CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Filip Kučera

06. 12. 2022

0 komentářů

Digitalizace bude v příštích letech hrát v byznysu stále větší roli. Jak se připravit na velké celospolečenské změny?

 

Evropská unie (EU) musí  trend digitalizace zachytit a nové technologie a investice do nich nejrůznějšími cestami podporovat a nesvazovat je přílišnými regulacemi. Stejně tak je důležité podpořit investice do kybernetické bezpečnosti, která s digitalizací úzce souvisí.

Shodli se na tom účastníci konference Prague Digital Council, kterou u příležitosti českého předsednictví Rady EU pořádala v pražském Lichtenštejnském paláci Hospodářská komora České republiky ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a think-tankem Atlantic Council. Konference se zúčastnila více než stovka hostů z řad podnikatelů, politiků a odborníků na oblast digitalizace.

Loading



 

Příprava podle odborníků nebude lehká. Takzvaná „digitální transformace“ obsahuje mnoho oblastí, aktivit a procesů, které budou mít v příštích letech velký dopad nejen na podnikatelský sektor, ale i celou společnost.

Analytička Hospodářské komory ČR Renée Smyčková, uvádí, že pod digitalizaci můžeme zahrnout změnu obchodních modelů a transformaci na formy elektronického obchodu, fungování velkých online platforem, automatizaci v logistice i výrobě, sdílení dat s obchodními partnery i státní správou. „Firmy se musí připravit na mnoho změn v celoevropské legislativě, jako jsou zákon o digitálních službách (nastavující nová pravidla a povinnosti týkající se elektronického obchodování), zákon o digitálních trzích (vytvářející novou regulaci online platforem) či zákon o datech. Mění se také pravidla odpovědnosti za vadné výrobky s ohledem na digitální produkty a systémy umělé inteligence,“ vysvětluje.

To vše vyvolá potřebu změnit nastavení vnitřních procesů firem, způsobů komunikace i reportování a obáváme se, že přinese i značnou finanční a administrativní zátěž, obzvlášť pro malé a střední podniky. „Na druhou stranu je revize pravidel dobrou příležitostí k vyjasnění odpovědnosti a k sjednocení právní úpravy také napříč evropskými státy. Digitalizace může firmám přinést zvýšení efektivity, zrychlení všech procesů včetně výrobních a usnadnění komunikace. Je důležité, aby nová pravidla pro digitální služby byla vyvážená a vytvářela příležitosti pro inovace, což by mohlo významně pomoci v rozvoji zejména malým podnikům,“ dodává analytička Hospodářské komory.

„Oceňujeme, že se digitální konference účastnili vysocí představitelé evropských institucí a firem, ale také lídři v oblasti digitální ekonomiky z USA. V krizových dobách, jako jsou ty dnešní, je důležitější než kdy dříve úzce spolupracovat s partnery z třetích zemí, kteří sdílejí stejné demokratické hodnoty jako my v EU, a jsem rád, že v digitální agendě se nám to daří,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko.

REKLAMA

Evropa má všechny předpoklady k tomu, aby výrazně modernizovala svou ekonomiku a aby se digitální ekonomika stala základem růstu celé Evropy. Česko může sloužit jako úspěšný příklad dalším zemím – již dnes jsme šampionem v e-commerce a v Česku vznikají desítky zajímavých technologických startupů, digitální technologie začíná využívat stále více malých a středních podniků, což jim zlevňuje podnikání a zjednodušuje přístup na nové trhy. Nová evropská pravidla pro digitální ekonomiku ale musí být nastavena tak, aby tuto modernizaci podporovala a zejména inovativním startupům nebránila zkoušet nové nápady,“ zdůraznil viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Konferenci uvedli vedle náměstka ministra průmyslu a obchodu a pověřeného generálního ředitele agentury CzechInvest Petra Očka také náměstek ministra financí Roman Binder. Následovala debata se zástupci podnikatelské sféry na téma konkurenceschopnost v globální digitální ekonomice, kterou vedla Frances Burwell z amerického think-tanku Atlantic Council. Debaty se zúčastnili prezident společnosti Mastercard Europe Mark Barnett, viceprezidentka společnosti Amazon odpovědná za veřejnou politiku EU Lucy C. Cronin, CEO a zakladatelka společnosti Packeta Group Simona Kijonková, viceprezidentka společnosti Google odpovědná za vládní záležitosti a veřejnou politiku pro Evropu Annette Kroeber-Riel a , ředitelka oddělení veřejné politiky pro střední Evropu ve společnosti Meta Julia Reuss.

Následně promluvil poradce předsedy vlády pro zahraniční a bezpečnostní politiku a náměstek ministra pro evropské záležitosti Tomáš Pojar o důležitosti digitalizace v souvislosti s otázkami bezpečnosti v rámci Evropské unie. Je to navíc české předsednictví Rady EU, které dojednává řadu klíčových digitálních návrhů. „České předsednictví EU výrazně posunulo kupředu několik klíčových návrhů v oblasti digitální ekonomiky – zejména rámec pro sdílení dat v soukromé sféře neboli Akt o datech, či nový rámec rozvoj umělé inteligence na principech etických standardů a ochrany lidských práv, neboli Akt o umělé inteligenci,“ doplnil Petr Očko.

Virtuální a rozšířená realita

Velkou budoucnost má i virtuální (VR), rozšířená (AR) a hybridní realita (MR). Stále větší roli hrají i v oblasti lidských zdrojů.  Trendem jsou kurzy ve virtuální realitě. Například v americkém státě Nevada probíhají rekvalifikační kurzy dialyzačních techniků. Nefrologie je odvětví medicíny zabývající se diagnózou a léčbou ledvin, transplantací ledvin a dialýzou. Kurzy dialyzačních techniků pro stát Nevada v rámci tamního vládou podporovaného programu SANDI probíhají na základě VR řešení českého startupu Lifeliqe z investiční skupiny CREDITAS.

Dnes již existuje celá řada studií, které poukazují na vyšší efektivitu využití těchto technologií v učení a tréninku. Od snížení výdajů na školení pro zaměstnavatele, přes vyšší schopnost připravit pracovníky na riziková povolání. Cílem je snížit chybovost vedoucí k materiálním škodám či újmě na zdraví. Uchazeči o zaměstnání a účastníci rekvalifikačních programů si mohou pomocí virtuální reality snadno osvojit práci s nástroji, technikami, rutinami i rizikovými postupy důležitými pro danou práci

Aktuálně zmiňovaný Lifeliqe nastartoval partnerství v Číně. Inovátoři z Brna dodávají do stovek škol v Šanghaji a jejím okolí monitory s hologramy 3D modelů a digitalizují tak čínské školství. V polovině roku 2023 rozjedou i vlastní „holoverse“ laboratoře.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investice do vzdělávání a rekvalifikačních kurzů v metaverzech poletí nahoru

Vítejte ve vzdělávání 21. století, kde se hranice mezi učením a zážitky ve virtuální (VR) a rozšířené (AR) realitě rozplývají. VR, kdysi spojovaná především se světem zábavy, se nyní stává revolučním nástrojem ve školství a při rekvalifikacích dospělých. Jaký je potenciál této inovativní metody výuky? Jak může […]

Text: Filip Kučera

04. 12. 2023

Energetické fondy v roce 2023. Kam investovat?

Revoluce 4.0 a automatizace výrazně ovlivňuje právě energetiku, kterou čeká v následujících desetiletích výrazná proměna. Je to dáno hlavně útlumem využívání fosilních paliv. Uhlí má skončit kolem roku 2030. Velké zdroje na zemní plyn čeká konec do roku 2050. I proto nabízí tento sektor stabilní zhodnocení. Napříč […]

Text: Filip Kučera

05. 05. 2023

Digitalizace, jako velký trend ve zdravotnictví

Hybatelem transformace zdravotnictví je digitalizace. Ta však s sebou nepřináší pouze technologické inovace – jde o změnu mnohem komplexnější, která se projeví nejen na zkušenosti pacientů a práci lékařů, ale například i v rovině daňové či legislativní. Pacient budoucnosti očekává konzistentní prožitek napříč všemi systémy, jejich synergii […]

Text: Filip Kučera

04. 05. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *