CZK/€ 24.715 -0,18%

CZK/$ 22.745 -0,51%

CZK/£ 28.792 -0,16%

CZK/CHF 25.172 -0,35%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 08. 2023

0 komentářů

Glosa: Už se ucho utrhlo?

 

Když poprvé snížil v roce 2011 S&P (Moody’s) rating vládního dluhu USA, trhy reagovaly okamžitě: akcie propadly strmě dolů a výnosy z dluhopisů putovaly nahoru. Po nedávném snížení ratingu amerického dluhu agenturou Fitch z triple A na AA+, byly trhy víceméně překvapeny a nereagovaly ihned. Finanční svět si na politické tanečky kolem zvyšování stropu amerického vládního dluhu již poměrně zvykl. Ozvaly se i hlasy, jak politické tak ekonomické, že tentokrát to Fitch zřejmě přestřelil.

Loading



 

Když se rozvířený prach poněkud usadil, vidíme, že trhy reagovaly, a reagovaly jasně, i když ne tak prudce jako v roce 2011. Rating vládního dluhu Německa a Švýcarska zůstává pořád prvotřídní a právě výnosy z německých desetiletých vládních bondů klesly o 3 bazické body. Trhy jsou si extrémního rozdělení dnešní americké politické scény a jeho dopadu na ekonomiku USA v dlouhodobém horizontu velmi dobře vědomy.

Alternativa k americkým vládním dluhopisům však v kontextu současné globální ekonomiky stále neexistuje. Buď alternativní trhy ( Německo, Švýcarsko) postrádají dostatečnou likviditu a objemy, nebo jsou ještě daleko více politicky nepředvídatelné a riskantní než trh amerických dluhopisů (Čína). Ekonomika USA je v post-koronavirovém období překvapivě odolná a robustní a za bariérou soupeření Trumpa s Bidenem dozrává v USA nová, mladá politická reprezentace uvnitř obou hlavních stran i jako třetí možnost a je si mnohem ostřeji vědoma nutnosti znovuobnovení pro-byznysového pozitivního tržního prostředí.

Otázkou nicméně zůstává, zda nezdravé propojení politiky a byznysu v otevřené americké společnosti a ekonomice nedosáhlo již bodu, z něhož návrat k chudé vládě a bohatému soukromému podnikání v tržním prostředí je již vpodstatě nemožný. Jestli už se ucho džbánu amerických vládních financí definitivně utrhlo nebo ještě ne. Stav americké ekonomiky a rozhovory s mnoha americkými byznysmeny a občany ve mně udržují naživu optimismus, že ještě snad pozdě není. Mnohé napoví výsledek voleb v příštím roce.

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rizika nového spoření DIP: Pozor na šmejdy, varují experti

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) představuje od prvního ledna nový způsob zajištění na penzi. Rozšiřuje tak okruh možností spoření na stáří o produkty bankovního a investičního typu. Stát tedy nově umožňuje čerpat daňovou podporu celkem na čtyři produkty. Ke stávajícímu penzijnímu připojištění a životnímu pojištění přibyl DIP a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Bitcoin se vrací zpět na úroveň 60 000 USD

Bitcoinu se nepodařilo navázat na dynamiku z předchozího týdne, přičemž jeho cena nebyla schopna dosáhnout „vyššího maxima“ nad hranicí 66 800 USD. Místo toho jsme byli svědky ústupu k hranici 60 000 USD, která byla od března opakovaně testována.

Text: Redakce

14. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *