CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Luboš Smrčka

28. 05. 2020

0 komentářů

Vítejte v ekonomickém předpeklí

 

Noční můra ekonomů? Vysoká inflace a souběžný ekonomický pokles. To je smrtící kombinace. Letos čekejme v České republice pokles HDP dejme tomu osm procent. Inflaci máme aktuálně přes tři procenta.

Loading



 

Vítejte v ekonomickém předpeklí.

Předpeklí proto, že může být hůře.

I když… Když si k tomu připojíme letošní extrémní schodek státního rozpočtu, který bude někde kolem 6-7 procent HDP, tak už moc horších zpráv najít nelze. Ale vlastně – co takhle nezaměstnanost na úrovni třeba šest nebo sedm procent? A pád měny o deset, dvanáct, patnáct procent?

Všechno jsou to zatím samozřejmě, tedy kromě toho schodku rozpočtu, ten už je skoro dán a menší nebude, jenom nějaké předpoklady vývoje. Může to dopadnout i lépe (ale také hůře, to nesmíme zapomínat). Co z toho by byl největší ekonomický problém, co můžeme nějak zachránit a kde se nezbývá, než modlit?

REKLAMA

Ekonomické peklo?

Samozřejmě smrtící je kombinace všeho dohromady. Vysoká inflace (nejvyšší v Evropské unii) doprovázená hospodářským poklesem je děsivá představa sama o sobě. Vysoká nezaměstnanost je logický důsledek, který jenom akceleruje další pokles (v logice vztahu, že lidé bez práce neutrácejí, tím se snižuje domácí poptávka a tím zase roste tlak na další propouštění).

Pod tímto kotlem přitápí pád koruny (jinak už ani nemá smysl to nazývat), protože ten znamená další dovoz inflace (zboží ze zahraničí za deset euro stálo nedávno 25 korun, teď směřuje k 27,50 a dlouhodobě třeba k 29 korunám). To je dobré pro export zboží a dovoz turistů, kteří si jiné destinace nemohou dovolit, špatné pro všechno ostatní. Stýskalo se vám po partičkách Angličanů na pivních “sausage party“? Však oni se nám vrátí – při kurzu 29 korun za euro jich bude plná země.

Také si přečtěte: Je horší slabá koruna nebo vysoká inflace?

Jak pomůže hospodářská politika

Člověk, který v takovém prostředí má dělat cosi jako hospodářskou politiku, aby se uběhal od požáru k požáru, ale stejně mu to všude hoří. Je třeba se rozhodnout, na kterém místě přeseknout utahující se smyčku. Protože ta, pokud se opravdu pevně utáhne, pošle ekonomiku nejen k prudkému propadu, kterému se nelze vyhnout, ale z něj do drásajícího dlouhého období deprese a dalších, sice menších, ale soustavných, poklesů.

REKLAMA

Je třeba si správně představit podstatu problému. Současná krize funguje jako obrovský vír, který vysává z ekonomiky likviditu. Jeden den jsme měli likvidity plno, banky přetékaly penězi, mzdy rostly, kurz posiloval, svět byl krásný a výhledy když ne růžové, tak alespoň dobré. A pak, lousknutím prstů, je všechno špatně – ekonomika se drasticky zpomalila, výdělky poklesly, tržby zmizely, oběh peněz se sice nikoliv zastavil, ale strašlivě zpomalil. Stovky tisíc podnikatelů a podniků se dostaly do situace, kdy náklady pokračovaly (nájmy, části personálních nákladů, pojistky, paušály), ale příjmy letěly dolů, mnohdy až na nulu.

Je likvidita důležitá?

Likvidita odtekla, není kam sáhnout. Velké firmy obvykle pracují s nějakou rezervou, jsou pro ně relativně dostupné úvěry, protože se mohou zaručit svými aktivy. Ale živnostníci, malé a střední firmy? Pro ně je to prakticky neřešitelné. A pokud ty se nerozeběhnou, tak ihned vyletí nahoru nezaměstnanost, s ní přijde další tlak na schodek a vládní finance, se schodkem se prohloubí krize koruny, tím se posílí dovoz už tak vysoké inflace… Tu máme nejvyšší v Evropské unii. Což není primát, na kterém bychom mohli stavět.
Co nás čeká po koronaviru

Stát musí v tuto chvíli dodat likviditu především malým a středním firmám. Nadnárodní giganti nebo velké holdingy se o sebe postarají, oni budou profitovat z nových státních zakázek, z vládních výdajů. Ale páteř ekonomiky je u vás na rohu, kde sídlí opravna bot či malá stavební firma. A je to i na nás. Nechme si konečně (pokud můžeme a máme na to) opravit boty, co už rok leží v koutě, nechme si konečně vymalovat nebo vykachlíčkovat koupelnu. Utrácejme u našich firem, kupujme jejich výrobky a služby!

Také si přečtěte: Hypoteční trh zatím koronavir nechytil

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

V ekonomice je hodně peněz

V ekonomice je hodně peněz a co dál

foto: Shutterstock V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021

Co nás čeká v roce 2021

Vítejme, doufejme, v lepších časech!

Na úvod jednu dobrou zprávu. Horší než loni už to být téměř nemůže. Pak přijdou na řadu špatné zprávy, četbu proto doporučuji lidem s pevnými nervy a smyslem pro realitu. Ale, konec dobrý, všechno dobré.

Text: Luboš Smrčka

04. 01. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *