CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Veronika Hejná

19. 07. 2021

3 komentáře

Na chráněný účet exekutor nedosáhne. Jak účet založit?

 

Foto: Shutterstock

Od počátku července letošního roku banky poskytují zvláštní chráněné účty. Na ty se mají dlužníkům v exekuci zasílat nezabavitelná minima. Chráněné účty měly fungovat již od dubna, banky ale na jejich zavedení neměly dostatek času. Na podnět České bankovní asociace zákonodárci odložili účinnost nové právní úpravy o tři měsíce.  

Loading



 

Nezabavitelné minimum v roce 2021

I povinnému v exekuci musí zůstat minimální částka, která se označuje jako nezabavitelná. Pro letošní rok jde o částku 7.872,80 korun. Na každou vyživovanou osobu musí dlužníkovi zůstat další jedna třetina z jeho nezabavitelné částky.

Při souběhu exekucí se může stát, že jeden z exekutorů postihne dlužníkovu výplatu prostřednictvím exekučních srážek ze mzdy. Další exekutor přitom mohl donedávna obstavit dlužníkův bankovní účet, na který mu přišlo od zaměstnavatele právě ono nezabavitelné minimum. Dlužníci si proto raději nechávali peníze vyplácet v hotovosti, aby nepřišli o všechny finanční zdroje.

„Dlužníci nebudou muset kvůli obstavenému účtu řešit změnu způsobu výplaty důchodů či dávek složenkou, nebudou muset řešit vyvázání nezabavitelných prostředků z účtu návrhem na částečné zastavení exekuce,“ uvedl k zavedení chráněných účtů ombudsman Stanislav Křeček.

U banky musíte mít účet, který exekutor obstavil

První podmínkou pro založení chráněného účtu je existence bankovního účtu postiženého exekucí (tedy účtu obstaveného). Chráněný účet může mít dlužník vždy pouze jeden a měl by o něj zažádat právě u té banky, která vede účet obstavený exekutorem. Právě banka totiž musí identifikovat platby, které na obstavený účet zasílá plátce mzdy nebo jiného chráněného příjmu, a na chráněný účet je přeposlat.

REKLAMA

Pokud dlužník běžný účet postižený exekucí u banky nemá, musel by si běžný účet nejprve založit a vyčkat na to, až banka obdrží od exekutora exekuční příkaz k přikázání pohledávky z účtu u banky. Zjednodušeně řečeno tedy až exekutor účetobstaví“. Celý tento proces může trvat několik týdnů.

Potvrzení k chráněnému účtu na formuláři ministerstva spravedlnosti

Plátce mzdy, starobního důchodu nebo jiného chráněného příjmu musí vyplnit formulář dle § 304d odst. 1 občanského soudního řádu, tedy tzv. Potvrzení k chráněnému účtu – Exekuce. Toto potvrzení je ke stažení na stránkách Ministerstva spravedlnosti.

V potvrzení plátce chráněného příjmu uvede, z jakého bankovního účtu chráněný příjem povinnému zasílá a na jaký běžný (obstavený) bankovní účet povinného.

Zdroj : Ministerstvo spravedlnosti

Chráněnými příjmy jsou

REKLAMA

  • plat, mzda, odměny z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr a jiné obdobné odměny, odstupné a další věrnostní nebo stabilizační plnění od zaměstnavatele, náhrada za ztrátu na výdělku v době dočasné pracovní neschopnosti a po jejím skončení,
  • pohledávky podnikatelů vzniklé z podnikání, autorské odměny a další obdobné příjmy,
  • důchody,
  • výživné,
  • dávky státní sociální podpory a dávky pěstounské péče, náhrada mzdy nebo platu, nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství, podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci, peněžité dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, náhradní výživné, daňový bonus, příspěvek na bydlení,
  • a další příjmy, jejichž kompletní přehled naleznete v informačním materiálu České národní banky.

Potvrzení exekutora a zřízení chráněného účtu

Potvrzení plátce chráněného příjmu zašle povinný exekutorovi nebo jinému orgánu, který nařídil obstavení běžného účtu a požádá ho, aby bance oznámil:

  • číslo účtu, ze kterého povinný dostává chráněný příjem
  • číslo obstaveného účtu, z něhož banka chráněný příjem převede na chráněný účet

Až následně může dlužník požádat banku o zřízení chráněného účtu. Banky jsou ze zákona povinny chráněný účet založit do pěti dnů. Založení a vedení účtu je zdarma. Za ostatní služby si však už banky mohou účtovat poplatky (například za vydání platební karty, zasílání výpisů a podobně).

Na chráněný účet lze zasílat jen chráněné příjmy, povinný tak na něj nebude moci zasílat jiné příjmy a vkládat finanční prostředky v hotovosti. Možnost provádět z účtu platby a využívat platební kartu bude fungovat stejně, jako na běžném účtu. „Na chráněném účtu nemusí být umožněno čerpat úvěr, obdobně peněžní ústa nemusí poskytovat další nepřímo související služby, jako je zprostředkování cestovního pojištění apod.,“ uvádí v informačním materiálu Česká národní banka.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

„Zelené akcie“ doplácejí na vysoké úrokové sazby

Zelené akcie čelí zvýšenému tlaku už od chvíle, kdy se po příchodu vakcín proti covidu zotavily komodity a následně vzrostla inflace na nejvyšší úroveň od 70. let. Letošní rok jim měl přinést úlevu. Na jeho počátku promítal trh do cen očekávaný značný pokles sazeb (počítalo se, že Fed […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Rozvodový právník

    20 července, 2021

    Bohužel neochrání před zlatokopkama či šillerkou.
    Na to jsou lepší krugerrandy ve švýcarském sejfu, nebo https://trezor.io

    Odpovědět

  • Jan

    21 října, 2021

    Dobrý den ,mám dotaz ohledně
    Exekuce mám jich 12 u kterých
    Dlužím . Poté co mi obstavil
    Účet Exekutor i s výplatou.Pote
    Jsem mu poslal email o zřízení
    Chráněnýho účtu ale bohužel
    Nereaguje na email .Volal jsem
    Jsem i do Banky tam mi řekla že je
    Aktivní .Ale nevím jestli je chráněný. Můžete té
    Mi prosím poradit jak mám postupovat tak aby
    Účet byl chráněný děkuji vám za odpověď.

    Odpovědět

  • Jaroslav Hynek

    4 srpna, 2022

    Dobrý den, narodil jsem se v roce 1942,měl jsem účet u ČSOB na který mě chodil důchod v roce 2020 mě justice zaslaný důchod zabavila ,dost dlouho jsem se musel uskromnit abych mohl vrátit kamarádovi peníze které mě půjčil na zaplacení nájmu a nákup potravin. Účet jsem proto zrušil. Jak mám uhradit dotazník na registr dlužníků pro potřebu chráněného účtu? Děkuji za odpověď .J.H.

    Odpovědět