CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

27. 05. 2014

0 komentářů

Do akcií se investuje, když na ulicích teče krev

 


 

Krev sice neteče ani doslova ani obrazně právě na ulicích v Rusku, ale spíše na Ukrajině. Právě Rusko je však svým přístupem za krizi na Ukrajině hojně kritizováno a podle mnohých také přímno odpovědné. Doposud si z hrozeb sankcí dělal srandu většinou jen prezident Putin, teď se zdá, že je neberou vážně už ani investoři. Nejlepší fondy investující do ruských akcií si tak připsaly v období od 20. dubna do 20. května přes deset procent – Pioneer Funds – Russian Equity 11,63 %, HSBC GIF Russia Equity A USD 11,33 %, Aberdeen Global – Russian Equity 10,74 %, Parvest Equity Russia Opportunities 10,02 %. V minulém měsíci přitom patřily fondy investující do ruských akcií mezi nejhorší v celém portfoliu. 

Ani tyto výnosy však nepomohly ruským fondům k tomu, aby byly nejlepší v měsíčním hodnocení. Na pomyslných prvních třech místech totiž bodují fondy zaměřené na akciový trh Indie, konkrétně HSBC GIF Indian Equity A USD (18,05 %), Amundi Funds Equity India Infrastructure (17,25 %) a Franklin India vedený v americkém dolaru (12,52 %). I díky těmto výsledkům jsou tyto tři fondy také celkově nejvýnosnějšími fondy v Indexu ICZ od začátku měření (Amundi Funds Equity India Infrastructure 29,79 %, HSBC GIF Indian Equity A USD 29,21 %, Franklin India 18,95 %). 

Za vším stojí volby

Podobně, jako tomu bylo před měsícem v Turecku, i na indickém akciovém trhu bylo vidět dobrou náladu pramenící z optimismu, který přineslo zvolení proreformní vlády. Jak ale odborníci připomínají, bude zajímavé sledovat, jak dlouho tento optimismus vydrží. Hlavním cílem nové vlády by mělo být zastavení růstu cen potravin, který ohrožuje zemi a který může do budoucna přerůst do krize. Rusko je na tom také relativně dobře, protože hrozby sankcí, které by mohly ochromit ekonomiku, se nenaplňují podle představ západního světa, a navíc se zemi podařil husarský kousek, když uzavřela dlouhodobou smlouvu o vývozu plynu do Číny. 

Mezi nejztrátovějšími fondy se oproti minulému měsíci rovněž udála změna, když namísto biotech akcií propadly italské akcie, resp. fondy na ně zaměřené. Přes pět procent ztratil fond CS EF Italy B (-5,31 %), druhým nejhorším fondem měsíce pak byl Pioneer Funds – Italian Equity se ztrátou 4,26 % a čtvrtou největší ztrátu zaznamenal fond FF – Italy A-ACC-Euro (-3,65 %). Třetím nejhoršém fondem pak byl fond CS EF USA Value B (-3,82 %), který investuje převážně do podhodnocených společností, které mají sídlo nebo provozují hlavní činnost v USA. 

I italské akcie byly ovlivněny volbami, v tomto případě však do evropského parlamentu. Investoři se obávali špatného výsledku vládnoucí strany současného premiéra Mattea Renziho, což by vedlo k možnému zpomalení reforem, které jeho strana slibovala. V konečném důsledku však volby dopadly pro premiéra příznivě, což se také projevuje na zlepšené výkonnosti tento týden (ta už ale není započítána v indexu). Nejhorším fondem od začátku fungování Indexu ICZ je, stejně jako před měsícem (i přes kladný měsíční výnos ve výši 1,14 %), fond Franklin Biotechnology Discovery se ztrátou 11,15 %. 

REKLAMA

Celkově zatím Index ICZ od svého založení ke dni 20. května dosahuje výkonnosti 3,23 % (údaj z minulého měsíce byl revidován z 1,07 % na 1,60 %). 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *