CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Veronika Hejná

11. 10. 2021

6 komentářů

Soud v kauze Growing Way: Poškození musí uplatňovat nároky přes společného zmocněnce

 

Foto: Shutterstock

Okresní soud v Ostravě vyhověl na počátku října návrhu státního zástupce, aby poškození mohli v řízení ve věci Growing Way uplatňovat svá práva jen prostřednictvím společného zmocněnce, nikoli samostatně. Pokud si společného zmocněnce nezvolí včas, nemohou náhradu škody v trestním řízení vůbec uplatňovat.  

Loading



 

Kdo je společný zmocněnec

Pokud je v trestním řízení extrémně vysoký počet poškozených a jednotlivým výkonem jejich práv by mohl být ohrožen průběh trestního stíhání, může soud rozhodnout o tom, že práva mohou poškození uplatnit jen a pouze prostřednictvím tzv. společného zmocněnce.

Podle vyjádření tiskového mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje je v kauze Growing Way více než čtyři tisíce poškozených, z nichž fond získal finanční prostředky ve výši 1,5 miliardy korun.

„Společný zmocněnec vykonává práva poškozených, které zastupuje, včetně uplatnění nároku na náhradu škody, nemajetkové újmy nebo na vydání bezdůvodného obohacení. Společný zmocněnec se za poškozené také účastní soudního jednání, komunikuje s orgány činnými v trestním řízení a předává informace poškozeným,“ vysvětluje advokát Ladislav Drha z advokátní kanceláře Pikes Legal, který již skupinu poškozených v kauze zastupuje. „Je totiž zcela nereálné, aby se jednání u soudu účastnilo současně několik tisíc lidí, proto je význam zmocněnce zásadní,“ dodává advokát.

Pozor na krátkou lhůtu

Okresní soud v Ostravě ve věci jmenování společného zmocněnce vyhověl státnímu zastupitelství 1. října 2021. K volbě společného zmocněnce budou mít poškození jen třicet dní. Lhůta každému z poškozených začne běžet od doručení usnesení soudu. Převážně tedy lhůta uplyne na začátku listopadu.

REKLAMA

Do počátku listopadu však musí mít poškození svého společného zástupce nejen zvoleného, ale musí mu udělit plnou moc a tuto plnou moc předat na státní zastupitelství. „Jestliže si poškození žádného zmocněnce nezvolí, pak podle zákona nemohou v dané trestní věci uplatňovat svá procesní práva poškozených, a to včetně nároku na náhradu škody,“ upozorňuje Ladislav Drha.

Náhrada škody není automatická

Je na poškozených, aby uplatňovali svá práva.

„Mezi poškozenými se šíří informace, že si nemusí zmocněnce zvolit a náhradu obdrží automaticky. Taková tvrzení mohou nenávratně poškodit oběti této kauzy,“ připomíná Ladislav Soukup, člen výkonné rady Asociace pro transparentnost investičního trhu (ATIT). „Pokud se poškození domnívají, že nemusí být aktivní a zmocněnce jim ustanoví soud, mýlí se,“ dodává.

Zmocněnce si tak poškození musí najít sami. Utvoří-li se více skupin poškozených, kteří budou zastupování více než šesti společnými zmocněnci, soud s přihlédnutím k zájmům poškozených výběr zúží.

REKLAMA

Po skončení trestního řízení by poškození ještě teoreticky mohli zažalovat Growing Way o náhradu škody v civilním řízení. Šance na úspěch v takovém sporu je ale již mizivá. Než doběhne nákladný a zdlouhavý občanskoprávní spor, fond nebude mít majetek, ze kterého by žalovanou částku zaplatil. Než doběhne trestní řízení, může navíc dojít k promlčení nároku a žaloba by již u civilního soudu neuspěla. Každý poškozený by se musel náhrady škody domáhat samostatně, hromadné žaloby totiž v našem právním řádu dosud zakotveny nemáme.

„Zajímavostí českého trestního řízení je, že zná takzvané adhezní řízení. Už v rámci trestního řízení je tak možné přiznat lidem náhradu škody. Pro poškozené je to v podstatě jediná schůdná cesta,“ uzavírá Ladislav Drha.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    12 října, 2021

    Dobrý den.Jsem poškozená cca300tis.kč u Growing Way.Nyní je G.W.v šetření policií.Mám dále čekat , nnebo již teď se přihlásit o náhradu škody, ale žádnou skupinu, která by hromadně podala u soudu uplatnění na vrácení Kč neznám,nevím co dělat.Můžete mi pomoci?Děkuji

    Odpovědět

  • Zdenda

    27 října, 2021

    Zde dva tipy adv. kanceláří v kauze GW.
    Preferoval bych první – poskytne dostatečné info a všechny podklady vč. plné moci, která je potřebná hned jako první k odeslání, jak uvedeno výše. Pak se uvidí jak dopadné vše kolem zmocněnce.

    1) info@iasociace.cz případně ve spolupráci lukas.mikeska@pikeslegal.com
    nebo
    2) growingway@klblegal.cz

    Ať Vám vše dobře dopadne 🙂

    Odpovědět

  • Anonym

    12 října, 2021

    Dobrý den, já to řeším přes: AK Kubica Frýdek Místek, je nás tam hodně. Kontakt: Mgr. Adriana Stiborková, advokátka
    Mobil: 777 02 33 29
    stiborkova@kubicapartners.cz

    Odpovědět

  • P.S.

    14 října, 2021

    Dobrý den. Jsem též poškozený. Kolik prosím těch zmocněnců je a kde najdu jejich seznam, pokud nějaký je.? Děkuji za info.

    Odpovědět

  • Veronika Hejná

    14 října, 2021

    Dobrý den, bohužel žádný seznam zmocněnců není… Zkuste hledat, službu zastoupení poškozených v kauze Growing Way nabízí advokátní kanceláře. Případně zkusit konzultace s ostatními poškozenými. Také citovaná advokátní kancelář Pikes Legal jedná s cca 250 poškozenými (blížší info o doporučeném postupu poškozených naleznete na jejich webu https://www.pikeslegal.com/post/growing-way), mají tam informační video.

    Odpovědět

  • P.S.

    14 října, 2021

    Moc děkuji, Veroniko.

    Odpovědět