CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

Text: Daniel Mareš

25. 06. 2020

0 komentářů

ČNB dostala další nástroj, jak dohlížet na český finanční trh

 

Vláda schválila balíček na snižování rizik v bankovnictví. Podle Ministerstva financí (MF) je jeho smyslem mimo jiné upravit pravidla pro případné řešení problémů bank. Na evropské úrovni byly změny přijaty v roce 2019. Letos je jednotlivé členské státy začlení do svých právních řádů.

Loading



 

Návrhy MF upravují především zákony o bankách, spořitelních a úvěrních družstvech. Dále podnikání na kapitálovém trhu a ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu. Do legislativního procesu je celý balíček novel rozdělen na dvě části – bankovní část a část zaměřenou na ozdravné postupy a řešení krizí.

Ekonom Česká spořitelny (ČS) pro server investujeme.cz podotýká, že balíček přináší řadu změn v různých směrech. Přinejmenším některé z těchto změn podle něj dávají smysl.

„Například povinnost finančních skupin s vlastníky mimo Evropu ustavit v EU zprostředkující ovládající osobu jistě sníží hrozbu nenadálých šoků v rámci finančního sektoru,“ uvádí Michal Skořepa.

U další změny podle odborníka ČS vzniká dilema. Jedná se o omezení prodeje podřízených dluhopisů drobným investorům.

REKLAMA

„Dilema spočívá v tom, zda bychom se měli spoléhat na finanční gramotnost investorů. Druhou možností totiž je na tuto ambici rezignovat a přinejmenším drobné investory takto chránit. To samozřejmě platí za předpokladu, že tato ochrana v praxi skutečně funguje,“ vysvětluje Skořepa.

Vzniká „oligopol“ bank

Podle Martina Mašáta – ekonoma Partners – vláda při přijetí balíčku neměla moc na výběr a pouze přejala regulaci přicházející z Bruselu.

„Jedná se o další desítky stránek předpisů, které se přidají k aktuálním desetitisícům stránek omezení a restrikcí při podnikání bank. Evropská Unie tímto způsobem postupně zakonzervovává nepružnost lokálních bank a snižuje jejich efektivitu a schopnost reagovat na krize,“ myslí si Martin Mašát.

To je podle odborníků také důvodem, proč evropský bankovní systém nyní trpí mnohem více než americký. V USA se postupně vydávají opačným směrem a regulaci a počet svazujících předpisů omezují.

REKLAMA

„Česká národní banka (ČNB) navíc patří k těm přísnějším regulátorům. Předpisy – často reagující na krize ex-post – připravuje vládě v řádově přísnějších verzích, než je původní návrhy požadují,“ říká odborník Partners.

Díky výše popsanému na českém bankovním trhu postupně vzniká jakýsi oligopol bank. „Ty jsou chráněny prudérní regulací, a tím pádem mohou poskytovat dražší služby. Navíc nemusí tolik reagovat na konkurenci či přicházející inovace,“ vysvětluje Mašát.

Podle odborníků je zde zajímavá role ČNB. Ta dostala další nástroj, jak dohlížet na český finanční trh, a nejen na něj. Za poslední rok se pravomoce naší centrální banky v dohledu a regulaci zněkolikanásobily. Podobné je to na kapitálových trzích. Centrální banka nově dostala pravomoc skupovat státní dluhopisy, a tedy tisknout peníze pro prudce se zadlužující stát. O pravomoci poslouchat veškeré hovory týkající se finančního trhu nemluvě.


Novela přichází mimo jiné s úpravou kapitálových požadavků. Jedná se především o zavedením nového nástroje pro orgán dohledu (ČNB) v podobě doporučení držení dodatečného kapitálu. O jeho výši bude rozhodovat centrální banka. Ministerstvo uvádí, že se jedná se o měkký nástroj v podobě doporučení. Nicméně v případě opakovaného nedodržení může přejít v závazný požadavek.

Novinkou v zákonu o bankách je také uchopení dohledu nad bankovním sektorem na úrovni holdingových osob. Ty nově spadnou do přímé působnosti orgánu dohledu. ČNB bude moci efektivněji zajistit plnění požadavků na tzv. konsolidované úrovni. Snadnější bude také dohled nad finančními skupinami. jejichž mateřské společnosti sídlí mimo EU. Novela totiž zavádí povinnost těchto skupin ustavit v EU tzv. zprostředkující ovládající osobu, na kterou přímo dosáhnou unijní dohledové orgány.

Ve druhé části věnované problematice ozdravných postupů a řešení krizí je zásadní změnou nový koncept, který umožní vytvořit v rámci bankovní skupiny samostatné celky. Návrh také obsahuje omezení prodeje podřízených dluhopisů drobným investorům.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *