CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Redakce

24. 06. 2014

5 komentářů

Červen ovládli Japonci

 


 

Akciové trhy, i přes stále nejistou ekonomickou, a v poslední době i vyhrocující se geopolitickou situací ve světě, rostou do nebes. S nimi samozřejmě i akciové fondy a na ně navázaný Index ICZ, který sleduje vývoj akciových fondů nabízených v České republice. Po nejistém začátku, kdy hned v prvním měsíci index začal v mínusu, je dnes všechno jinak a po třech ziskových měsících již celkový výnos indexu ICZ ke dni 20. června překročil hranici sedmi procent (7,07 %).

Klid před bouří?

Celkově dobrou náladu na akciových trzích v rozvinutých trzích vyjadřuje i historicky minimální hodnota „indexu strachu“ VIX, který měří volatilitu u indexu S&P 500. Takto nízké hodnoty u indexu VIX sice znamenají klid na trzích a klesající volatilitu, ale z historie je zřejmé, že je to spíše klid před bouří. Na hodnotě kolem 10 bodů, kde se VIX nacházel koncem minulého týdne, byl naposledy začátkem roku 2007. Alespoň krátkodobých výkyvů se v nejbližší době pravděpodobně dočkáme, i když není jasné, jak dlouhý a výrazný tento pokles bude.

Logické by bylo jej očekávat při dosažení kulatých rekordů u indexů DJIA (17000 bodů), S&P 500 (2000 bodů), případně německého DAX (10000 bodů), což není daleko. Včerejší odpolední a večerní obchodní hodiny nám pak ukázaly, že těchto hodnot se tak brzo možná ani nedočkáme (index VIX pak vyskočil nad 12 bodů), když si například DJIA připsal nejhorší úterý za posledních osm měsíců a zároveň nejhorší denní výsledek za posledních pět týdnů.

Co se týče výkonnosti jednotlivých fondů, resp. jejich zaměření, situace byla oproti minulému měsíci výrazně jiná. I přes titulek není vítězem měsíce žádný fond zaměřen na japonské akcie. Téměř 14 % za měsíc si připsal fond Franklin Biotechnology Discovery, který byl ještě na konci dubna nejhorším fondem v portfoliu a jen za duben zaznamenal ztrátu přes 17 %. Fond těží z úspěchu amerických akcií a díky červnovému výsledku se pak dostal již celkově do plusu.

Penzijní fond pomohl malým společnostem v Japonsku

Více jak jedenáct procent za měsíc si pak připsaly ještě další čtyři fondy, z toho tři zaměřené na japonské menší společnosti – Parvest Equity Japan Small Cap (13,57 %), Aberdeen Global – Japanese Smaller Companies (11,9 %) a FF – Japan Advantage Fund A-ACC-EUR (11,56 %). Menší akciové společnosti jsou ve hledáčku investorů již nějakou dobu (měly by těžit z růstu místní ekonomiky více než velké firmy) a naposledy jim popularitu přinesl největší penzijní fond v zemi (Government Pension Investment Fund, který investuje do japonských akcií až 22 bilionů jenů), jenž se rozhodl změnit investiční strategii a zaměřit se více i na tento segment akciového trhu. Mezi tyto fondy se pak „vetřel“ fond Amundi Funds Equity Global Gold Mines (12,37 %). V první desítce fondů se kromě japonských fondů ještě nacházejí dva fondy investující v Rusku a ještě jeden zaměřen na zlato a drahé kovy.

REKLAMA

Koreu ohrožuje drahá ropa a Apple

Na opačném konci pak v červnu skončily fondy zaměřené na akcie z trhů jihovýchodní Asie, a zejména Koreje. Celkově ale v červnu skončilo v mínusu pouze šest fondů, z nichž tři zaměřeny na trh Jižní Koreje (Parvest Equity South Korea –1,42 %; HSBC GIF Korean Equity A USD –1,33 % a Amundi Funds Equity Korea –0,45 %). Místní akciový trh doplácel na ztráty velkých společností, jako jsou Hyundai Motors, negativně ovlivněna děním v Iráku a na trhu s ropou, nebo Samsung, u něhož hrozí horší prodeje po uvedení nového iPhonu. Nejhorším fondem měsíce pak byl poměrně jednoznačně fond Parvest Equity Indonesia, který ztratil přes čtyři procenta (-4,08 %).

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Novák

    25 června, 2014

    Aha. Autor článku se stydí za jméno a nechce být považován „za císaře pána“. Proto se nepodepsal. Ale nebylo by to těžké, psát rozumné články o akciích a psát pravdu a podepsat se k tomu, aby člověk získal uznání. Takto však vzniká špatné mínění jen o redakci.

    Odpovědět

  • Radek

    25 června, 2014

    S čím v článku nesouhlasíte?

    Odpovědět

  • Mirek

    25 června, 2014

    Se vším souhlasí. Jen si potřeboval rýpnout. Autorizovaný Pepa Novák:-)))

    Odpovědět

  • milan

    25 června, 2014

    zajímavé

    Odpovědět

  • mk

    25 června, 2014

    pekny clanek.

    Je cas, vratit se k drahym kovum.

    Odpovědět