CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Gregor Retla

21. 03. 2012

5 komentářů

Finanční poradci, otestujte svou inteligenci…

 


 

Abyste přišli na řešení, nemusíte být MATFYZákem, sám jsem důkazem, že opravdu ne. Jednoduchá úloha může být přínosná pro každého, kdo přichází do kontaktu s financemi, ať už jako klient, nebo jako profesionál.

Úloha, kterou si položíme, je skvělou příležitostí:

  • jak si manažer může ověřit matematické kompetence potenciálních kolegů,
  • jak si klient může ověřit schopnosti svého poradce,
  • jak si samotný poradce může ověřit schopnost řešit složité úkoly a srozumitelně prezentovat řešení.

Zde je slíbená úloha

Chcete si koupit boty, ale nemáte peníze. Takže si půjčíte 50 eur od otce a 50 eur od mámy, dohromady 100 eur. Boty si nakonec koupíte s mírnou slevou za 97 eur, zůstanou vám tedy tři eura. Otci vrátíte jedno, mámě také jedno a zbývající euro si necháte. Teď dlužíte otci už jen 49 eur a máme také 49 eur. 49 +49 = 98, plus 1 euro, které máte 99 eur. Kde je to zbylé 1 euro?

Úloha je zadaná, ať se líbí, vezměte si kalkulačky, papíry, tužky a počítejte. Máte 15 minut, abyste vyřešili záhadu ztraceného eura. Než si řekneme správnou odpověď, ještě důležitá informace o autorství: Autora této logické úlohy bych opravdu rád představil, ztratil se však v anonymitě internetu. Do mailu mi přišla úloha už Nepodepsaná. Pokud víte, kdo je jejím autorem, uveďte to v komentáři pod článkem, rád se mu poděkuji.

A teď k řešení. Rád bych vás upozornil, že odpověď „tři eura si nechám a vyhnu se komplikacím,“ neberu. Takže, jak jste na tom s odpovědí?

__ANKETA1867__

Řešení

Odpověděli jste a můžeme si naše odpovědi porovnat. Předpokládám, že většina z vás ví, že euro vůbec nezmizelo. Chyták byl ve způsobu položení otázky. Pokud jste naletěli, znamená to, že nejste pozorní. Svět čísel je poměrně záludný a je důležité nenechat se vtáhnout do diskuse, jejíž vítěz je předem jasný. Podívejme se tedy na roli z pohledu účetního.

Aktiva Pasiva
První krok – zájem
Boty – 100 EUR Půjčka otec – 50 EUR
Půjčka matka – 50 EUR
Aktiva celkem – 100 EUR Pasiva celkem – 100 EUR
Druhý krok – koupě
Boty – 97 EUR Půjčka otec – 50 EUR
Hotovost – 3 EUR Půjčka matka – 50 EUR
Aktiva celkem – 100 EUR Pasiva celkem – 100 EUR
Třetí krok – splátka
Boty – 97 EUR Půjčka otec – 49 EUR
Hotovost – 1 EUR Půjčka matka – 49 EUR
Aktiva celkem – 98 EUR Pasiva celkem – 98 EUR

Autor otázky účelově nesprávné připočítat jedno euro, které vám zůstalo v peněžence, mezi pasiva k dlužné částce 98 eur. Ve skutečnosti však patří tato částka mezi aktiva spolu s 97eurovými botami. Na obou stranách tak máme 98 eur a rozhodně nemusíme hledat žádné euro, které se ve skutečnosti nikdy neztratilo.

Kdo euro hledal, naletěl a přijal hru, kterou nemůže vyhrát. Finančním poradcem a zprostředkovatelem by to určitě nemělo stávat. Zejména pokud bereme v úvahu, že jejich posláním je hledat optimální nastaveno produkty pro klienty. Kdo pátral po ztraceném euru, má buď nízkou míru matematické kompetence, nebo je nepozorný. V obou případech je to důvod začít pracovat na zlepšení. Nehledejte odpověď na každou otázku, hledejte efektivní řešení.

A hlavně, buďte pozorní, protože, kdo věnuje čas hledání jednoho neztraceného eura, zřejmě bude muset za chvíli hledat i skutečné eura, které se mu ztratí zásluhou vlastní nepozornosti.

Vyšlo na Investujeme.sk

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Nox

    21 března, 2012

    Autora Vam nereknu, ale uloho na stejnem principu (3 tabornici a sekera za 15 Kc) jsem videl v nejakem cisle casopisu ABC vydanem za minuleho rezimu, snad si jeste nekdo vzpomene na vic.

    Odpovědět

  • Radek

    21 března, 2012

    V prvnim kroku reseni ma byt snad hotovost a nikoliv boty, kdyz jsem je jeste nekoupil.

    Radek

    Odpovědět

  • viglib

    22 března, 2012

    ale reseni musi rozumet i dite, ktere se zrovna naucilo pocitat do sta. A to prezentovane reseni je asi opravdu pro poradce, jinak si nedokazu vysvetlit, proc se na to jde tak slozite. Zkratka otazka je spatne polozena, protoze micha nesouvisejici cisla a to euro, co mi zbyde v kapse, je zkratka soucasti dluhu, tedy nevracenych 98 eur. Zadne 98 + 1 neexistuje. To bych mohl treba secist 98 + 100 a ptat se, proc mi prebyva 98. Proc do toho michat nejaka aktiva a pasiva? 😉

    Odpovědět

  • Jirka

    9 dubna, 2012

    Staré, ale pro otestování určité (minimální požadované) inteligence bezesporu účinné. Nechtěl bych finančního poradce, který to nevyřeší ;-)

    http://feedpro­xy.google.com/~r/Spi­kedMath/~3/niN­LtmspBeg/334.html

    Odpovědět

  • admin

    14 srpna, 2012

    Spolupráce pro finanční poradce

    pro finanční poradce máme speciální nabídku – prostřednictvím Dukascopy Europe si můžete vyzkoušet spravovaný účet již od 100USD. Platíme vysoké zprostředkovatelské provize. http://www.managed-forex-account.eu

    Odpovědět