CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

20. 12. 2010

0 komentářů

Finanční produkt: Nejlepší vánoční dárek?

 


 

Vánoce by měly být především svátky rodinné pohody a klidu, kdy největším štěstím jsou rozzářené dětské oči při pohledu na rozsvícený vánoční stromeček (tedy před tím, než vzplane jako pochodeň). Přesto neodmyslitelnou součástí druhého největšího křesťanského svátku je obdarování svých blízkých nejroztodivnějšími více či méně originálními dary.

Nedávná finanční krize měla za důsledek jedno velké pozitivum: Lidé se na letošní Vánoce méně zadlužili a více šetřili – a dárky nakoupili převážně za své. To je ostatně v naprosté většině případů jediné možné řešení. Není nic příjemného obdarovat členy domácnosti krásnými dary, které jim za půl roku zabaví exekutor. Přestože úvěry letos nehrály první housle, finanční produkty se k vánočnímu stromku přeci jen dostanou. A dokonce mnohé přímo pod něj.

Peníze nepatří mezi originální dárky (pomineme-li mince a bankovky z exotických krajin různých nominálních hodnot). Na druhou stranu patří svým způsobem k nejoblíbenějším. Chcete své odrostlé děti obdarovat pračkou do nového bytu? Jenže jakou? Není nic jednoduššího než vložit patřičnou hotovost do obálky nadepsané "pračka". Mohlo by to ale jít i jinak: Představte si platební kartu s fotografií pračky, která je přednabitá určitou částkou. Ano, i to lze. Zatím se této možnosti ještě nechopily české banky, ale je to nejspíš jen otázkou času.

Vánoční příležitosti se chopily i některé pojišťovny. Proč někomu nedarovat pojištění? Takové pojištění (nez)odpovědnosti s vánočním certifikátem nemůže škodit. Dříve babičky dávaly vnoučatům vkladní knížky… dnes se rozmáhá životní pojištění. To je sice drahé a mnohdy pro klienta ne zcela výhodné, ale když kupujeme dárky, na cenu mnohdy nehledíme.

Lze jít ještě dál: Kdo by neměl radost z takového balíku akcií? Radost z dárku nemusí zkalit ani skutečnost, že většina akcií je zaknihovaných a postrádá tak zdobně vyvedenou fyzickou podobu. Tu může nahradit kupříkladu vkusně vyvedený model Temelínu.

REKLAMA

Ať se pod Vánočním stromkem nachází zašlé stavební spoření, předražené pojistky nebo tradiční ponožky, vždy záleží na něčem jiném: Zastavit se po dalším hektickém roce se stabilní vysokou mírou nezaměstnanosti v rodinném kruhu a uvědomit si, že nemusí být jen shon a stres, ale že to jde i JINAK.

Za redakci Investujeme.cz i za tým lidí v pozadí serveru vám přeji především klidné prožití Vánoc a hodně upřímných úsměvů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *