CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

11. 02. 2014

5 komentářů

Bitcoin pohřbí burzy a složitost

 


 

Bitcoin je hodně kontroverzní digitální měna, kterou jedni milují, protože mají pocit že na internet přináší něco jako svobodu a anonymitu, a druzí ji nenávidí (vlády jí zakazují, hackeři na ní útočí apod.).  Ti, kteří mají vyděláno, resp. jsou schopni tuto měnu nějakým způsobem využít je, zdá se, drtivá menšina. Mohlo by se zdát, že si svou momentální popularitu bitcoin ani nezaslouží, ale v konečném důsledku to může být pro mnohé hezkou lekcí z kapitoly o moderních bublinách ve financích.

Problémem bitcoinu je skutečnost, že jen málo lidí skutečně ví, na jakém principu tato měna vlastně funguje, jakým způsobem probíhá těžba (kterou prý ovládá poměrně malá skupina uživatelů s dostatečným technickým vybavením a pro běžné lidi je dnes prakticky nedostupná) a vlastně i to, jak se dá zpeněžit.

Alibisté z MtGox

Příkladem může být případ jedné z nejstarších bitcoinových burz, MtGox. Ta v pátek oficiálně pozastavila transakce v bitcoinech, protože odhalila chybu v samotném protokolu bitcoinu. Hodnota měny na burze tak klesla pod 600 dolarů a v jedné chvíli se dokonce některý z klientů burzy rozhodl prodat větší množství měny za pouhých 100 dolarů, což vyvolalo na trhu takřka paniku.

Problémem je, že chyba, na níž MtGox upozorňovala, je známá již nějakou dobu a vývojáři na jejím odstranění rovněž nějakou dobu pracují (ale nijak to nespěchá). Teoreticky je díky zmiňované chybě možné to, že burza některým uživatelům pošle na jejich účet více peněz, než by měla (vysvětlení můžete najít například v článku na filmovém blogu Františka Fuky).

Vzhledem k tomu, že problém je dostatečně znám a lze se proti němu jednoduše bránit, je na vině samotná burza MtGox, která navíc v poslední době nevyplácí svým klientům ani dolary za bitcoiny (což podle Fuky stojí také za vyšší cenou bitcoinu, než na jiných burzách). Teď ještě znemožnila svým klientům i nakládání se samotnými bitcoiny, a to jen díky tomu, že nedokázala odstranit jednoduchý problém. Když ani samotné burzy, které na trhu působí již několik let a zabezpečují obchody s měnou, nejsou schopny pracovat s měnou tak, jak je třeba, jak to pak mohou dokázat lidé, kteří o této měně nevědí prakticky vůbec nic? Na klidu uživatelů a majitelů bitcoinu pak nepřidal ani případ další velké bitcoinové burzy, Bitstamp, která rovněž omezila transakce v bitcoinech.

REKLAMA

Ani samotní regulátoři a centrální banky, které ve většině případů varují lidi před bitcoinem, si sami nevědí rady, jak se k digitální měně vlastně postavit a jak ji definovat. Německo nedávno uznalo bitcoin jako měnu a zisky plynoucí z obchodování s ní tak mohou být zdaněny. Většina centrálních bank bitcoin zakazuje a ČNB nedávno na svých stránkách deklarovala, že bitcoin není měna a jako regulátor dává ruce pryč.

Bude další bublina?

Bitcoin má tak pěkně našlápnuto k tomu, aby byl další velkou, mediálně propíranou, splasklou bulinou. Poslední splasklé bubliny se rovněž vyznačovaly tím, že lidé se nadchli něčím, což vypadalo jako zlatý důl, ale vystřízlivění bylo nakonec jako studená sprcha. V zatím posledním případě si lidé, a mezi nimi i bankéři, nechali namluvit, že nemovitosti jsou investičním perpetuum mobile a investovali své peníze do něčeho, čemuž vlastně vůbec nerozuměli. Někdo jim prodal produkt, v němž byly „zabaleny“ nekvalitní hypotéky s tím, že to má vysoký rating a zároveň to bude generovat zázračné zisky, a oni do toho šli. Na začátku století všichni nakupovali technologické akcie, i když samotné společnosti prakticky ani neexistovaly a nikoho nezajímaly takové detaily, jakým způsobem budou vydělávat peníze. Před pár stoletími pak všichni kupovali tulipánové cibulky, i když vlastně ani nevěděli, proč. Bitcoin může dopadnout stejně.

Ti, kdo si dnes tedy myslí, že bitcoin je něco jako investiční terno, asi budou mít po nějaké době smůlu, protože je možné, že své peníze neuvidí. Možná jde o letadlo, na němž se nabalí pár desítek lidí, kteří bitcoin objevili mezi prvními. Může se také klidně stát, že po určitých problémech se bitcoin vrátí „do normálu“, a nakonec zůstane opět pouze měnou nadšenců, kteří jí využívali dávno předtím, než se z ní stal fenomén internetu. I tak po ní ale zůstane mnoho nešťastníků, kteří opět naletěli na něco, o čemž sami nic nevěděli.

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

institucionalizace bitcoinu

Jak moc institucionalizace mění bitcoin?

Bitcoin v současné době nastoupil cenovou cestu růstu. Už překonal své maximum před šesti lety. A to nejen cenou za jeden bitcoin, ale i celkovou kapitalizací trhu. V pozadí tohoto cenového růstu pak stojí mimo jiných vlivů i začlenění bitcoinu a dalších altcoinů do institucionálního systému. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Cena bitcoinu je dnes v korunách nejvyšší v dějinách, činí více než 1,5 milionu korun

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes dopoledne středoevropského času dosáhla historicky nejvyšší korunové ceny, kolem 1 520 000 korun. Překonala tak dosavadní rekord z listopadu 2021 (viz graf analytické platformy CoinGecko níže). V dolarech dnes bitcoin překonal rovněž psychologickou úroveň, 65 000 dolarů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jarda983

    12 února, 2014

    Nechcete podstupovat složité ověření Vaší identity na zahraničních burzách?
    Chcete ušetřit spoustu času a nakoupit/prodat Bitcoin bezpečně a anonymně?
    Toužíte mít Bitcoiny v několika málo okamžicích ve své peněžence?
    Kupte Bitcoin na české směnárně http://www.virtualni­meny.com! Jednoduše a v češtině během jedné minuty.

    Odpovědět

  • Martin

    12 února, 2014

    Kdyz ctu tenhle blaf, tak si rikam, nakolik relevantni informace jsou asi v jinych clancich, ktere na tomto serveru obcas ctu a verim jim. Autor by si mel aspon poradne precist ten fuxoftuv clanek, na ktery odkazuje, a neplacat tady kraviny. (dohledani informaci jsem myslel, ze je samozrejmost, ale asi ziju v blahovem svete)

    Odpovědět

  • BtcEur.eu

    15 února, 2014

    Mysklím si, že to není pohřeb, ale naopak start další etapy, jen ti, kteří si koupí „jízdenku“ podle článků z internetu, to zjistí až později;))) https://www.bit­fond.com/vyvoj-kurzu-bitcoin/dalsi-bublina-bitcoin

    Odpovědět

  • Dan

    5 března, 2014

    Pan Daniel Kuchta by neměl psát na investujeme. Tento článek je opravdu hrozně zavádějící. Propad byl sice obrovský a rychlý (na 400$ za BTC), ale pozdější růst opět rychlý (nyní 660$ za BTC). Kdo nakupoval v době propadu, tak vydělal. Průběh kurzu např. na http://bitcoin­charts.com/char­ts/bitstampUS­D#rg120zig2-hourztgCzm1g10z­m2g25zv
    Kurz 100$ byl pouze na MtGOX a to už se neobchodovalo.

    Odpovědět

  • Marek Palatinus

    11 února, 2015

    Investujeme by melo lidi varovat pred timto novym fenomenem. Jde o naprosto neregulovany byznys, kde kradeze penez se deji dnes a denne.
    Nikdo rozumny nemuze sverit sve tezce vydelane penize necemu tak podvodnemu jako je bitcoin.
    navic dnes kdy je jiz kazdemu jasne, ze se schyluje k poslednimu zaverecnemu vyprodeji ze strany lidi, kteri bitcoiny doted nestihli prodat.

    Ano je to smutne, ze tolik lidi prislo o sve penize a mnohem vic jich o sve uspory brzo prijde. Bitcoin je naprosto neprakticka mena, v praxi temer nepouzitelna, koupite za ni pouze pivo ci drobne predmety k pocitacum jako kabely a zasuvky a to jeste pouze v USA ci Nemecku.
    Varuji duverive lidi, nekupujte bitcoiny. jeho cena neustale klesa a brzo bude zas pod 10 usd.
    A pad na uplnou nulu na sebe neda dlouho cekat. Vsichni dobre vime, jedine co je ohranicena je spodni cena – na nulu to muze vyklesat vzdycky. A tam se to bohuzel prave ted riti. proto si dejte pozor a zadne bitconiy nyni nekupujte. mame za sebou dalsi pocitavou dot.com bublinu. Investujte chytre, nakupujte zlato.

    Odpovědět