CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

15. 12. 2023

0 komentářů

Na vysoké inflaci mají podíl i velké firmy, tvrdí rozsáhlý výzkum

 

Nová studie britských think-tanků zkoumala přes tisícovku společností v několika zemích. Výzkumníci došli k závěru, že jedním z faktorů vysoké inflace je i chování velkých firem. Ty mají na trh nadměrný vliv, vyplývá ze závěrů.

Loading



 

Britské organizace Institute For Public Policy Research a Common Wealth minulý týden představily výsledky svého výzkumu. Studie tvrdí, že zejména velké energetické a potravinářské firmy přispěly k vyšším mírám inflace. Ta podle nich díky tomu „dosahuje vyšších hodnot a je trvalejší“. Informoval o tom ekonomický server CNBC.

Výzkumníci samozřejmě nepřipisují nadnárodním firmám vinu za takřka celosvětový růst inflace, ovšem jejich vliv by se neměl podceňovat. „Po pandemii se nedostatky v zásobování ještě prohloubily v důsledku energetického šoku, který následoval po ruské invazi na Ukrajinu. Ačkoli tyto faktory byly jednoznačně prvotním spouštěčem vysoké inflace, nedávná debata upozorňuje na často přehlížený zesilující faktor: zisky podniků,“ předesílají.

Tvrdíme, že tržní síla některých společností a v některých odvětvích – včetně dočasné tržní síly, která se objevila v důsledku pandemie – posílila inflaci,“ uvádí zmíněné organizace.

Nadměrná cenová síla

Think-tanky zkoumaly přes 1300 firem působících v Německu, Spojeném Království, USA, Brazílii a Jižní Africe. Přitom zjistily, že zisky sledovaných společností byly ke konci roku 2022 o třicet procent vyšší než v roce 2019.

REKLAMA

Velké nadnárodní firmy mají podle zjištění na trh významný vliv. „Zdálo se, že společnosti s (dočasnou) tržní silou jsou schopny chránit své marže, nebo dokonce dosahovat „nadměrných zisků“ a stanovovat ceny vyšší, než by bylo sociálně a ekonomicky výhodné,“ přibližují výzkumníci. Mezi těmito společnostmi jsou výslovně jmenovány například Shell, Exxon Mobile nebo výrobce potravin Kraft Heinz.

V případě scénáře energetického šoku, kdyby byly náklady rovnoměrně rozděleny mezi zaměstnance (myšleno obecně – pozn. autora) a vlastníky firem, by se dalo očekávat, že míra návratnosti klesne, protože firmy nezvýší ceny, aby plně vyrovnaly vyšší náklady, a zaměstnanci neudrží plně krok s inflací. To se však nestalo. Stabilní míra návratnosti – například taková, jakou vidíme ve Velké Británii – naznačuje cenovou sílu firem, která jim umožnila zvýšit ceny, aby ochránily své marže,“ vysvětlují autoři studie.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *