CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Veronika Hejná

23. 06. 2020

1 komentář

ATIT: Rozpoznat Ponziho schéma nemusí být vždy snadné. Investice jsou nabízeny tak, aby jim lidé nerozuměli

 

V posledních letech jsme byli svědky několika kauz, ve kterých jmenované společnosti nabízely zajímavé investice s příjemným výnosem. Mnohdy ale peníze získané od klientů sjednaným způsobem nezhodnocovaly. Slibované zisky z investic vyplácely z vkladů dalších investorů, tedy na základě Ponziho schématu.  

Loading



 

Podle předsedy výkonné rady Asociace pro transparentnost investičního trhu (ATIT, www.iasociace.cz) Jana Eisenreicha je možné u Ponziho schémat najít řadu varovných signálů. Někdy ale pro laika není tak docela snadné takovéto netransparentní investiční schéma rozkrýt.

„Podvodné investice jsou investorům prezentovány tak, aby jim nerozuměli. Tahle alternativní investiční schémata – v některých případech i podvodná – jsou dána i určitou zkostnatělou podobou českého investičního trhu, kdy menší a střední investoři nemají příliš možností, jak a kam investovat, a tak se uchylují k těmto ‚koninám‘,“ upozorňuje Eisenreich.

„Hlavně mladší generace se těžko oslovuje s produkty typu podílového fondu. Tato generace spíše využívá například investic do kryptoměnových projektů. U nich jsou nůžky rozevřené snad úplně nejvíc. Dost z nich je ryze pochybných. Jiné mají naopak obrovský potenciál.“

Banky si podle Eisenreicha neumí příliš dobře poradit s financováním start-upů, což otevírá příležitost i pro běžné investory. Někdy zkrátka podnikatel šlápne vedle, začne si půjčovat dražší peníze, aby splatil staré dluhy… A už se točí ve spirále.

REKLAMA

Vlivem koronaviru mnoho podnikatelských záměrů zkrachuje, včetně těch opravdu perspektivních. Některé subjekty se možná budou na koronavirus vymlouvat. Těm, které fungují na bázi Ponziho schématu, se zastaví příliv nových peněz, a tak nebude možné vyplácet zisky stávajícím investorům.

„V asociaci plánujeme školení, která se trochu posunula kvůli pandemii. Do budoucna plánujeme vytvořit také určitý eticko-analytický kodex, jakési Best Practices, podle kterého by se měly firmy na investičně-zprostředkovatelském trhu řídit,“ říká Eisenreich.

Asociace chystá nejen vzdělávací programy, ale možné jsou i konzultace ke konkrétním investicím. Investici si může u ATIT nechat prověřit jak investor, tak i finanční poradce. Právě poradci by se měli snažit svým klientům nevhodné investice rozmluvit. Kromě toho asociace nabízí i pomoc poškozeným, aby v rámci soudních řízení získali zpět své peníze. Sdružuje poškozené v kauzách Saving Funds a Salia, stejně tak jako nejnovější J. O. Investment.

Nejnovější kauza – J. O. Investment

V únoru letošního roku provedla policie razii v sídle společnosti J. O. Investment. Firma nabízela zajímavé investice s vysokým zhodnocením. Prostředky klientů měla obchodovat na burzách v USA, Evropě a Asii se zaměřením na akciové indexy, a měnové a komoditní deriváty.
Ponziho schema

REKLAMA

Úvodní stránka J.O. Investment, Zdroj: ATIT

„Prověřováním bylo zjištěno, že proklamované výnosy měly být zcela nereálné (cca od 30 do 100 procent). V případě, že byly skutečně uhrazeny, tak jen za použití finančních prostředků dalších klientů. Snahou obviněných mělo být udržení celého systému v provozu co nejdéle. Uvedená činnost nese dle našich závěrů znaky tzv. Ponziho schématu,“ uvedl po únorové razii Jaroslav Ibehej z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

V rámci osmnácti domovních prohlídek kriminalisté zajistili majetek v hodnotě přibližně miliardy korun. Ačkoliv vyšetřovatel nesdělil očekávané procentuální uspokojení poškozených, lze předpokládat, že v tomto případě bude ve srovnání s jinými případy vyšší. Hodnota zajištěného majetku je nevídaná. Takové „štěstí“ již poškození příště mít nemusí. Mezi zajištěným majetkem byly kromě zlatých cihel a celých štosů peněz také automobily Ferrari, Bentley, Maseratti či Mercedes a hodinky značek Rolex, Hublot a Audemars Piquet.

Ošizení klienti mnohdy nevěří tomu, že může jít o podvod

V současné době jsou v případu J. O. Investment známy více než dvě tisícovky poškozených a škoda převyšuje miliardu korun. Kriminalisté ale očekávají, že po zjištění dalších poškozených škoda vzroste. Poškození ve věci mohou kontaktovat policejní orgán v Praze 5 – Zbraslav.

Také ve starším případu Saving Funds Limited a Salia Group, kde probíhá vyšetřování ze strany NCOZ už od roku 2017, je stále možné přihlašovat se se svými nároky.

„Poškození se mohou v obou řízeních přihlašovat až do zahájení hlavního líčení, přičemž obě řízení jsou ještě ve fázi tomuto předcházející – před podáním obžaloby. Stále je vhodná doba pro uplatnění nároků,“ uvedl k tomu Eisenreich. (Nároky v případu Saving Funds / Salia Group mohou poškození přihlašovat prostřednictvím formulářů zaslaných NCOZ – Expozitura Brno, 3. oddělení, na adrese Obilní trh 3, 611 00 Brno).

Ze zkušeností ATIT poškození mnohdy váhají s uplatňováním škody. V některých případech je to proto, že se zdržují mimo své trvalé bydliště, někteří nepočítají s tím, že by ještě své peníze někdy viděli. „Z řad klientů také často zaznívají názory, že kdyby policie podnikání J. O. Investment nezhatila, nic by se nestalo a nadále by jim proudily výnosy,“ říká Jan Eisenreich.

Ani pokuta ze strany ČNB nebývá pro klienty dostatečným varovným signálem. „Dotčené společnosti totiž tvrdí, že po nich ČNB jde, protože mají geniální strategii, kterou vydělávání svým klientům spoustu peněz. A to že se nelíbí bankám, které tak o klienty přicházejí a žalují na ně ČNB,“ uzavírá Eisenreich.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Growing Way konkurz

Growing Way je v konkurzu. Co to znamená pro poškozené klienty?

Foto: Shutterstock Growing Way podnikatele Ondřeje Janaty je v konkurzu. Kriminalisté Janatu obviňují z vytvoření obřího letadla – více než čtyřem tisícům poškozených měl způsobit škodu ve výši přibližně 1,5 miliardy. S prohlášením konkurzu nyní věřitelům začala běžet lhůta na přihlašování pohledávek. Ačkoliv již tedy uplatnili své pohledávky v trestním řízení, […]

Text: Veronika Hejná

28. 12. 2021

Ponziho schema growing way

Growing Way: Opětovné zneužití garážového fondu

Foto: Shutterstock Národní centrála proti organizovanému zločinu na začátku září zasáhla proti společnosti Growing Way Ondřeje Janaty. Janatu kriminalisté podezírají z vytvoření Ponziho schématu.  

Text: Veronika Hejná

01. 10. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *