CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Dluhopisy republiky dávají smysl jedině jako protiinflační

 

foto: Shutterstock

K výročí 100 let samostatného Československa začalo před pár lety Ministerstvo financí vydávat tzv. Dluhopisy republiky. Tedy státní dluhopisy určené pro fyzické osoby. Tyto dluhopisy jsou ze své podstaty konzervativní a stabilní investicí, která běžným občanům nabízí stejné výhody, jaké využívají na finančním trhu velké investiční skupiny.

Loading



 

Státní dluhopisy nejsou často ničím výjimečným, dluhopisy mají totiž tradičně spíše nižší úrokovou sazbu, nejsou jednoduše přístupné pro osobní investice a slouží spíš pro diverzifikaci portfolia znalých investorů. Dluhopisy republiky, ale představily jednu velmi zajímavou formu investice. A to tzv. protiinflační dluhopisy, které se zhodnocují proměnlivou úrokovou sazbou. Ta se stanovuje na základě „míry inflace na bázi indexu spotřebitelských cen zveřejňovaného Českým statistickým úřadem“.

V dobách mírné inflace to nezní moc zajímavě. Ale teď, když se dost dobře možná blíží i dvouciferná inflace, tak najednou je takový výnos extrémně zajímavý. Protiinflační státní dluhopis totiž nabídne bezrizikové zhodnocení peněz o inflaci. Reálný výnos tak možná bude nula, ale ochrání peníze proti inflaci. Což se o spořicích nebo termínovaných vkladech říct nedá, u nich bude reálný výnos v dalších letech spíše záporný.

Zájem o státní dluhopisy roste

Není tedy divu, že o dluhopisy byl při posledním úpisu extrémní zájem. V předvánočním období se prodaly dluhopisy v hodnotě více než 41 mld. Kč.  Je otázkou, jak moc měly vliv Vánoce, přece jenom dluhopisy byly propagovány jako dárek vhodný pod stromeček už v loňském roce. A jak moc drobné investory ovlivnily stále četnější zprávy o rostoucí české inflaci. Největší zájem byl totiž samozřejmě o protiinflační dluhopisy. U nich sice nevíte úrokovou sazbu, ale můžete si být jistí, že českou inflaci porazí.

Ministerstvo proto pozastavilo další emisi dluhopisů, dle oficiálních zpráv by tato nedávná rekordní emise měla být schopna refinancovat jednu čtvrtinu střednědobých a dlouhodobých dluhopisů, které má stát splatné v roce 2022. Neboli jednu čtvrtinu chystané refinance dluhu stát zajistil těmito dluhopisy pro občany a zbytek bude financován pravděpodobně dluhopisy na finančních trzích. Dluhopisy jsou především součástí fiskální politiky státu a určitě není povinností státu tyto nabízet jako nástroj osobních financí a pro osobní investice. Je ale dost důvodů pro to, aby se stát nad touto strategií zamyslel.

REKLAMA

Domácí dluh je lepší než zahraniční

Nabídnutí státních dluhopisů drobným domácím investorům má efekt především v tom, že se mění struktura věřitelů českého státu. Právě drobní tuzemští investoři můžou nahradit část zahraničních velkých finančních skupin. Snižuje se tak měnové riziko dluhu, zvyšuje se jeho stabilita a snižuje se riziko státního bankrotu. Ostatně své by o tom mohly vyprávět hned dva z vysoce zadlužených států světa.

  • Tím prvním je Japonsko, které tradičně patří mezi nejzadluženější státy na celém světě. A tradičně ho výše jeho dluhu příliš netrápí. Většinu japonského státního dluhu totiž financují japonské domácnosti. To z Japonska dělá jednu z nejstabilnějších zemí ohledně státních financí.
  • Tu špatnou stranu mince by pak mohlo ukázat Řecko. Které především během turbulentních let krize eurozóny neustále řešilo, komu v zahraničí bude muset v daném roce ještě dluh splatit. A kdo ze zahraničí mu pomůže tento dluh refinancovat.

V dnešní době globálních peněz je pro stát prostě bezpečnější stále více zapojovat do financování státního dluhu i své občany. Dluh se tak po částech přenese do tuzemského prostředí, což může pomoci stabilizovat financování dluhu. Protiinflační dluhopisy se jeví jako ideální nástroj. Je o ně zájem, jsou dostatečně atraktivní pro tuzemské investory, a jak ukázala poslední emise, dokáží generovat poměrně vysoké částky.

Spustí někdy další emisi? To zatím Ministerstvo financí neoznámilo. Ale určitě dává smysl, aby další emise byly.

Co je dobré vědět o protiinflačních Dluhopisech republiky?

  • Dluhopis nemá danou úrokovou míru, ta se stanovuje až koncem každého roku dle dosažené míry inflace.
  • Dluhopis můžete koupit pouze jako fyzická osoba, minimální částka úpisu je 1 000 Kč.
  • Upisovací období na sebe běžně navazují a měla by být kontinuální. Ministerstvo financí ovšem v současné době vydávání dluhopisů pro občany pozastavilo.
  • Dluhopisy můžete nakoupit na pobočkách smluvních distributorů, České spořitelny a ČSOB.
  • Dluhopisy můžete také nakoupit prostřednictvím majetkového účtu, který si zřídíte u smluvních distributorů nebo online prostřednictvím identity občana.
  • Správa investice Dluhopisů republiky je zdarma pro případ online majetkového účtu, u smluvních distributorů už zaplatíte stanovené poplatky.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

státní dluhopisy čr

Je investice do státních dluhopisů bezpečná?

V České republice jsou už rok úspěšně nabízeny Dluhopisy Republiky určené přímo občanům. Na majetkové účty těch, kteří je objednali a uhradili v upisovacím období od 16. září do 20. prosince 2019, byly připsány dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 1 673 235 224 Kč.

Text: Daniel Mareš

07. 02. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    19 ledna, 2022

    A já si nemyslím že je dobře takto jednoznačně škrtnout reinvestiční Dluhopis republiky. Pokud ho začnou vydávat dejme tomu v létě a nastaví dle aktuálních tržních sazeb takovou průměrnou sazbu, která bude s velkou pravděpodobností nad průměrnou hodnotou očekávané inflace na příštích 6 let, tak si dluhopis své zájemce najde. A klidně bych tam nechal tu konstrukci postupně rostoucích úroků, která nutí k držení až do splatnosti.

    Odpovědět

  • Pepa

    19 ledna, 2022

    To by bylo pěkné, pokud reálný výnos byl kladný, tj. vyšší než inflace…..to je ale asi nereálné, nebo by se musely banky trošku uskromnit a dávat na termiňáku více, to je neposílat tolik dividend matkám

    Odpovědět

  • Anonym

    19 ledna, 2022

    Clanek trochu po sezone, ne? Kdyz jsou ted ty dluhopisy pozastavene.

    Odpovědět

  • Franta

    19 ledna, 2022

    Japonsko je perpetuum mobile? Vypadá to že asi jo.
    Proč to tak nedělá každý?

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    4 února, 2022

    Protože pro výši státního dluhu jednoduše žádné limity neexistují. Ty o nichž se mluví, jsou jen vymyšlené. Nikdo nikdy přesvědčivě neuvedl, proč by státní dluh měl mít nějaký limit ani jaká hranice je nepřekročitelná.

    U běhu času každý chápe, že nějaké limity pro něj nelze dovozovat. Pro státní dluh, který v čase stále roste ale limity „ekonomové“ vymýšlejí. 🙂

    Jediné co má u státního dluhu limity, je rychlost jeho růstu v čase.

    Odpovědět