokud si poli nechytíte divokého králíka, nebo něco neukradnete, tak zemřete hladem. Svět bez funkčních peněz totiž inklinuje velmi rychle k tomu, že každý se musí o své základní životní potřeby postarat sám, jak umí, protože koupit si nemá co a nemá za co. Že přeháním? Jak si tím můžete být jist a vsadíte si na to? Ono to nakonec nemusí být tak vyhrocené, ale i když se ekonomika zredukuje v důsledku nestability peněžního systému o 25% nebude to opravdu nic, co by stálo za tu Vaši zvědavost, jak Vám bude vyhovovat nějaký jiný měnový systém. A jsou tu i ostatní, které do svého experimentu zatáhnete. Ostatní, které by ani ve snu nepadlo, že se budou muset něčemu takovému přizpůsobovat a někteří to ani nedokáží. Pro Vás to budou lůzři, kteří si za to mohou sami. Ale to bude lež. Bude to selhání Vás a Vám podobných. Vaše zvědavost bude příčinou. Stejně jako jsou děti zvědavé, co se stane, když sáhnout na ty tak krásně zářící rozpálená kamna. Problém je, že ta ruka na kamnech nebude jen Vaše ale i těch, co o důsledky Vašich experimentů neměli žádný zájem.

    Pokud bych chtěl být něčím slavný, pak tím, že zabráním té strašlivě nezodpovědnému experimentování s tak zásadně důležitou věcí, jako je peněžní systém, nikoliv tím, že vymyslím nějakou geniální kryptoměnu, na které zbohatnu a pak se všechno kolem mě zhroutí. Nestojím o Pyrrhovo vítězství.

    Odpovědět

  • Ondra

    21 prosince, 2020

    Až jednou poroste inflace, a ona jednou růst začne, bude díky vaší opěvované MMT peklo na zemi, celý finanční systém se zhroutí jak domeček z karet. Ještě budete rád, že nějaký bitcoin, nebo cihličku zlata vlastníte. Jste sakra chytrý chlap, nevěřím že se tímto směrem aspoň trochu nejistíte. Kdo nemá aspoň 10% svého portfolia v těchto dvou aktivech je blázen.

    Odpovědět

  • Medard

    23 prosince, 2020

    Vlády a centrální banky dělají co mohou, aby lidem ukázaly, že je potřeba ze státní měny rychle utéct.
    Představa, že jakýsi Satoshi někde ve sklepě napsal nějakou podivnost a následně se miliony lidí intoxikovaly halucinogenními houbičkami a začali na tu nesmyslnou podivnost přecházet, je dost zvláštní.
    Chápu, že zastánci (beneficienti) stávajícího systému si namlouvají, že nějak tak to je, aby si nemuseli přiznat, jak špatný systém to hájí.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    28 prosince, 2020

    Bez toho „špatného“ systému a centrálních bank byste v dnešní koronakrizi velmi pravděpodobně vězel až po krk v krizi ne nepodobné té z 30. tých let minulého století. Takže rozhodně je co na dnešním systému hájit. 🙂

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    28 prosince, 2020

    Nesmysly. Pokud se konečně uchytí i to MMT (ono nikomu ani nic jiného nezbude, než si přiznat, že právě MMT je schopno uspokojivě všem vysvětlit, jak to, že už dávno všechny státy nezkrachovaly), pak teprve zjistíte, že současný systém se prostě sám zhroutit nemůže. Můžete ho jen aktivně a záměně zničit. To ano a před tím taky varuji.

    Odpovědět

  • Arnošt

    23 prosince, 2020

    Ááá, „argumentace“ Goebbelsem. Neklamný to důkaz argumentační nouze.

    BTC má potenciál něco rozvrátit? A to něco je dobré, nebo špatné? Asi záleží, kdo a z jakého úhlu se dívá, ne? Být státním zaměstnancem či příjemcem dávek, firmou zaměřenou na předražené státní zakázky, neziskovkář přisátý na státní deficitní cecek, tak jsem nervózní, to ano.
    A jak by se mohlo stát, že bitcoin něco rozvrátí? Jedině tak, že ho lidé začnou DOBROVOLNĚ používat. Jsou svéprávní a plnoprávní? Tak je nechte konat! Jak si můžete osobovat právo rozhodovat za lidi? Myslíte si, že jste něco víc? Ta arogance!

    Pokud (jak VY říkáte) bitcoin není vhodný ke směně, tak ho lidi ke směně nebudou používat, ne? Jen si odporujete…

    A má opravdu potenciál rozvrátit ekonomiku, nebo jen bezhlavé státní zadlužování a rozhazování spřáteleným zájmovým skupinám? No uvidíme. V tom je to skvělé – že se stačí posadit do křesla a sledovat. Zastánce bitcoinu si to může okořenit long pozicí, kritik shortem, aby to sledování mělo nějaký náboj. Shortujete? Moc prosím!

    A teď mi vysvětlete, jak by asi při 2% růstu peněžní zásoby mohla být deflace 10%. Jako že by produktivita práce a kapitálu rostla o 12%pa? No to by přece byl úžasný svět, ne?
    Navíc je zvláštní, že i dnes jsou oblasti, kde ceny klesají a při tom to ničemu nevadí a výrobci i takových statků krásně prosperují. Někde máte v těch vašich dětinských teoriích chybu.

    ad Expertní tým: ale vždyť můžete založit kryptoměnu s jakýmikoli vlastnostmi. Klidně i takovou, kde nové mince vznikají úvěrem, jako dnes u fiatu. Jděte do toho, postavte se odhodlaně konkurenci, přesvědčte lidi, že to je to nejlepší řešení a vyhrajte ve férové otevřené soutěži!

    „Podle mě, pokud pochopíte, jak geniální je současný peněžní a bankovní systém, začnete se všem zastáncům nových konceptů kryptoměnových smát.“
    No já zase myslím, že s kryptoměnami přišli právě ti, kteří ten váš systém pochopili až moc dobře. Viděli znárodnění zlata 1933 (nešlo o žádný přirozený tržní proces!). Viděli rozprášení všech legitimních pokusů o nezávislou měnu (eGold a podobné). Viděli státní bankroty, hyperinflace, vytěsňování soukromých investic státním dluhem, manipulace úroků do záporu, rozhazování peněz z vrtulníku, záchrany bank z peněz daňových poplatníků, haircuty bankovních vkladů, kapitálové kontroly, vypnuté bankomaty. Slyší výhrůžky lidí (jako jste vy) zbraněmi hromadného ničení typu MMT. A proto vymysleli a prosazují kryptoměny. Jako jejich prostředek finanční sebeobrany. A je naprosto pochopitelné, že ďáblův advokát útočníka (vy) kritizuje bránící se lidi.

    Sledujte, kdy bitcoin roste. Jak reaguje na vládní nesmysly a tisk peněz – například poslední úplatky americké vlády, „záchranné balíčky“, UBI-like rozdávání šeků lidem, shazování peněz z vrtulníku. Jestli se divíte, že držitelé úspor z takto znehodnocované měny prchají a hledají alternativu, tak zkrátka neznáte lidi – a nutně se pak stále dokola budete rozčilovat na jejich (pro vás nepochopitelným) chováním.

    „Současný systém nikdo nebrání ani nevysvětluje a všichni řeší jen, jak ho změnit, aniž by ho skutečně poznali.“
    Proboha co to povídáte? Na vysokých školách se učí jen ten současný systém. Do televize se nedostane nikdo, kdy by současný systém zpochybnil. V žádné komerční ani centrální bance, v žádné vládě není žádný kritik současného systému. Moc se ten informační a vzdělávací monopol neliší od minulého režimu a vy si ještě stěžujete! Asi jako když si v ČST v roce 1986 stěžovali, kolik prostoru a pozornosti se dostává disidentům 🙂

    „Nestojím o Pyrrhovo vítězství.“
    No ono by to totiž vaše vítězství nebylo. Vy stojíte na straně establishmentu, proti změnám a pokroku. Takže to je jen takové divné plácání.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    28 prosince, 2020

    „BTC má potenciál něco rozvrátit? A to něco je dobré, nebo špatné?“

    Takže Vám není současný systém dost dobrý, takže ho podle Vás můžeme s klidem rozvrátit? To je přece absurdní. Vy si neuvědomujete, jaké následky může mít rozvrat fungujícího peněžního systému? Myslíte si, že peněžní a bankovní systém je vlastně něco zcela postradatelného? Myslíte si, že by se Vás rozvrat peněžního systému nijak nedotkl? A pokud chcete rozvrátit peněžní a bankovní systém jen protože Vám vadí úředníci, pak to už nemá cenu jakkoliv dál komentovat.

    Jak se opovažuji zabránit dětem, aby si šli hrát se sirkami do stodoly plné sena? Já jsem možná arogantní ale Vy jste určitě úplně hloupý. Obávám se, že Vy jste mnohem nebezpečnější, a to i sobě samému.

    Pokud BTC nebude vhodný ke směně, tak ho nebudou používat? No když před tím stihnou rozvrátit současný peněžní systém, tak jim ale nic jiného, než používat ten nevhodný BTC, nezbude.

    „V tom je to skvělé – že se stačí posadit do křesla a sledovat.“ Vy si myslíte, že je to nějaká hra, kterou budete jen tak sledovat? Že to pak vypnete a ono bude zase všechno O.K. No není.

    „vždyť můžete založit kryptoměnu s jakýmikoli vlastnostmi. Klidně i takovou, kde nové mince vznikají úvěrem“ Proč bych to jako dělal? Vždyť na tomto principu funguje současný systém? 🙂

    „No já zase myslím, že s kryptoměnami přišli právě ti, kteří ten váš systém pochopili až moc dobře.“ Nepochopili. Vůbec, natož alespoň nějak. To je mnou mnohokrát velmi pečlivě ověřený fakt. A Vy jste jen dalším jasným exemplářem. 🙂

    „Na vysokých školách se učí jen ten současný systém.“ A to vůbec ne. Na vysokých školách se učí o penězích převážně úplné nesmysly. Čest málo výjimkám. A podle toho to taky vypadá v médiích. Je to všude samej všehoshopnej „odborník“. 🙂

    Odpovědět

  • Axel

    18 prosince, 2020

    https://hanson-birringer.medium.com/microstrategy-adopting-a-bitcoin-standard-72e0c4a6b9f6

    Odpovědět

  • Wenca

    18 prosince, 2020

    https://www.alza.cz/bitcoin-odluka-penez-a-statu

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    28 prosince, 2020

    Spíše jde o projev odluky rozumu od mozku. 🙂

    Odpovědět