CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Mareš

05. 10. 2020

0 komentářů

Bezhlavě zavírat hranice a celé ekonomiky už není možné

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve svém aktuálním vyjádření uvádí, že státy Evropské unie (EU) již nesmějí přistoupit k útlumu ekonomiky jako na jaře. V dokumentu nabízí i vhodný scénář. Existuje ale skutečně nějaký adekvátní, kterým se můžeme řídit?

Loading



 

MPO uvádí spíše obecně platné fráze o tom, že pro úspěšné a rychlé ekonomické oživení EU je potřeba pokračovat v prohlubování vnitřního trhu. Náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová to zopakovala v polovině září na videokonferenčním jednání Rady EU pro konkurenceschopnost.

Uvedla, že je třeba se poučit z jarního vývoje, zlepšit koordinaci a vymáhání pravidel. Na podporu zejména malých a středních podniků. Společně s ostatními vystupujícími se shodla na nutnosti zamezit fragmentaci vnitřního trhu, pokračovat v odstraňování překážek a na jeho dalším prohlubování, zejména v oblasti služeb.

Čeká nás pokles mezinárodního obchodu?

Ekonom Partners Martin Mašát pro server investujeme.cz podotýká, že mezinárodní obchod dostal příchodem pandemie velkou ránu a bude se velmi dlouho dostávat na původní hodnoty. „Nejenže se ekonomiky na nějakou dobu zastavily, ale boj s virem opět postavil mezi jednotlivými evropskými státy hranice,“ vysvětluje s tím, že mnoho zemí navíc zjistilo, že jsou v určitých odvětvích závislé na zahraničních dodávkách. Právě to bude do budoucna tlačit na zpomalení globalizace a ve výsledku na pokles národních specializací a pokles mezinárodního obchodu.

V rámci výše uvedených obav MPO uvádí, že Česká republika podporuje implementaci Akčního plánu pro vymáhání pravidel na vnitřním trhu a je aktivním členem pracovní skupiny pro prosazování vnitřního trhu (SMET). Současně s dalšími stejně smýšlejícími zeměmi volá po odstranění překážek zejména v oblasti služeb. ČR považuje za klíčové zlepšit v rámci vnitřního trhu přístup k informacím, snižovat administrativní zátěž a pomoci malým a středním podnikům v rámci boje s dopady pandemie COVID-19.

REKLAMA

„Ministerstvo má oprávněně strach, že nárůst nakažených postupně opět uzavře určité regiony či státy a tím se exportérům ještě více zhorší letošní ekonomická situace. Snad nenastane situace z března, kdy byla vypnuta celosvětová ekonomika,“ říká odborník Partners.

Ekonom Komerční banky (KB) František Táborský pro investujeme.cz vysvětluje, že ideálním scénářem by bylo již neomezovat chod hospodářství a nenarušovat probíhající oživení ekonomické aktivity.

„Nicméně aktuální epidemiologická situace napovídá, že se nějaké míře omezení nevyhneme. To se pravděpodobně podepíše i na oživení ekonomiky. Odhadovat jejich dopad je však bez znalosti jejich konkrétní podoby téměř nemožné. Zároveň se k tomu přidává i hrozba poptávkového šoku na ekonomiku, která vychází z dlouhodobé nejistoty spotřebitelů a firem. Ti v takové době mohou začít odkládat svou spotřebu a investice a z nabídkové krize se postupně můžeme dostat k poptávkové,“ uvádí František Táborský

Nutné je posílit digitalizaci

Jedno je podle ekonomů jisté – funkční vnitřní trh je z pohledu České republiky klíčový pro oživení ekonomiky a udržení konkurenceschopnosti našich firem. „Zajištění funkčního vnitřního trhu a volného pohybu zboží a služeb je nejdůležitějším krokem pro zvládnutí ekonomické krize vyvolané pandemií Covid-19,“ myslí si náměstkyně Tauberová a pokračuje: „V mezinárodním obchodě podporujeme otevřenou strategickou autonomii, která nám zajistí větší konkurenceschopnost a odolnost průmyslu. Zároveň však také zachová diverzifikované a otevřené globální obchodní vztahy,“ říká náměstkyně.

REKLAMA

Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager na zmiňovaném videokonferenčním jednání EU vyzvala k potřebě digitalizace k posílení naší odolnosti před dalšími krizemi. Investice by s ohledem na podporu ekonomiky měly mířit zejména do digitální a zelené transformace. V reakci na apel členských států podpořila komisařka prodloužení Dočasného rámce pro veřejnou podporu a přislíbila za Evropskou komisi vypracovat příslušný návrh.

Faktem ale zůstává, že v případě další vlny nákazy a při čekání na vakcínu není jiné řešení než postižené firmy, města či regiony izolovat. „Neznamená to však, že by se bezhlavě měly zavírat hranice a celé ekonomiky a trestat tak i ty, kteří nemají s virem Covid-19 žádné problémy.“ uvádí Martin Mašát.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

V ekonomice je hodně peněz

V ekonomice je hodně peněz a co dál

foto: Shutterstock V ekonomice je hodně peněz. To se může zdát jako výhoda, alespoň tak to naše vláda před rokem povídala. Z této krize se proinvestujeme, dáme miliónek sem, další tam, pětitisícovku důchodcům, a to by bylo, aby ten ekonomický růst zase nebyl. A on ani tak […]

Text: Hana Bartušková

31. 05. 2021

Co nás čeká v roce 2021

Vítejme, doufejme, v lepších časech!

Na úvod jednu dobrou zprávu. Horší než loni už to být téměř nemůže. Pak přijdou na řadu špatné zprávy, četbu proto doporučuji lidem s pevnými nervy a smyslem pro realitu. Ale, konec dobrý, všechno dobré.

Text: Luboš Smrčka

04. 01. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *