CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Mareš

29. 05. 2020

0 komentářů

Doba pokoronavirová a investice. Co všechno bude jinak?

 

Chování investorů bude v novém „normálu“ jiné. Co se všechno se změní v době „pokoronavirové“? Zeptali jsme se odborníků.

Loading



 

Koronavirus přináší především velkou nejistotu do rozhodování investorů, ať už jde o finanční investice nebo přímo o investování firem. „Jeho historický otisk na uvažování investorů bude přímo úměrný době, s jakou bude ovlivňovat chod ekonomiky a chování lidí. Půjde tedy o to, zda nás čeká druhá vlna nebo už to nejhorší máme za sebou. To samozřejmě nikdo neví, protože názory epidemiologů se značně liší,“ uvádí analytik Československé obchodní banky (ČSOB) Petr Dufek.

Pokud by podle něj měla být přítomnost a důsledky koronaviru trvalejšího charakteru, mohou celá některá odvětví ztratit na jakékoliv atraktivitě. Jiná ji naopak zase získají. Podobně bude mít pandemie důsledky pro dluhopisové trhy. Ty nyní kalkulují s obdobím extrémně nízkých sazeb a s nestandardními kroky centrálních bank. Ale kdo si troufne odpovědně říct, že tohle je nová realita?

„Táhnout“ budou investice do farmacie

Podle ekonoma České spořitelny (ČS) Michala Skořepy se už mění pohled na výnosnost různých typů aktiv. „Na atraktivitě získávají investice do oborů, kterým tato krize trvale prospěje. Jedná se mimo jiné o vývoj a výrobu hardwaru i softwaru pro komunikaci na dálku a různé typy dovážkových služeb,“ vysvětluje pro server investujeme.cz Michal Skořepa. Průmyslové firmy zřejmě do jisté míry ustoupí od principu dodávek „just in time“. Díky tomu vzroste poptávka po skladovacích kapacitách. A lákavou investicí se stávají obory spojené s farmacií a obecněji medicínou.

Podle portfolio manažera Partners Ondřej Koňáka se chování investorů změní hned z několika důvodů.  Roli bude hrát vyšší zadluženost společnosti. Dále horší bezpečnostní situace a hrozba sektorových daní. Investory může ovlivnit i případné navýšení kapitálu u nejvíce postižených sektorů. „Nadále poroste obliba fondů, které mají selektivní přístup na úkor těch investujících do ETF. Investoři budou preferovat bezpečnější a jistější výnos, což jim nabídnou dividendové fondy,“ popisuje Ondřej Koňák.

REKLAMA

Ve vzduchu bude strach z nové pandemie

Ekonom Komerční banky (KB) František Táborský uvádí, že investoři budou výrazně citlivější na zprávy týkající se podobných nemocí. „Když by se v budoucnu objevily náznaky jiné nemoci, trhy na to mohou být připravené. Na druhou stranu jejich reakce může být i ukvapená a přehnaná,“ vysvětluje František Táborský a pokračuje: „Potvrzuje se, že současné nastavení měnové politiky, které jen navázalo na obrázek posledních let, tu s námi zůstane na trvalo. Hospodářská politika se naučila být výrazně akceschopnější. To může pomoci trhům do budoucna.“

Mění se ale i vnímání investorů. Hodnoty některých ukazatelů, které jsme ještě nedávno považovali za nepředstavitelné, jsou dnes naprosto normální. Trhy je často přejdou bez jakékoli reakce. Otázkou podle Táborského je, zda se jedná o pokřivení trhu nebo nastolení nového normálu.

Také si přečtěte: Hypoteční trh zatím koronavir nechytil

Změní se firmy i spotřebitelé

Co se v oblasti investování změní v době „pokoronavirové“? Na to nikdo z oslovených jednoduchou odpověď nenabízí. Zatím totiž nevíme, kdy toto období nastane. Jak bude vypadat, a jaký do té doby bude svět. „Také je důležité sledovat, jak se změní firmy a vlastně i my spotřebitelé. Vše ostatní jsou jen spekulace. V tuto chvíli je stále ve hře až příliš mnoho neznámých scénářů a nejistot obecně. Nedokážeme přesně odhadnout délku ani průběh epidemie, ani reakce ekonomických subjektů na ni,“ myslí si Petr Dufek z ČSOB.

V období pokoronavirové vidí Ondřej Koňák z Partners tři hlavní trendy, které ovlivní investování. Jedná se o výrazný nárůst zadluženosti, a to jak u regionů, tak u některých sektorů. Dále je to nárůst globálního napětí v reakci najít někoho, kdo za to může. Za třetí zchudnutí výrazné části obyvatel, resp. přesun bohatství směrem k bohatým. „Celkově tak bude svět po pandemii nového koronaviru více zadlužený, více digitalizovaný a méně bezpečný. Nůžky mezi bohatými a chudými budou ještě více rozevřené,“ říká odborník Partners.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *