CZK/€ 24.775 -0,65%

CZK/$ 22.948 -0,80%

CZK/£ 28.793 -0,65%

CZK/CHF 25.324 -0,71%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 10. 2023

0 komentářů

Budoucnost kosmického průmyslu a investiční příležitosti

 

Kosmický průmysl se stal jedním z nejzajímavějších a nejperspektivnějších odvětví investic v poslední době. Zatímco vesmírný výzkum byl dříve doménou vládních agentur a velkých mezinárodních korporací, nové technologické inovace a soukromé společnosti mění herní pole a otevírají dveře pro soukromé investory. Jaká je budoucnost kosmického průmyslu a potenciální investiční příležitost?

Loading



 

Soukromý vesmírný průmysl

Zatímco NASA a další vládní agentury hrají stále zásadní roli ve vesmírném výzkumu, soukromé společnosti jako SpaceX, Blue Origin a Virgin Galactic dělají významné kroky směrem ke komercializaci vesmíru. Například SpaceX již úspěšně provozuje komerční vesmírné lety a plánuje vytvoření konstelace satelitů Starlink pro poskytování internetového připojení po celém světě. Tento růst soukromého vesmírného průmyslu otevírá nové investiční příležitosti v oblastech, jako jsou suborbitální turistika, komerční startovací služby a kosmická těžba.

Satelitní technologie a telekomunikace

Satelitní technologie hraje stále větší roli v našem každodenním životě. Investice do satelitního průmyslu zahrnuje možnosti v oblastech, jako jsou telekomunikace, meteorologie a mnoho dalších. Projekty jako Starlink od SpaceX a OneWeb plánují vytvořit globální satelitní sítě, které by mohly poskytovat internetové připojení v odlehlých oblastech, což znamená stále nenaplněný investiční potenciál pro tyto projekty.

Kosmická těžba a průzkum

Kosmická těžba je dlouhodobým cílem lidstva a začíná nabízet investiční příležitosti. Asteroidy a měsíční povrch mohou obsahovat cenné minerály, jako je platina a vzácné kovy. Soukromé společnosti zkoumají možnosti těžby v kosmu, ačkoliv technické a regulační výzvy jsou stále velkými překážkami.

Jak do vesmíru investovat

Investice do vesmírného průmyslu se staly dosažitelnými pro všechny investory díky burzovně obchodovanému fondu s názvem Procure Space ETF, jehož symbol „UFO“ přesně vystihuje jeho zaměření. ETF se specializuje na akcie firem spojených s vesmírem, včetně těch, které vyvíjejí technologie, hardware a poskytují služby v kosmickém odvětví. S poplatkem za investici ve výši 0,75 % je k dispozici na trhu NYSE Arca.

REKLAMA

Tituly v UFO

ETF vychází z indexu S-Network Space Index, který zahrnuje firmy od výrobců vesmírných technologií až po satelitní komunikační společnosti. Tyto firmy musí buď vyrábět technologie pro vesmírné použití nebo mít vesmír jako klíčovou součást svého byznysu. Index stanovuje přísná kritéria pro výběr společností, včetně minimálního podílu tržeb generovaných ve vesmíru a velikosti společnosti. Tento fond nabízí investorům příležitost se podílet na rychle rostoucím vesmírném průmyslu. V ETF se nachází tituly jako MAXAR TECHNOLOGIES, ORB COMM či GLOBALSTAR.

Výzvy a rizika

Přestože kosmický průmysl nabízí velký potenciál, není bez rizik. Investice do vesmíru jsou nákladné a často vyžadují dlouhodobý horizont. Regulace a mezinárodní právo týkající se vesmíru se stále vyvíjí, což investory udržuje v nejistotě.

Investice na vzestupu

Investice do vesmíru jsou na vzestupu a nabízejí zajímavé příležitosti pro investory, kteří jsou ochotni přijmout riziko a mít dlouhodobý investiční horizont. S rozvojem soukromých vesmírných společností a technologickými inovacemi se kosmický průmysl stává stále dostupnějším. Přestože investice do vesmíru zahrnují určitá rizika, mohou představovat nejen potenciální finanční zisky, ale také příležitost podílet se na dobrodružství zkoumání nekonečného vesmíru.

Autor: Lukáš Spáčil, investiční specialista

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Pomůže ekologií více investice do „zelených“ nebo naopak „špinavých“ firem? Odpověď možná překvapí

Zelené investování ve skutečnosti škodí životnímu prostředí, dokládá nová studie (abstrakt níže) autorů Samuela Hartzmarka z Boston College a Kelly Shueové z Yale School of Management. Investoři, kteří podlehli zelenému imperativu doby, ESG, kupují akcie emisně „čistých firem“, zatímco se zbavují akcií „špinavých firem“. Vylepšují si tím ESG skóre […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

10. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *