CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Daniel Kuchta

26. 06. 2008

50 komentářů

Ponzi a jeho následovníci: Past na hlupáky

 


 

U nás je systém znám pod názvy „pyramida,“ nebo „letadlo“ ale často se mu také říká Ponziho systém. Jméno získal po americkém podvodníkovi italského původu, Charlesi Ponnzim. Samotný systém, při němž noví investoři platí svými penězi starší investory, je sice velmi starý, Charles Ponzi ho ale dovedl prakticky k dokonalosti.

V roce 1920 vylákal od deseti tisíc investorů v Americe sumu 9,5 milionů dolarů. Lidem sliboval výnos 50 % za měsíc a půl a dokonce 100 % za tři měsíce. Jako krytí mu posloužily obchody se zahraničními poštovními známkami, na nichž se dalo dobře vydělat (v zahraničí je bylo možné je nakoupit za dvě pence a v USA prodat za 6 pencí).

Ve skutečnosti však Ponzi se známkami vůbec neobchodoval. I přesto se mu dařilo na začátku vyplácet investorům slíbené výnosy, což mu společně s jeho výřečností a šikovností pomáhalo k přísunu nových peněz a obětí. Ponzi se stal doslova celebritou, díky čemuž se o něj začali zajímat nejen investoři, ale i novináři, kteří ho podezřívali z podvodu.

Když pak na něj jeden z jeho „kolegů“ prozradil, že Ponzi nemá peníze na vyplácení výnosů, musel s pravdou ven, což vedlo ke krachu systému i jeho samotného. Určitou část peněz sice investorům vrátil, nakonec se ale dostal do vězení. Po jeho propuštění byl deportován do Itálie a zemřel jako chudák v Brazílii.

Pyramidové systémy jsou v různých formách rozšířené po celém světě a je poměrně překvapivé, že se i dnes, kdy jsou informace všeho druhu dostupné prakticky každému, jsou stále úspěšné. Pokud má člověk alespoň trochu zdravého rozumu, nemělo by mu dělat problém podvodníky odhalit. I když jejich metody jsou často rafinované a stále vymýšlejí různé způsoby, jak své skutečné „podnikání“ zakrýt.

REKLAMA

Často jde o nabídku pochybných a nepotřebných produktů, které se nabízejí za přemrštěnou cenu, která nemá s realitou nic společného (brožury, kurzy, příručky apod.) a jejichž nákupem se člověk stane ovečkou ve stádu systému. Základem je však stále schopnost shánět nové členy a yaplatit vysoký "vstupní poplatek".

V minulosti se společnosti prezentovaly na seminářích, kde neznalým lidem říkal svůj příběh ze světa snů některý z vysoce postavených, na pohled úspěšný a usměvavý muž, který nezapomene podotknout, že je sice dávno za vodou, ale velmi rád pomůže k úspěchu i ostatním. Pokud mu za to zaplatí, samozřejmě. Dnes se k lanaření běžně využívá i internet, čímž se sice vytrácí osobní kontakt, ale cílová skupina je mnohem větší. Společnosti už dnes také neopomenou zmínit rizika, čímž se nakonec zvyšuje jejich "serióznost".

Žádné relevantní informace o společnosti však zpravidla nejsou dostupné, což by mělo všechny varovat o nekalých praktikách, bohužel jim ale vidina enormních zisků (případně finanční nezávislost, odchod do důchodu v třiceti pěti letech apod.) zatemní mysl a nejsou schopni rozumně přemýšlet. Často se také stává, že způsob vydělávání je podáván novým členům jako něco tajné, co je dostupné pouze vyvoleným, a právě na tomto utajení pak stojí úspěch či neúspěch investice. Je to k smíchu, ale hloupost lidí, kteří na něco takového naletí, je spíše k pláči.

Společnost pak funguje na první pohled bez problémů, dokud se peníze do společnosti přilévají a investoři své výnosy inkasují. Ale jen do doby, kdy si majitelé neřeknou, že je čas podnikání zabalit, protože se jim placení výhodných výnosů přestane vyplácet, případně nové peníze nestačí pokrýt náklady na slibované výnosy.

REKLAMA

Exponenciální růst počtu přispívatelů totiž není reálně udržitelný. Pokud si představíme, že každý nový člen přinese do systému pět dalších obětí, už v desáté úrovni už by museli být zapojeni skoro všichni obyvatelé Česka (včetně kojenců) a v čtrnácté úrovni by bylo zainteresováno skoro všechno obyvatelstvo na zemi. Odtud je i jeden z názvů „pyramida.“

Pyramida není MLM

Mnoho lidí si často plete pyramidu s multi-level marketingem (MLM), na němž je dnes postaveno mnoho firem, které vlastně nemusí vyvíjet žádnou nekalou činnost. Snad nejčastějším příkladem jsou poradenské společnosti, které jsou postaveny na provizním principu, kdy část provize od nováčků jde na účet starších a výše postavených kolegů. Princip je ale přeci jen trochu podobný, a to v tom, že noví pracovníci v těchto firmách vydělávají na ty, kteří jsou v hierarchii nad nimi, čímž jsou vlastně oni sami oběťmi.

Pro zákazníky těchto firem to ale nemusí znamenat téměř žádné omezení (pokud ovšem honba za provizemi neskončí tak, jako v tolikrát propíraném případu poradce jedné nejmenované společnosti). Zásadním rozdílem je tedy to, odkud proudí peníze do systému. Jestli to je od těch, kteří jsou do něj zapojeni, což je případ pyramidy, nebo od těch, kteří do něj zapojeni nejsou, což funguje u MLM.

Hranice mezi pyramidou a MLM nicméně může být velmi tenká a v některých případech se může stát, že MLM je velmi blízko k pyramidovému systému. Může se tak stát v případě, že společnost sice prodává reálné produkty, ale větší část příjmů je generována z peněz nově přijatých lidí, kteří musí na začátku působení ve firmě investovat nemalé prostředky. I v tomto případě by ale neměli utrpět zákazníci společnosti (pokud je možné, aby byli se službami spokojeni), ale samotní zaměstnanci.

Závěrem je možné dodat prakticky už jen to, že hloupost lidí je asi nekonečná, a je skutečně zarážející, že i přes všechny špatné zkušenosti se najdou ti, kteří si nechtějí uvědomit, že bez velkého rizika není možné pohádkových zisků dosáhnout. Bohužel.

Loading

Vstoupit do diskuze 50 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • FL

    27 června, 2008

    mate nekdo napr. zkusenost z firmou d.i.c. ?

    Odpovědět

  • FL

    27 června, 2008

    * S

    Odpovědět

  • obchodnik

    27 června, 2008

    mam zkusenosti s diamantama. rada odeme je, pokud chcete investovat do diamantu, tak to udelejte v zahranici a pokud chcete koupit drahe polovicce kvalitni sperk TAK V ZADNEM PRIPADE NE Z CR. to co si dovoli prodavat za hnusny a nekvalitni zbozi tady si jinde nedovoli. a kdyz, tak za smesnou cenu.
    zkuste Antverpy, Belgii, Pariz. u prednich prodejcu jako je Cartier, Van Cleef Arples, De Beers a spol. se vam nestane, ze dostanete horsi barvu nez H,kvalitu VS2 protoze horsi proste nevykupujou. u nas, DIC, Halada, vam daj Klidne barvu M, kvalitu S2 za stejnou cenu co v zahranici dostanete kvalitni.

    Odpovědět

  • FL

    27 června, 2008

    Diky, nicmene mi jde o neco jinyho, coz souvisi k clanku, oni maji totiz znaky velmu podobne letadlo a chcel jsem rozvest diskuzi zda s tim ma nekdo zkusenosti.. o investovani do diamantu jinak nepremyslim 🙂

    Odpovědět

  • lop456

    27 června, 2008

    a co chcete rozvadet..dopadne to tak ze se zacne nadavat jaky je to letadlo a podvod..coz vsichni vedi..parkrat se to protoci..pak do toho nekdo prida OVB, Partners, …..a mame tu zpet po klidnejsi dobe flamewar jak vysity, znova opet..to bych blil..opravdu radeji nerozvadet

    Odpovědět

  • FL

    27 června, 2008

    Jste moc negativni na krasne patecni odpoledne a naslaply vikend 😉

    Odpovědět

  • Pavel Hek

    27 června, 2008

    A o které znaky se jedná? Nic podezřelého jsem na jejich webu nenašel. Působí dojmem seriozní firmy. Dík za info.

    Odpovědět

  • Roman

    27 června, 2008

    ..zkuste jet na info seminář – hned po 1.! minutě vás tlačí k zaplacení (zapoměl jsem přesné částky) snad 113.000 k prvnímu kurzu prodeje a koupě pár prstýnkú a když podepíšete šek hned,tak jen 88.000 .. problém celého DIC je v kvalitě šperků a kamenů – vzal jsem jeden „Investiční“ prstýnek s kamínečkem za 33.000 ke zlatnici a ta ohodnitila tak 8.000 – brus,barva a čistota šutříku odpovídala kvalitě „střepy“ z antverpské burzy,kde DIC nakupuje .. Diamant -ááá .hustééé – jen čehůni neznají ceny a poměry a nakoupí draze – to samé jak vysavače za 70.000 apod.
    Jinak PR je na slušné úrovni,sousedka jim vede časopis,rozdávaj sponzordary .. Problém nastane,až někdo bude chtít svůj prstýnek či investiční kámen prodat:-)

    Odpovědět

  • FL

    27 června, 2008

    ja jsem totiz na tom jejich seminari byl,ale nenaletel, ukazovali nejdriv co je to diamant a pak uz jen same vymyvaci obrazky, auta, domy, bohatstvi a nepromarnete svoji zivotni sanci, dejte jen 80 litru a muzete rozjet svuj zivotni sen,ale nevahejte,mate na to 3 dny, jinak uz 110tis,ale to neni samozrejme poplatek, kupujete si za to investicni sperky nebo krasne darky svym blizkym, a kdo na tom seminari nepodepsal nejakou predkupni smlouvu, byl bez milosti vyhozen… je to velmi zabavny seminar, vsem doporucuji 🙂

    Odpovědět

  • Pavel Hek

    28 června, 2008

    Dík, taky jsem se domníval že se jedná o firmu, která jen prodává diamanty.

    Odpovědět

  • ach jo

    19 listopadu, 2008

    Nesouhlasim s Vami. Vase informace jsou zkreslene a lzive.
    Ja na te prezentaci byla taky.
    Ani auta ani domy tam neukazovali.
    Vlastne auta ano, jako autobonus v pripade, ze budete uspesny obchodnik, tak na urcite pozici mate narok na auto. To je stejne, jako by firma prezentovala svoje benefity a auto je benefitem beznym.
    Nikomu nevymyvali mozek. Jen rekli par zakladnich informaci a ukazali moznosti spoluprace s nimi.
    Nechci byt jejich obhajcem, nicmene z jejich prezentace jsem v zadnem pripade nemela pocit, ze by na me byl cinen natlak, ci by ve me zamerne vyvolavali pocit naprosteho hlupaka, kdyz do toho obchodu nepujdu. To, co se tam podepisuje je formular o zachovani mlcenlivosti firemniho know how. Pak uz muzete nebo nemusite podepsat predkupni smlouvu, ve ktere se pise, ze do dvou pracovnich dnu zaplatite 80 000 za vstup do partnerstvi. Pokud takto neucinite, smlouva pozbyva platnosti a to je vse.
    Mozna by stacilo si precist tech par radku do konce. A urcite nikoho nevyhazovali za nepodepsani, to jsou lzi a vymysly.
    Byl jste Vy tam vubec nebo mate informace z treti ruky?
    Ja jsem kazdopadne odchazela s pocitem, ze mi byla predstavena obchodni prilezitost. A je ciste jen na mem rozhodnuti, jestli ji prijmu nebo ne.
    A nakupovat od ni muzete jak sperky tak investicni diamanty a nemusite byt partnerem. Firma je clenem diamantove burzy (osobne overeno v Antwerpach). K diamantum dodavaji mezinarodne uznavane certifikaty gemologickych laboratori jako jsou GIA nebo HRD, ktere se daji velmi jednoduse overit 1 telefonatem ci linkem na internetu.
    Ano, na jednom se schodnem, seminar doporucuji i ja. Hlavne kvuli tomu, aby se clovek na vlastni oci a usi presvedcil o tom, jak to ve skutecnosti opravdu je a udelal si vlastni nezavisly nazor. Ten je totiz k nezaplaceni…

    Odpovědět

  • FL

    19 listopadu, 2008

    mila ach jo :
    ja na te prezentaci osobne byl, a klidne se podepisu pod to,ze ty lidi tam vymyvali, ukazovali domy, auta a bohatstvi, a pred dalsi casti nez nam rekli,kolik se musi zaplatit,jsme nejrpv museli podepsat predkupni smlouvu, pak az mohlo skoleni pokracovat. navic ta smlouva byla tak podivne napsana, ze jsem si nebyl jist a jeste ji radeji vypovedel – bylo tam totiz neco o vuli koupit diamanty atd, jeste ji tu nekde mam.
    Dokonce mi neustale volali lide co tam se mnou byli,porad mi rikali,ze to je jedinecna sance a kdyz jsem furt povidal ze NE a NE dokonce mi volal jeden z nejlepsich manazeru v DIC a , beze srandy, 10 minut mel monolog,ze zahazuji svoji sanci, ze tohohle musim vyuzit,ze to je sance jak vydelat ne miliony ale miliardy atd. samozrejme me uhaneli nejvic ty prvni dny at se rozhodnu,ze to je jen za 80 tis (pak uz za 110 po trech dnech,mam to napsane i v te smlouve)
    je mi jedno jestli mi verite nebo ne, ale takovyto vyplach jsou jeste opravdu nevidel.

    Odpovědět

  • Roman

    19 listopadu, 2008

    DIC je špinavý multilevel se špatnou kvalitou produktu-šperku i kamenu- ano nakupují na burze , ale „odpad“ co jiní nchtějí,dobrousí to(někdy) a prodávají troubům..
    Školení či prezentace a hlavně výplach na položení 80 hned a 110tis potozději je fascinující a hraničí s Amwayem na počátku 90let.
    NEblábolte o tom jak mají kvalitní kameny, doporučil jsem je známému bohatému a ten je dával ocenit v bankách a bylo to fiasko!!!!
    Lanařili mne snad desetkrát,lhali jak budu manažer pro ruské trhy a vše to byla zástěrka jen pro zisk provize a ovečky!!!
    Chcete jména? Humpl..k, (známá kauza Inton) a jeho pravá ruka, blondýna co jim vydává časopis – jméno raději nezveřejním…Prostě „panelákovci“ zkoušící štěstí…
    PS – zkoušeli na mne pohádku,jak ůžasní čeští inženýři po součástkách převezl někam do Nigerie říční bagr a těží vlastní kameny!! poté klička na burzu v Antverpách a další nesmysly..
    Ověřeno – střepy pro neznalé..

    Odpovědět

  • Jana

    31 srpna, 2009

    Já tomu moc nerozumím, myslím, že ani banka, ani zlatník nemůže hodnotit diamanty. K tomu jsou gemologické ústavy nebo jak se to jmenuje. Já jsem byla vyrována a docela poučena, když jsem dceři za promoci chtěla koupit diamantový prsten. Koupila jsem a mám k němu dvě certifikace, ale ani jednu od zlatníka nebo banky. Nebo myslíte, že je to lepší???? Každý vidí věci jak chce. Já vidím certifikáty, které mají váhu a rozhodně nemyslím, že šperk je investiční. Máte jiný názor??

  • Ludmila Nejedná

    5 září, 2009

    Na burze v žádném případě nejde kupovat střepy či odpad. To by burza s takovým jménem nebyla burzou.

  • Stanislava

    5 září, 2009

    Jo pan Roman si to plete s burzou obnošených šatů?

  • Pardon

    1 září, 2009

    A nenapadlo Vás, že jste to celé špatně pochopil?
    Víte, lidé raději hledají chybu v jiných, než sami v sobě. Člověk raději pozná vesmír, než sám sebe. Pardon, asi jsem opačnice, která než něco vyřkne, tak přemýšlí nad sebou. Ale jednáte podle sebe, to je v pořádku, jen bych neurážela druhé. Na to právo nemáme.

    Odpovědět

  • obchodnik

    27 června, 2008

    tak to sem rad, ze nekdo potvrdil ma slova. ja ani nevedel, ze je to letadlo. ja sem mel za to, ze je to jen firma co prodava diamanty. a jelikoz do nich investuju, tak sem se byl podivat a pak napsal FL co sem napsal. jejich kameny jsou spatne, nekvalitni a PREDRAZENE. prodavaji favorita za cenu audi.

    Odpovědět

  • Vladimír Prášil

    1 září, 2009

    Základní nedostatek je v tom, že lidé nechápou rozdíl mezi MLM a letadlem. Firmu neznám i když čtu o investicích a stránky jsem nepřehlédl.
    Myslím, že rozdíly jsou. Buď budu invetovat, nebo spolupracovat. Volba je.Rozhodnu-li se investovat, zainvestuji třeba jen jednou a v případě diamantů neprodělám. Jsou firmy MLM, které mě nutí investovat pořád, stávám se na výrobcích závislý, nutí mě kupovat stále stejnou pastu na zuby. To zde nehrozí. Pokud bych chtěl spolupracovat, musím splnit nějaké podmínky a pak třeba mnoha lidem pomohu, neboť jde o opravdu tvrdou měnu. Rozhodně se nebudu radit v bance, ani ve zlatnictví. Každý si obhajuje svoje produkty a zboží. Rozhodující je pro mě vědět o tom s čím případně obchoduji a jací lidé jsou ve vedení.Objevuje-li se tu jméno Synek – pak klobouk dolů. Čtu a sleduji jeho příspěvky. Pokud jsou prezentace špatné, neúplné či co já vím, měl by udělat svým lidem školení. Diamanty z jeho rukou si špatné zacházení nezaslouží.

    Odpovědět

  • ***

    19 listopadu, 2008

    podstatnou cast ceny sperku, obleceni, modnich doplnku ale treba i aut tvori jmeno firmy – znacka, pod kterym se prodava. Ta zvysuje signifikantne cenu, odrazi se od ni know how nebo chcete-li umeni firmy.
    Kdybyste vzal jakoukoli vec, ktera se prodava pod znackou treba Versace nebo Gucci, sundal z ni tento nazev a chtel ji prodat, co myslite, ze jakou by pak ta vec mela cenu? Bryle jako bryle, ze? Kdyz si DIC ceni svych sperku na ceny, za jake je prodava a lidi je kupuji, tak co je na tom spatneho? A cekat, ze ten sperk prodam jinde na trhu za stejnou, ne-li vetsi cenu je proste nesmysl. Nebo uz se vam to u nejakeho zbozi podarilo? Sperk neni spekulativni investice.

    Odpovědět

  • dajmosik

    19 listopadu, 2008

    Pokud ja vim (a mam to overene),tak DIC nakupuje diamanty v Antwerpach na diamantove burze, jejiz jsou clenem (opet overeno osobne).
    Diamanty, ktere prodavaji ve spercich jsou opatreny mezinarodne uznavanym certifikatem gemologicke laboratore GIA. Na strankach GIA najdete i link na overeni vlastnosti a parametru kamene podle cisla certifikatu,ktere je vyrazeno na nosici kamene. Osobne jsem mela v ruce prsten s 0,6 ct diamantem, barvy D, VS1.
    Ale rozhodne bych pochybovala o kvalite sperku znacky ALO, kteri maji sve vlastni certifikaty, o kterych teda fakt silne pochybuju, je dost uboha uz na prvni pohled bez lupy. I rusko-cesky hovorici prodavac na Vaclavaku me i pres masivni reklamu nasi blondate krasky teda vubec nepresvedcil o nakupu.

    Odpovědět

  • Investor??

    31 srpna, 2009

    Tak prosím o co jde? Kde nakupovat? Soudím, že musí být nějaké certifikáty a nejlépe přímo od členů burzy? Prosím shrňte a vysvětlete?
    Pracuji jako výhradní pojišťovací zprostředkovatel. Zájem o diamanty je čím dál větší. Je možná spolupráce? Sám chci investovat, ale ne do investičního pojištění. Tam jsem prodělal. Stránky DIC jsou krásné a v čem tedy ty „pomluvy“? Byl jsem osloven, na prezentaci nešel, váhám.

    Odpovědět

  • Díky

    31 srpna, 2009

    Vážený pane investore. Dejte na svoje pocity a ne na pocity druhých. Víte, oni jsou takový lidé, kteří s láskou stojí hodiny na úřadech práce, vyplňují různé dotazníky a zasílají životopisy a to jen proto, aby v konečné fázi mohli nadávat jak nemohou najít práci. Když je někdo osloví, zase v tom hledají podraz. Dnes je toba, že musíme opravdu dát na vlastní intuici a tak trochu se postarat sami o sebe, najít si to, co vyhovuje nám. Pokud by vám nevyhovoval obchod s diamanty, pak je to pro vás vše negativní. Pokud ano, najdete v tom něco pozitivního a určitě se prosadíte. Přehlédněte všechny komentáře a ptejte se svého srdce.

    Odpovědět

  • Petr K.

    3 září, 2010

    Dobrý den, pane výhradní pojišťovací zprostředkovateli. Pokud stále váháte, navrhuji Vám možnost prezentaci absolvovat. top.investice@seznam.cz

    Odpovědět

  • Dajmosik

    19 listopadu, 2008

    Jo nejake mam, pokud chcete, podelim se o ne pres email:
    sofiekralova@seznam.cz

    Odpovědět

  • Jaroslav Š.

    31 srpna, 2009

    Velice dobré. Seriózní firma i když jsem se s ní seznámil teprve před třemi měsíci. Ověřil jsem si spoustu informací, neboť nejsem nejmladší a mám na to čas.

    Odpovědět

  • habakuk

    27 června, 2008

    Jestli sever „investujeme“ zveřejňuje i tohle, tak podle mne definitivně skončil. Bay bay

    Odpovědět

  • češtin vs. angličtin

    27 června, 2008

    teda BYE BYE 🙂

    Odpovědět

  • deinator

    27 června, 2008

    si nemyslím, že by tenhle článek byl úplně mimo mísu…
    Sám jsem byl na několika „úvodních prezentacích“ kde jistí lidé, i mí známí snažili ulovit nové „přispěvatele“ systému.
    A moje rada pro osatní, nemusíte vědět nic o společnosti, která vám produkt nabízí, ale pokud stráví 90% času vypočítáváním, kolik si vyděláte, místo rozebrání činnosti, kterou by jste si měli vydělávat, pak RUCE PRYČ! od takové společnosti. Jsme v české kotlině, kde je normální zlodějě nechat na svobodě, aby dál kradli….

    Odpovědět

  • Stanislava

    5 září, 2009

    A stejně největším MLM jsou pojišťovny.Jen se podívejte kolik se shání poradců. Mám pocit, že už jsou na každého dva. Když mám to štěstí a nic se mi nestane a mám to se spořením…vydělám na tom? Koho živím?
    Asi je fakt lepší zainvestovat do diamantu a v době nouze zase přez burzu prodat. Tak je záruka.
    Diamantů je málo. Burza si myslím je musí nutně získávat zpět.

    Odpovědět

  • Fany

    27 června, 2008

    A co takové pojišťovny a a penzijní fondy? To nejsou letadla? A co když se, na základě nějaký nečekaných událostí, či fám, rozhodne většina si své peníze vyzvednout? Co se stane, když do penzijních fondů přestanou lidé přispívat (krmit letadlo), ale většina bude chtět vyplácet?
    Dnes je řeč o „malých“ letadlech, ale je třeba nezapomínat i na ta velká, těžkotonážní…. 🙂

    Odpovědět

  • nefany

    27 června, 2008

    Debilní otázky od debila. Tak jak to má být.
    Nikdo tě, člověče, nenutí využívat služeb pojišťoven nebo penzijních fondů. To za prvé. Za druhé by mě zajímalo, jaké máš přesně vědomosti o ekonomickém zázemí pojišťoven a penzijních fondů. I když odpověď vlastně znám. Zní ŽÁDNÉ.
    A nezapomněl jsi na stavební spořitelny? Co kdyby se rozhodla většina klientů, že smlouvy zruší a nebude dále nic vkládat?

    Odpovědět

  • Zdenka

    27 června, 2008

    Dobrý den, mám v ČR již několik let penzijní připojištění. Poslední roky v ČR nežiji a v současné době tam nemám trvané bydliště ani žádnou jinou kontaktní adresu.
    Napište mi jakým způsobem pojišťovny v těchto případech doručují korespondenci – roční výpisy.
    promiňte za off-topic

    Odpovědět

  • obchodnik

    27 června, 2008

    no doruci ji na tu adresu, kterou jste jim dala, kdyz jste se prestehovala.

    Odpovědět

  • Jan Nový

    30 června, 2008

    Pokud nemáte trvalé bydliště v ČR nemůžete být účastníkem penzijního připojištění se státním příspěvkem. Učastníkem PP může být pouze osoba, která má tvalý pobyt v ČR případně v případě občana EU postačuje povolení k pobytu.

    Odpovědět

  • Martin

    27 června, 2008

    Před asi 10 lety byli rodiče na nějaké akci kde je naverboval jejich známy že jako zbohatnou atd.Papá byl z toho natěšený jakože stačí jen 1500 doláčů a je to.Mě to nějak nešmakovalo a potom byla nějaká aférka a já říkám Papá to byla ale levota a Papá koukal jako voccas.

    Odpovědět

  • Mario

    27 června, 2008

    Moje mama byla pred lety pozvana na jednu prezentaci, ze jako byla vybrana a ze ma prijit, protoze dostane odmenu. No a tam samozrejme byly dvojice, manzelsky pary atd, kterym hustili do hlavy obrovsky vyhodnou nabidku apartmanu v jizni Evrope u more s celorocnim vyuzivanim, jen za 25.000!
    Nez tam sla, rikam at nic nepodepisuje, ze to jsou podvodnici. Bohuzel neposlechla a vysolila 25.000 a k tomu jeste cela nadsena doma vypravela jak tam budeme jezdit vsichni k mori a ze to bude super.
    Co vam mam povidat. Nikdy jsme tam jeste nebyli a ani nepojedeme. Jen je o 25.000 chudsi…
    Jmenovali se tusim Aeonian Travel pokud je znate

    Odpovědět

  • Petr Pavlík

    28 června, 2008

    Myslím, že toto dělá společnost Platinum, kde si kupujete členství v jakémsi klubu cestovatelů, který má superslevy v luxusních hotelích všude po světě. No jo, ale přihláška do tohoto klubu stojí jen 350000 kč a lze si to koupit i na splátky.

    Odpovědět

  • OTTO

    28 června, 2008

    Spolecnosti ktere se nabizi casove podily v luxusnich hotelech je hodne. Dovedu si predstavit ze nektere toto clenstvi prodavaji draz nez ostatni a nebo za mene vyhodnych podminek nez ostatni.
    Mohu posoudit jen z vlasni zkusenosti a ta je vynikajici.
    koupil jsem 2 tydny v hotelu Cala Pi na Malorce a platil jsem 12 000 euro za kazdy tyden. Tyto dva tydny vlastnim na 3 generace tedy vlastnicke pravo mohou vyuzivat moje deti, vnuci a pravnuci. Po smrti mych pravnuku toto vlastnicke pravo zanika a spolecnost je opravnena ho znovu nabidnout k prodeji.
    Vymenu mych dvou tydnu za 2 tydny v jinem 5 hvezdickovem hotelu kdekoliv jinde na svete ma na starosti spolecnost RCI takze nejezdim porad na stejne misto. Za dovolenou platim jen letenky, ktere kupuji vetsinou prez RCI protoze ma lepsi cenu nez kdyz si ji koupim sam. Pak uz platim jen jidlo. Ubytovani uz mam na 3 generace zaplaceno.
    Vsechny hotely maji 5 hvezdicek a s urovni sluzeb a cenami jsem velmi spokojen. Dival jsem se v cestovkach na ceny a vetsina zajezdu do 3 hvezdickovych hotelu vyjde cenove stejne jako tady do 5 hvezdicek a to nepocitam kolik sluzeb mam v jednotlivych resortech uz v cene meho casoveho podilu ktery jsem koupil a nemusim za tyto sluzby nic platit jako napr. fit centrum s instruktorem, jizda na koni s instruktorem, vyuzivani golfoveho hriste a pomucek s instruktorem, potapeni s instruktorem bez placeni zapujceni pristroju, vodni skutry, plachetnice, motorovy clun, strelba ze vzduchovky, malorazky a pistole na terc s instruktorem, strelba z brokovnice na letici terc s instruktorem, strelba z luku s instruktorem, letani na padaku za lodi, vodni lyze tazene clunem, windsurfing atd atd.
    vse je zdarma.
    Jsem velmi spokojen

    Odpovědět

  • Mario

    28 června, 2008

    Vážený OTTO, tzv. timeshare společností je na trhu dost a já proti nim prakticky nemám výhradu. Ovšem stejně jako je zde spousta nekalých autobazarů, tak je zde i spousta společností, jež se za timeshare pouze vydávají a jen využívají naivity ostatních (včetně mé mámy). Taky už tato společnost nefunguje a věřitelé bývalou majitelku honí po všech možných koutech, ale bezvýznamně.
    Na její obranu nutno podotknout, že já osobně jsem na kapitálových trzích dokázal ztratit řádově mnohem více než ona s touto společností:))

    Odpovědět

  • OTTO

    28 června, 2008

    Mate pravdu. Slysel jsem o par spolecnostech na jejichz nekale praktiky upozornovala i sama RCI ktera zajistuje vymeny tydnu mezi jednotlivymi resorty po celem svete.
    Co se tyka burzy tak chapu co chcete rict, ale neda se to takhle srovnavat.
    Kdyz si kupuju rohlik ocekavam ze dostanu rohlik.
    Kdyz si kupuju tyden v 5 hvezdickovem hotelu ktery mam kazdy rok k dispozici ocekavam ze se tak stane.
    Co se tyka ztrat na burze tak to k tradingu patri.
    na druhou stranu cim dele budete obchodovat tim mene obchodu mesicne realizujete, ale kdyz uz nejaky zadate tak bude sedet jak prdel na hrnci a vydelate opravdu balik, nebo ho rychle ukoncite kdyz budete videt ze jste se spletl.
    Timto stylem udelate za mesic par stovek tisic nebo par milionu v zavislosti na mnozstvi kontraktu ktere zadate a pace kterou pouzijete.
    Neznam moc traderu co u toho sedi kazdy den 12 hodin ale vsichni jsme si tim prosli :o)

    Odpovědět

  • FL

    28 června, 2008

    Velmi zajimave, mohl jste se vic rozepsat , fascinuji me pribehy traderu 😉

    Odpovědět

  • OTTO

    29 června, 2008

    Rozepsat bych se mohl. Napiste mi co presne vas zajima.

    Odpovědět

  • FL

    29 června, 2008

    Tak urcite by me zajimaly Vase zacatky, trhy na ktere jste se soustredil, kde a co jste studoval ( mysleno na webu nebo literaturu) po jake dobe se dostavili nejake vysledky, kde jste dnes, na co se soustredite, jak zvladate moneymanagement,psychologii apodobne a dalsi milion otazek ktere radsi nebudu psat nebo to bude jeste psat za mesic:-)

    Odpovědět

  • OTTO

    30 června, 2008

    Taky bych psal asi mesic kdybych mel podrobne odpovedet.
    Reknu alespon to hlavni.
    zacatky byly takove ze jsem cetl na vebu co se dalo a z literatury taky ale to my udelalo v hlave jen vetsi zmatek.
    Kazdy ma svuj styl a svoje vyzkousene metody pro ktere ziskal cit a zacatecnik to tezko muze uvest do praxe a proto tolik lidi zkonci s prazdnym uctem s pocitem ze trading se nenauci a neni pro ne.
    Zaplatil jsem si tedy vzdelani u profesionalniho tradera. jeho rady a vedeni se zadnemu webu nebo literature nevyrovna ( je to pouze muj nazor )
    vysledky se dostavili velice rychle a diky jeho vedeni a radam jsem mel ztatovych obchodu velice malo a ztraty byly navic male.
    zato zisky byli pekne.
    Co se tyce psychologie myslim ze bez jeho pomoci bych se ji nenaucil tak rychle a dobre.
    Nekdo rika ze neni tak dulezite kdy trader vstoupi do trhu ale kdy z nej vystoupi, ale ja byl naucen ze dulezite je kdy trader do trhu vstoupi i kdy z nej vystoupi.
    Dulezite je predem si definovat kolik penez dam do trhu a jaky chci zisk. pak hledam odpovidajici prilezitost s minimalnim rizikem. To muze trvat i nekolik dni a tady dela nejvic traderu chybu.
    Kdyz zapnou pocitac maji dojem ze ten den musi vydelat penize a tedy zadat obchod. Hledaji prilezitosti a kdyz nic poradneho nevidi zadaji obchod ktery se tvari nejlepe ( to je ta lepsi varianta ) ale vestsina ani moc nehleda. Zkratka kdyz vidi ze to jde nahoru tak zadaji buy a kdyz to jde dolu tak zadaji sell, ale koukaji pritom na 5-ti minutovy graf.
    V tradingu plati par jednoduchych pravidel ktere kdyz trader dodrzuje tak ma uspesnost 60% a vice a ztraty eliminuje na minimum.
    Je to mozna ceska povaha a to je hrabivost, ktera pripravuje tradery o disciplinu a taky o penize.
    Rekneme ze za mesic nastanou jen 3 absolutne jasne prilezitosti s minimalnim rizikem tak muzete dat do obchodu vice penez a vyuzit piramiding. Za tyto 3 obchody vydelate nekolik stovek tisic.
    Nebo berete to co zrovna je a zadavate obchody jak na bezicim pasu a pak cely mesic bojujete s hedge pozicemi a tim aby jste pozice dostal do plusu nebo ukoncili s rozumnou ztratou.
    To ma velice negativni vliv na vasi psychiku, protoze jdete do kazdeho noveho obchodu s tim, ze potrebujete vydelat na ztraty ktere jste udelal a dostat se alespon na nulu a pak zakonite delate chyby, protoze vas ovlada hrabivost.
    Co se tyce trhu tak jsem se na zacatku soustredil na menove pary pak na indexy a nakonec na komodity.
    Akcie obchoduji jen vyjimecne.
    Nepokladam se za profesionala a jeste se potrebuju mnoho naucit ale mam velice dobreho ucitele a vim ze se vse naucim.
    Vydelavam na burzach velice zajimave penize a zabere mi to zlomek bezne pracovni doby ktera je v CR tusim 168 pracovnich hodin za mesic.
    Moje rada na zaver zni-najdete si nekoho kdo obchoduje a je dobry a kdo bude ochotny vas ucit.
    To co vas to bude stat se vam mnohonasobne vrati

  • wereter

    4 července, 2008

    No jo OTTO je skúsený investor, aj preto investuje do takých lietadiel ako je all property . http://forum.finexpert.cz/viewtopic.php?f=312&t=302147&sid=0bd4fcb7c35522019273538be4d87d53

  • OTTO

    4 července, 2008

    Koukal jsem na ten odkaz a doporučuju všem ať si ho pročtou.
    Stojí to za to

  • FL

    15 července, 2008

    OTTO, diky, je to zajimave, je treba mozne, Vas nekde treba potkat osobne na nejakem seminari a podobne?

  • Roman

    28 června, 2008

    Koukali jste dnes na investorsky magazin ? Velmi zajimave zvlaste kdyz se pak podivate na stranku myelen.cz a zjistite, ze vam davaji urok nejakych 5-9% a pritom jde o max.rizikovou investici v mexiku mozna. Na vic v podminkach maji, ze vlastne nicim neruci, informace jsou jen informativni. Tak mi to pripada zase jak nekdo dostal napad vytahnout z lidi penize-takovy cesky tunel.

    Odpovědět

  • yvgnbd

    26 ledna, 2011

    fPWN6W zhycwbtsluzy, [url=http://rhenizbeerpg.com/]rhenizbeerpg[/url], [link=http://vqhvffzfeftz.com/]vqhvffzfeftz[/link], http://anoaeqqiekxz.com/

    Odpovědět