CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

24. 04. 2023

0 komentářů

Bitcoin postihl debakl

 

Bitcoin, největší kryptoaktivum na světě, utrpěl ztrátu poté, co poprvé po téměř roce prolomil hranici 30 000 dolarů. Kryptoměna se minulý týden začala obchodovat v pásmu 30 000 USD, ale během několika dní se propadla, a o víkendu se obchodovala kolem 27 500 USD. V současné době se pohybuje kolem 27 300 USD.

Loading



 

Stejně tak ether zaznamenal pokles z nedávných maxim. Na začátku týdne se jeho hodnota pohybovala těsně nad 2100 USD, ve středu se propadla a o víkendu měla dále klesající tendenci, nyní se obchoduje těsně nad 1800 USD.

Obě kryptoměny smazaly téměř všechny své zisky dosažené za posledních 30 dní, protože investory zmítají obavy z důsledků globální recese. Ačkoli je takový cenový pokles pro mnohé nepříjemný, zatím jsme neviděli, že by bitcoin znovu atakoval propastnější úrovně, které by naznačovaly, že nedávná rally je u konce.

SocGen uvádí na trh stablecoin

Významná francouzská bankovní instituce Societe Generale (SocGen) spustila stablecoin s podporou eura s názvem SG-Forge. Banka spustila vlastní stablecoin s cílem poskytnout svým klientům lepší přístup k digitálním aktivům, přičemž jej podpořila tzv. robustní strukturou bankovní úrovně.

Stablecoiny se v poslední době dostaly pod palbu útoku, protože širším trhem s kryptoměnami otřásly některé případy selhání významných společností. Ale stablecoiny plně kryté aktivy tuto bouři vcelku ustály.

Stablecoiny tvoří skutečně důležitou součást „ekosféry“ digitálních aktiv, protože poskytují výchozí bod pro aktiva se stabilní hodnotou pro investory, kteří chtějí vstoupit na trh s kryptoměnami, aniž by museli vstupovat a vystupovat z fiat měny. Pravděpodobně budeme svědky dalšího uvádění stablecoinů na trh ze strany významných institucí, jako je SocGen, neboť jsou pro trh klíčovou překlenovací finanční technologií.

REKLAMA

Shapella zaznamenává prudký nárůst zájmu o institucionální ether

S tím, jak se aktualizace Shapella „zabydluje“, začínají se v síti Ethereum objevovat některé klíčové trendy.

Celkově jsme zaznamenali čistý ústup stakovaných etherů. Podle údajů společnosti IntoTheBlock bylo staženo přibližně 1,37 milionu etherových tokenů, zatímco 650 000 jich bylo uloženo, což dává čistý odliv přibližně 720 000 tokenů. Prozatím je pravděpodobné, že tento čistý úbytek tokenů je z velké části způsoben tím, že investoři si berou zpět aktiva, která byla již nějakou dobu stakována.

Co je možná ze strany IntoTheBlock zajímavější, je měnící se složení vkladatelů. Institucionální poskytovatelé stakingů zaznamenali pozoruhodný nárůst vkladů tam, kde ostatní zaznamenali odliv.

Dohromady tyto trendy naznačují, že se tvář stakingu mění a nabývá více institucionální povahy. Tento druh trendu jsme zaznamenali již dříve, což se jistě může podepsat na jiném druhu dynamiky trhu. Bude však ještě nějakou dobu trvat, než se projeví větší dlouhodobé trendy.

Bitcoin trh s nemovitostmi startuje

Ve Spojených státech byl spuštěn nový trh s nemovitostmi, kde je bitcoin přijímán jako platidlo. V současné době je k dispozici pouze v Texasu, platforma – MyEListing – říká, že má v úmyslu brzy se rozšířit do dalších států.

Není to poprvé, kdy trhy s nemovitostmi přijaly Bitcoin jako platbu za fyzický majetek, ale je to nový pokus vytvořit plně funkční trh kolem myšlenky, integrace platebních standardů pro kryptoaktivum.

Dlouhodobou vizí bitcoinu je nahradit fiat měnu a stát se de facto hodnotovou měnovou jednotkou pro každého. I když jsme od tohoto okamžiku ještě daleko, vytváření nových trhů, které v podobě bitcoinu oceňují jiná aktiva, je důležitým krokem na této cestě.

Autor: Simon Peters, analytik kryptorhů eToro

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

bitcon 2024

Má bitcoin svůj rok, nebo ho čeká další korekce?

Jaký je bitcoin 2024? V první polovině dubna se bitcoin prodával asi za 70 tisíc USD. Přičemž na tuto rekordní cenu se dostal během půlročního růstu. Ještě v dubnu 2023 se prodával za méně než 30 tisíc USD. Na začátku letošního roku jste už mohli bitcoin koupit […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 04. 2024

Blíží se „breakout“ bitcoinu?

Cena bitcoinu měla obtížný začátek měsíce, kdy se propadla až o 9 % na minimum 64 500 USD. Tento pokles se shodoval s růstem výnosů státních dluhopisů a amerického dolaru, jak po zveřejnění některých silnějších než očekávaných ekonomických údajů vychladly naděje investorů na červnové snížení sazeb.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *