CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

22. 03. 2022

0 komentářů

Bitcoin ruským oligarchům moc nepomůže

 

Kryptoměny mají být nezávislé na státních regulátorech, což může být pro mnohé výhoda, ale pro jiné zase riziko. Diskuse kolem nich se objevily také v souvislosti s Ruskou agresí na Ukrajině a na ní reagujícími sankcemi. Jak se ale ukazuje, bitcoin starosti ruských oligarchů nejspíš nevyřeší.

Loading



 

Systém kryptoměn překračuje hranice a pro státní úřady není lehké dostat jej pod kontrolu. Pro kryptoměnové nadšence tato charakteristika nepochybně přidává plusové body. Jenže tuto výhodu lze i zneužít, argumentují odpůrci a vybízejí k regulace. Vcelku reálnou otázkou se problematika stala po uvalení sankcí, které tvrdě dopadají na ruskou ekonomiku. Rubl rychle klesl a kryptoměny, zejména nejznámější bitcoin, tak mohly představovat způsob, jak alespoň část majetku zachránit – a možná i platit. Tématem se zabýval i britský magazín The Economist, který došel k závěru, že to ovšem nebude tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát.

S tím souhlasí i ekonom platební instituce Roger a přední český odborník na kryptoměny Dominik Stroukal. „Ono to tak opravdu je. I pohled do blockchainu ukazuje, že nárůst počtu adres s bitcoiny byl minimální. Nějaký růst oproti trendu skutečně byl, ale část z něj lze určitě vysvětlit investicemi lidí mimo Rusko, kteří očekávali, že by sankce mohly vést k vyšší poptávce po bitcoinu. Ve výsledku se tak bavíme doslova o drobných. Ono to totiž není jednoduché,“ potvrzuje.

„Aby si Rus mohl koupit bitcoiny, musí od něj někdo chtít rubly. To není jednoduché a když se to děje, tak s přirážkou. Anebo je možné využít třeba dolarovou hotovost, ale  bylo by nutné najít někde v ulicích protistranu. A navíc, pokud už někdo má dolary v hotovosti, tak nemusí hledat, jak se ubránit znehodnocení rublu,“ vysvětluje Dominik Stroukal.

Vše by bylo vidět

Podobné je tomu také s platbami. Některé Ruské banky byly odpojeny od systému SWIFT, a tak se možnosti Rusů zaplatit do zahraničí citelně ztenčily. „Samozřejmě je ale obtížné poslat cokoliv do zahraničí, takže nárůst poptávky po bitcoinu vidíme. Jen je tak malý, že se příliš nepropisuje do ceny. A bitcoinová ekonomika je tak drobná, že by cenu bitcoinu vyslal na měsíc i jeden oligarcha, který by si tam poslal peníze za jednu prodanou jachtu. Je to tak mělký trh, že bychom tam vliv na cenu jasně viděli,“ dodává Stroukal.

REKLAMA

Vliv konfliktu na situaci kryptoměn však ekonom v delším horizontu očekává. „Do budoucna ale kvůli válce na Ukrajině poptávka po bitcoinu poroste, protože až se situace uklidní, všichni snadno uvidíme, jak křehké naše peníze jsou, když nám je může vypnout někdo z druhé strany planety,“ zamýšlí se.

Nástroj pro Ukrajinu

Virtuální měnu navíc mohla využít i Ukrajina. „Kryptoměny nám v prvních dnech velmi pomohly, protože jsme mohli pokrýt některé okamžité potřeby,“ řekl zmíněnému magazínu náměstek ministra pro digitální transformaci Alex Bornyakov. „Národní banka Ukrajiny výrazně omezila naši možnost platit v dolarech nebo eurech, zejména v zahraničí. Potřebovali jsme tedy nástroj, který by tyto transakce rychle provedl. A kryptoměny byly naší první volbou,“ doplnil.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

institucionalizace bitcoinu

Jak moc institucionalizace mění bitcoin?

Bitcoin v současné době nastoupil cenovou cestu růstu. Už překonal své maximum před šesti lety. A to nejen cenou za jeden bitcoin, ale i celkovou kapitalizací trhu. V pozadí tohoto cenového růstu pak stojí mimo jiných vlivů i začlenění bitcoinu a dalších altcoinů do institucionálního systému. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Cena bitcoinu je dnes v korunách nejvyšší v dějinách, činí více než 1,5 milionu korun

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes dopoledne středoevropského času dosáhla historicky nejvyšší korunové ceny, kolem 1 520 000 korun. Překonala tak dosavadní rekord z listopadu 2021 (viz graf analytické platformy CoinGecko níže). V dolarech dnes bitcoin překonal rovněž psychologickou úroveň, 65 000 dolarů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *