CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Česká spořitelna a Fincentrum řeší spory

 


 

„Zpráva o ukončení spolupráce mne překvapila. Fincentrum s Českou spořitelnou spolupracuje od dob Jacka Stacka a patří k jejím nejvýznamnějším externím partnerům, zejména v oblasti hypoték. Jako zakladatel Fincentra jsem zažil pět generálních ředitelů ČS, vždy jsme se dokázali dohodnout a vždy jsme našli cestu k překonání odlišného vnímání světa,“ uvedl Petr Stuchlík, zakladatel a předseda představenstva společnosti Fincentrum.

Dlouholetá spolupráce ohrožena

České spořitelna spolupracuje s Fincentrem již od roku 2005. Současná smlouva Fincentra s Českou spořitelnou vyprší 31. ledna. Pokud banka smlouvu neprodlouží, klienti i poradci Fincentra by se bez produktů České spořitelny měli obejít. „Klienti ani poradci Fincentra nebudou produktovou nabídku ČS po případném ukončení spolupráce postrádat, protože již nyní se ozývají konkurenční banky se speciálními nabídkami na jejich okamžité nahrazení. Česká spořitelna tímto krokem obětuje tržní podíl kvůli iracionálním důvodům,“ říká Petr Stuchlík.

Česká spořitelna odůvodnila své rozhodnutí o ukončení spolupráce neoprávněným využívání značek Premier a Moje zdravé finance ze strany Fincentra. „V současné době dochází používáním těchto značek společností Fincentrum k záměrnému matení klientů, na což si klienti stěžují,“ uvedla Česká spořitelna.

Fincentrum považuje nařčení z porušení ochranných známek České spořitelny za absurdní. „Rádi bychom odkázali na platné a řádně registrované ochranné známky ve vlastnictví společnosti Fincentrum,“ uvedl mediální zástupce Fincentra Miroslav Beneš. Příkladem je ochranná známka Fincentrum Premier nebo Fincentrum Platinum.

„Osobně se mohu jen domnívat, že současné vedení ČS takto reaguje na odchody svých bankéřů do poradenských společností. Protože je Fincentrum lídrem trhu, může to být jakási výstraha ven i dovnitř. Tomu by odpovídal i způsob komunikace: zprávu jsme se nejprve dozvěděli ráno z médií bez jakékoliv oficiální informace či jen indikace předem,“ říká Petr Stuchlík.

REKLAMA

Fincentrum jeden z největších externích partnerů České spořitelny

Fincentrum se řadí mezi tři největší externí partnery České spořitelny. U hypoték jde za externími partnery zhruba o polovina obchodů, přesná čísla zveřejňovat nebudeme,“ uvedla Česká spořitelna. Pokud by tedy k ukončení spolupráce skutečně došlo, poškodilo by to podle Fincentra především Českou spořitelnu.

„Jako největší zprostředkovatel úvěrů na bydlení na československém trhu a dlouhodobý partner nejvýznamnějších finančních institucí v ČR i na Slovensku jsme přesvědčeni, že můžeme pro naše klienty vybírat z celé plejády vysoce konkurenčních a pro klienty výhodných produktů. Kvality finančního poradenství Fincentra se tento krok vůbec nedotkne,“ dodává Miroslav Beneš.

Není to přitom poprvé, co se Fincentrum potýká s výpovědí spolupráce. „V dávné minulosti takto společnosti Fincentrum zbrkle vypověděly spolupráci i dvě jiné instituce. Po propadu v jejich obchodních výsledcích však z jejich strany došlo během několika měsíců k obnovení spolupráce. Jsem přesvědčen, že rozum zvítězí nad ukvapeností i v případě České spořitelny a případné problémy bude řešit jednáním a ne přes média. Vážím si České spořitelny jako důležité české finanční instituce a věřím, že dlouholetá spolupráce bude brzy obnovena,“ dodává Petr Stuchlík.

Fincentrum Hypoindex v rukách České spořitelny

Fincentrum Hypoidnex pomáhá lidem již od roku 2003 lépe se orientovat v tom, za jakou sazbu si mohou na trhu půjčit, a svým způsobem je tak chrání před špatnými rozhodnutími (která by je v konečném důsledku mohla přivést do existenčních potíží). S daty Fincentrum Hypoindexu nepracují jen spotřebitelé a média, ale také Česká národní banka, pro kterou se stal relevantním a důvěryhodným zdrojem informací o hypotečním trhu v České republice,“ uvádí Monika Hrušová analytička serveru Hypoindex.cz.

REKLAMA

„Ze všech výše uvedených důvodů věříme, že se Česká spořitelna rozhodne tento projekt podporovat svou informační otevřeností i nadále. Ztráta dat významného hráče na českém trhu by poškodila nejen samotný Fincentrum Hypoindex, ale zejména spotřebitele a celý trh hypoték,“ dodává Monika Hrušová.

Přestože jde o jeden z nejsledovanějších ukazatelů na hypotečním trhu, Česká spořitelna bude ještě další kroky ohledně poskytování informací do Fincentra Hypoindexu zvažovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 13 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Šest největších bank v ČR mělo za první čtvrtletí nižší zisk o 8 %

Foto: Shutterstock O necelou miliardu korun klesl v prvním čtvrtletí 2021 čistý zisk šesti největším bankám v České republice, a to z 10,4 na 9,6 miliardy Kč. Vyplývá to z kvartálních výsledků zveřejněných jednotlivými bankami. Ztrátu ovlivněnou důsledky pandemie covid-19 zaznamenaly pouze čtyři banky, dvě naopak svůj […]

Text: Milan Vodička

13. 05. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan Dvořák

    24 ledna, 2017

    Nikdo tuto zajímavou zprávu nekomentuje?
    Padla kosa na kámen a tady je klid :-)

    Odpovědět

  • insider

    24 ledna, 2017

    Ne, nekomentuje, protože nikdo nevěří, že by měla ČS koule na to spolupráci s Fincentrem opravdu ukončit. Podle mě si za čas opět padnou kolem krku, jako by se nic nestalo a pojede se vesele dál, produkce a provize pragmaticky zvítězí, ČS Fincentrum potřebuje a to dost !!!

    Odpovědět

  • vasek

    24 ledna, 2017

    no s ohledem na to, jak se to táhne a jak jalová vyjádření od p. Stuchlíka jsou, tak zatím za kratší konec tahá FCT. ČS není společnost, která by rozhodnutí dělala unáhleně. Bude mít esa v rukávu.

    Odpovědět

  • xxx

    25 ledna, 2017

    Pane kolego, proberte se… ČS Fincentrum nepotřebuje ani náhodou. To Fincentrum potřebuje ČS. Musíte být úplný hlupák pokud si toto myslíte…

    Odpovědět

  • xyz

    24 ledna, 2017

    Nekomentuje, protože lidi ze Spořky chodí do Fincentra hodně, ale taky do Partners franšíz, do Brokeru asi, do poolů a jinam. Fincentrum je pro výstrahu a ostatní raději mlčí.

    Odpovědět

  • hogo

    24 ledna, 2017

    rovnou řekla že důvodů je víc, m.h. neetické chování náborářů FC. A má na to plné právo se tak zachovat. V rozporu se Stuchlíkem si v jejich vyjádření přečtete, že FC upozorňovali na to, co se jim nelíbí opakovaně.
    V každém případě je na trhu dost subjektů, mezi které se produkce FC rozpustí a neštěkne po nich ani pes…

    Odpovědět

  • JV

    24 ledna, 2017

    Ale prd velebnosti produkce se jen tak nerozpustí Hú není životka jež vnutíte komukoli kdo otevře dveře. Jistě to co nejde udělat jinde se z části přesune do čs jinudy a část nebude vůbec, ale tady je vazba na sjednatele násobně vyšší než u jiné produkce. Dle mne se čs propadne (pokud by to skutečně mělo být definitivní řešení) o 1,5 – 2 G…

    Odpovědět

  • on

    24 ledna, 2017

    to vy jste se musel posrat v kině. ČS není nějaká pojišťovna závislá na Fincentru. také to nejsou nějací amatéři, kteří by udělali podobné rozhodnutí v emoci a srát na hlavu si také nenechají. a produkce Fincentra je v byznysu spořky právě ten prd. který se hodí, ale ne za každou cenu a nejsou na něm závislí a nechat si přetahovat celé pobočky, přeplácet brutálníma prachama (nesmyslným btw.) a pak nechat obvolávat klienty a představovat se pod značkou Premier. :))))

    Odpovědět

  • hogo

    25 ledna, 2017

    milý FCáku, už se proberte a začněte vnímat svět takový jaký je, tedy bez toho, že by FC řídilo rozhodování ERSTE v ČR

    Odpovědět

  • linjir

    25 ledna, 2017

    Vy jste se asi pomátli.. My ve FCTR po nic (ČS)ani neštěknem jen ta produkce se přemístí jinam… a to jsem je dělal hodně.. Však čas ukáže

    Odpovědět

  • Petr

    25 ledna, 2017

    Názorná ukázka profesionality nezávislosti makléře Fincentrum, který sleduje zájmy klienta především. Produkce se přesune jinam:-)

    Odpovědět

  • ps

    25 ledna, 2017

    Hypotéky jsou dnes v zásadě komodita, tedy vzájemně zaměnitelné a nahraditelné.

    Odpovědět

  • Neprovokuj

    25 ledna, 2017

    To je ale blbina co?

    Odpovědět