CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

03. 05. 2013

1 komentář

Co žene akcie vzhůru? Úvěry

 


 

Investoři na Wall Street jásají, protože hlavní akciové indexy v pátek překonaly dlouhodobá maxima a dostaly se na zajímavé hodnoty. S&P 500 poprvé v historii uzavřel na 1 600 body, a Dow Jones uzavíral jen 27 pod hladinou 15 000 bodů. Technologický Nasdaq je pak 122 bodů od hranice 3 500 bodů, kde byl naposledy na konci roku 200, kdy se propadal ze svých neskutečných hodnot přes 5 000 bodů. A naopak, index volatility, neboli také index strachu, VIX se již nějakou dobu pohybuje kolem 12 až 13 bodů, což jsou hodnoty, které ukazují na minimální volatilitu a spokojenost investorů.

Dříve než se dostaneme k hlavnímu bodu článku, je dobré zmínit, že například Dow Jones když naposledy překonal další tisícovku (14 000 bodů v říjnu 2007), byl to spíše signál k úprku, než k dalšímu nakupování. Ani S&P se nad 1 400 body neudržel příliš dlouho. A konečně index VIX se dlouhodobě pohyboval kolem 12 bodů před šesti lety, několik měsíců před dosažením indexových vrcholů, po nichž došlo k obratu trendu, zakončenému několikaměsíčním sešupem, a ztrátou na indexech přes 50 %.

Akcie jsou mimo

Samotné rekordy tak mohou naznačovat blížící se pád, ale také nemusí. Akcie mohou klidně překonávat další rekordy bez toho, abychom se obávali nějakých výkyvů, zejména, pokud by šlo o zdravý růst a rozumné investování. Ani jedno však není na pořadu dne. Ekonomové se shodují v tom, že akciové trhy nereflektují vývoj v reálné ekonomice, protože historická maxima na akciových indexech jsou v ostrém kontrastu se zpomalující ekonomikou a tento stav jednoduše nemůže trvat delší dobu.

Rekordní zadlužení

Objem peněz půjčených na nákup akcií nám dnes ukazuje, že růst na rekordní hodnoty je tažen spekulativním kapitálem. Margin debt na burze v New Yorku v březnu (data jsou publikována s měsíčním zpožděním) dosáhl objemu 379,5 miliard dolarů, což je druhá největší suma v historii. Největší objem peněz půjčený na nákup akcií pak byl zaznamenán v červnu 2007, pár měsíců před začátkem výprodejů.  

Podle serveru sentimenTrader.com, který na základě údajů z NYSE počítá tzv. dostupnou hotovost (rozdíl mezi volnými prostředky v hotovosti a debetními zůstatky na maržových účtech), čímž dostává čisté jmění investorů, tato dostupná hotovost v posledních měsících klesá a koncem dubna byla na historických minimech – podobných, jaké byly k vidění v červnu 2007, nebo od listopadu 1999 do října 2000.

REKLAMA

Tak ohromné zadlužení skutečně nevytváří dobrý základ pro další růst. Zkušenosti z minulosti naopak dokazují, že velké množství akcií nakoupených na margin zvýrazní možný pád. Ztráty v takovém případě rostou díky množícím se výzvám obchodníků klientům o dorovnání jejich zajištění, tzv. margin call. Jelikož investoři nejsou schopni, nebo ochotni doplňovat své prostředky, dochází k nuceným prodejům, jejichž zvyšující se počet zase zrychluje propady. Investoři v takovém případě často ani nestíhají reagovat, a často končí s dluhy u obchodníků. Že se něčeho takového v nejbližší době můžeme dočkat, je velmi pravděpodobné, zejména když vezmeme do úvahy rozšíření vysokofrekvenčního obchodování, které v takových případech rovněž funguje jako katalyzátor.

Je možná předčasné tvrdit, že akcie začnou padat zítra, nebo o týden, případně o měsíc. Současná situace na trzích v kombinaci s pokračující ekonomickou nejistotu však nevytváří předpoklad, že by optimismus na trzích mohl trvat dlouhou dobu. Nezbývá než dodat: Investoři, mám vás rád. Bděte!

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • valesek

    1 července, 2013

    a DJIA je na 15050, s&p na 1622 a nasdaq na 3477, takze zatm nic.

    Odpovědět