CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: redakce

20. 02. 2020

1 komentář

Finanční analytický úřad se podílel na odhalení miliardového investičního podvodu

 

Vyšetřování miliardového obchodu stále pokračuje, podvedených je zatím přes dva tisíce. Přičemž policie předpokládá, že počet obětí a celková finanční škoda ještě porostou.

Loading



 

Dle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslava Ibeheje se vyšetřování týká pražské firmy J. O. Investment. Tato společnost měla dle vyšetřování neoprávněně a soustavně nabízet investice na světových burzách v USA, Evropě i Asii. Lidem nabízeli rychlé zbohatnutí. Investice měly být zaměřeny na akciové indexy, měnové páry – futures a na komodity.

„Vylákané finanční prostředky měli používat výhradně pro svoji spotřebu, především k nákupu nemovitostí, luxusních vozidel a luxusního zboží,“ sdělil mluvčí NCOZ.

V souvislosti s vyšetřováním se nejčastěji zmiňuje tzv. Ponziho schéma. To funguje na principu neustálého lákání nových klientů, kteří svými penězi financují výplaty „zisku“ stávajícím starším klientům. Taková podvodná firma ale žádné investice nerealizuje, pouze vybírá peníze od klientů a občas vyplatí menší zisky stávajícím investorům. Peníze pak jsou použity pro osobní obohacení zprostředkovatelů investic, na nákup nemovitostí a luxusního zboží.

Podvodníci nabízeli svým klientům vysoké výnosy (30 až 100 %). Zadržené osoby byly obviněny prozatím jen z pokračujícího zvlášť závažného zločinu „podvod“ spáchaného ve spolupachatelství (dle § 23 a §116 k § 209 odst. 1,5 písm. a trestního zákoníku).

REKLAMA

Při domovních prohlídkách policie zabavila velké množství hotovosti a také luxusní auta. Celkem policie zatím zadržela tři lidi, které obvinili z podvodu. Za což hrozí až desetileté vězení. Bylo také provedeno celkem 18 domovních prohlídek a zabaven majetek za více než miliardu korun.

Vyšetřování dále pokračuje. Případní další poškození mohou kontaktovat NCOZ prostřednictvím adresy: PO BOX 41/NCOZ, 156 80 Praha 5 – Zbraslav, či datové schránky: eesyd9x.

Tisková zpráva Policie ČR

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Growing Way konkurz

Growing Way je v konkurzu. Co to znamená pro poškozené klienty?

Foto: Shutterstock Growing Way podnikatele Ondřeje Janaty je v konkurzu. Kriminalisté Janatu obviňují z vytvoření obřího letadla – více než čtyřem tisícům poškozených měl způsobit škodu ve výši přibližně 1,5 miliardy. S prohlášením konkurzu nyní věřitelům začala běžet lhůta na přihlašování pohledávek. Ačkoliv již tedy uplatnili své pohledávky v trestním řízení, […]

Text: Veronika Hejná

28. 12. 2021

Ponziho schema growing way

Growing Way: Opětovné zneužití garážového fondu

Foto: Shutterstock Národní centrála proti organizovanému zločinu na začátku září zasáhla proti společnosti Growing Way Ondřeje Janaty. Janatu kriminalisté podezírají z vytvoření Ponziho schématu.  

Text: Veronika Hejná

01. 10. 2021

ATIT: Rozpoznat Ponziho schéma nemusí být vždy snadné. Investice jsou nabízeny tak, aby jim lidé nerozuměli

V posledních letech jsme byli svědky několika kauz, ve kterých jmenované společnosti nabízely zajímavé investice s příjemným výnosem. Mnohdy ale peníze získané od klientů sjednaným způsobem nezhodnocovaly. Slibované zisky z investic vyplácely z vkladů dalších investorů, tedy na základě Ponziho schématu.  

Text: Veronika Hejná

23. 06. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Gekko

    23 února, 2020

    Vlci z Wall Street v Praze?

    Odpovědět