CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

06. 03. 2024

0 komentářů

Ceny kakaa překonávají rekordy

 

Pokud máte rádi čokoládu, zbystřete. Její cena v poslední době nebývale roste kvůli špatným podmínkám v afrických zemích, které jsou největšími světovými producenty. Důsledky zřejmě pocítí naše peněženky i složení prodávaných cukrovinek.

Loading



 

Blíží se Velikonoce, a k těm patří vejce. Nejen ta pravá, ale i čokoládová. Sladkostí se každoročně spotřebují tuny. Britský deník Financial Times však upozorňuje, že letos si za nadílku připlatíme, ceny čokolády totiž neustále rostou.

Cenovka závisí na nejdůležitější surovině, tedy kakau. „Ceny kakaových bobů se vyšplhaly na historická maxima, přičemž futures na kakao v New Yorku se oproti stejnému období loňského roku více než zdvojnásobily. V úterý minulý týden se futures na kakao v Londýně obchodovaly za rekordní cenu 5827 liber za tunu. Ve stejný den loňského roku se obchodovaly za 1968 liber,“ uvádí deník.

Problémy s kakaem

Na vině jsou problémy na straně nabídky. El Niño, které přichází nepravidelně jednou za několik let, přinesl do Pobřeží Slonoviny a Ghany v loňském roce prudké deště a hned v zápětí sucha. Právě tyto dvě země stojí za zhruba dvěma třetinami světové produkce drahocenné suroviny.

Výrazný pokles produkce se očekává v zemích, které jsou největšími producenty, neboť se předpokládá, že pocítí nepříznivý vliv nepříznivých klimatických podmínek a chorob. Navíc staré stromy v těchto zemích produkují nižší výnosy,“ uvádí v poslední zprávě The International Cocoa Organization. Produkce bude podle organizace v letošní szóně o skoro 11 procent nižší.

REKLAMA

Menší balení, více ořechů a ovoce

Nízká dostupnost kakaových bobů vedla k výraznému zvýšení cen kakaa. Vzhledem k rostoucím nákladům na suroviny to pravděpodobně ovlivní činnost zpracovatelů,“ stojí také ve zprávě.

Vysoké ceny bobů se prý jen tak nezbavíme, takže lze očekávat, že důsledky uvidíme v policích supermarketů a i našich tabulkách čokolády.

Zmíněný deník cituje analytika kakaa ve společnosti Rabobank Paula Joulese, podle kterého potravinářské firmy přenesou náklady na spotřebitele. Analytik ale očekává, že změny nebudou jen v ceně, ale například v menším balení či složení cukrovinky. Čokoládu mohou výrobci „ředit“ ořechy nebo ovocem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Hromadné žaloby: Financování

Hromadné žaloby se prodraží. Kdo zaplatí náklady?

Směrnici o zástupných žalobách na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů mělo Česko transponovat do prosince 2022. Zákon o hromadném řízení se ale nachází teprve na počátku legislativního procesu. Jedním z největších problémů je otázka financování.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

15. 02. 2023

hromadné žaloby

Ministerstvo dokončilo návrh zákona o hromadných žalobách. Zvolilo princip přihlašování

Ministerstvo spravedlnosti dokončilo návrh zákona o hromadném řízení a v prosinci loňského roku návrh předložilo do připomínkového řízení. Závazek zavést do právního řádu členských států efektivní procesní mechanismus pro kolektivní soudní ochranu spotřebitelů přitom vyplývá z evropské směrnice, kterou mělo Česko transponovat do prosince 2022.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

03. 01. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *