CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Petr Zámečník

26. 09. 2019

0 komentářů

Hans-Joerg Naumer: Obchodní válka je o politickém a technologickém vlivu

 

Obchodní válka mezi USA a Čínou hned tak neskončí. „Je to o politice a o prvenství v technologiích. Spojené státy se snaží vyvážit globální a politické ambice Číny,“ říká Hans-Joerg Naumer, Head of Global Capital Markets & Thematic Research Allianz Global Investors. A jak dopadne Brexit?

Loading



 

Jste šéfem ekonomického výzkumu v Allianz Global Investors. Jaké hlavní témata vidíte v současné světové ekonomice?

Máme několik hlavních témat. Nejvýznamnějšími z nich je geopolitika – např. světový obchod a současný obchodní konflikt či Brexit. Vedle globální politiky je to měnová politika a samozřejmě ekonomický růst, pro nás Evropany důležitý v v eurozóně, Velké Británii a samozřejmě v Číně.

Všechna témata jsou navíc propojena navzájem. Např. obchodní konflikt má již dopad na růstová čísla. A ve stejné době centrální bankéři hledají nástroje jak omezit dopad obchodní války.

Obchodní válka neskončí…

Tato témata jsou velmi široká. Např. obchodní válka mezi USA a Čínou. Jak můžete dělat jakékoli predikce, když vývoj závisí především na tom, co Donald Trump napíše na svůj Twitter?

Predikce jsou v této oblasti skutečně složité. Často se výsledek zdá být pouhou shodou náhod. Ale pod linkou je zřejmé, že obchodní konflikt není to, jak vypadá na první pohled. Jeho vývoj může vypadat náhodně, ale rozhodně není.

REKLAMA

Od počátku obchodního konfliktu je v něm podlinková agenda. Našim investorům říkám: Buďte připraveni na to, že obchodní konflikt tu bude delší dobu. Investoři zpravidla odpovídají: Dobře, řekněte nám, kdy bude konec, jak dlouho potrvá a jak velký dopad bude mít. A nebo se Donald Trump se Si Ťin-pchingem domluví, budou nejlepší přátelé, potřesou si rukou a vše bude urovnáno.

Ne, o tom to není. Jsem si jistý, že obchodní konflikt tu zůstane. Je to víc než jen obchodní konflikt. Není to jen o nevyrovnané obchodní bilanci. A je to víc než předvolební kampaň, která právě začala ve Spojených státech. Je to o politice a o prvenství v technologiích. Spojené státy se snaží vyvážit globální a politické ambice Číny.

Mohou si potřást rukama, mohou se prohlašovat nejlepšími přáteli, ale pak se vynoří další téma.

Jak by na to měli reagovat investoři? Měli by se odvrátit od Číny a zaměřit se na americké akcie? Ale i americké společnosti jsou negativně ovlivněny obchodní válkou

Investoři musí být připraveni na volatilitu. To je nejdůležitější. Není to o tom zůstat mimo Čínu, je to o tom rozumět tomu, o co v konfliktu jde. Musíme počítat s tím, že obchodní konflikt tu zůstane a bude mít dopad na úrokové sazby. Velmi tvrdě dopadne na výrobní průmysl.

Německá ekonomika stojí na výrobním průmyslu a je velmi blízká české ekonomice. A můžeme zřetelně vidět negativní dopad na její růst.  Německo je již technicky v recesi  a uvidíme i pokles hrubého domácího produktu.

Centrální banky již před roky zahájily expanzivní měnovou politiku, neboť jakýmsi způsobem předpovídaly současnou situaci. Snaží se podpořit ekonomický růst a vytvořit protiváhu politickým vlivům.

REKLAMA

Vedle volatility a vyššího rizika by investoři měli myslet na likviditu centrálních bank, která pomůže rizikovým aktivům.

Investoři by se měli vyhnout akciovému trhu, nebo stále očekáváte jeho další růst?

Měnová politika podpoří i akciový trh, na druhou stranu musíme vnímat rizika, která máme před sebou. Zejména geopolitická rizika. Je hodně důležité sledovat ocenění jednotlivých akcií. A řada akciových trhů je již bohatě oceněna až přeceněna.

Dojde ke zpomalení světového růstu, k tomu navíc nejspíš nedojde k naplnění odhadů zisků společností. Rizika jsou hodně vysoká. Očekávám vysokou volatilitu a nízké výnosy v následujících přibližně 12 měsících.

Brexit… co čekat?

Dalším nejistým tématem je Brexit. Současný britský premiér Boris Johnson chce za každou cenu změnit dohodu s Evropskou unií, kde ale není vůle dohodu měnit. Chce z EU odejít i bez dohody, ale s tím nesouhlasí britský parlament. Jak toto může dopadnout?

To je otázka za 1 000 dolarů. Je více možností, než si dokážeme představit. Ve hře je tvrdý Brexit, není ale zcela vyloučena ani nová dohoda. Možnost je i další odložení Brexitu, které dá více času k odchodu, ale také třeba k novému referendu a zrušení Brexitu…

Dokonce i Johnsonovi poslanci hlasovali proti tvrdému Brexitu. Vypadá to na chaos. Jen část poslanců chce odchod bez dohody, velká část poslanců je také proti Brexitu jako takovému. Není žádná většina v parlamentu, což to činí nepřehledným.

Brexit zasáhne Velkou Británii nejvíce. Když přijde na vztahy export-import, tak přibližně 70 % exportu Velké Británie míří na kontinentální Evropu. Zatímco kontinentální Evropská unie vyváží do Velké Británie pouze přibližně 10 % svého celkového exportu. Z pohledu exportu Evropské unie není Brexit tak významný.

Investoři by měli zůstat se svými investicemi na kontinentální Evropě a neinvestovat ve Velké Británii. Velká Británie bude zasažena více, navíc představuje i měnové riziko britské libry.

Jaký scénář vy osobně vidíte jako nejpravděpodobnější?

Řekl bych, že vystoupení Velké Británie z Evropské unie je nejpravděpodobnější, přestože zůstat v EU ještě není pryč ze stolu.. Osobně jsem proti němu. Výstupem bude pouze ztráta na obou stranách.

Domnívám se také, že Britové dostanou více času diskutovat a dojít k nějakému závěru. Brusel nechce měnit dosaženou dohodu. Je to složitá zpráva, protože Britové stále doufají v další vyjednávání. Ale Článek 50 nedává žádnou šanci. Je to Brusel, kdo říká, jak bude Brexit pokračovat. Není o čem vyjednávat. Brusel vyjednával, aby Brexit usnadnil a zmírnil jeho dopady.

Kdyby Brusel dál vyjednával, byla by to zpráva pro další země, že si mohou vyjednat exit. A mohly by to začít zkoušet.

Děkuji za rozhovor.

Allianz Global Investors je předním aktivním správcem aktiv, společnosti Allianz SE, s více než 790 investičními odborníky ve 25 pobočkách po celém světě, spravujícím aktiva pro jednotlivce, rodiny i instituce v hodnotě přesahující 543 miliard EUR.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *