CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Mareš

19. 06. 2020

4 komentáře

Až do půlky srpna bude daňové přiznání bez sankcí. Odkládají se i další platby

 

Vláda schválila prodloužení daňových úlev. Do konce roku se odkládá platba daně z nabytí nemovitosti. Posouvá se také lhůta pro podání daňového přiznání k dani z příjmů, a to až do 18. srpna 2020. Jsou tyto kroky vlády adekvátní? Zeptali jsme se odborníků.

Loading



 

Podle ministryně financí Aleny Schillerové je odložení platby daně z nabytí nemovitosti do konce roku vítaným krokem.

„Hrozilo, že někteří kupující budou muset daň uhradit a teprve po nabytí účinnosti zákona jim bude oproti žádosti na finanční úřad vrácena,“ vysvětluje ministryně a pokračuje: „Podnikatelé a živnostníci také díky návrhu získají ještě více času pro podání svých přiznání a na zaplacení daně z příjmu. Tím jim ponecháme důležité finanční prostředky k překonání těžkého období,“ říká Alena Schillerová.

Ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa pro server investujeme.cz uvádí, že daňové úlevy jsou rozhodně na místě. „Je třeba si stále připomínat, že nejrychlejším příjmem firem a domácností je odpuštěný výdaj. V tomto případě výdaj na platby daní. Je to vidět ve světle pomalého tempa, jakým přicházejí v Česku na svět některé jiné způsoby fiskální podpory ekonomiky,“ uvádí odborník ČS.

Konkrétně u daně z nabytí nemovitých věcí se podle Skořepy nabízí možnost uzákonit odpuštění této daně spojené se zrušením daňových odpočtů retroaktivně. Už třeba od začátku minulého roku tak, aby tuto daň příslušní poplatníci nemuseli platit vůbec.

REKLAMA

Také si přečtěte: Bude se rušit daň z nabytí?

Stát by měl silně investovat

Analytik Československé obchodní banky (ČSOB) Petr Dufek si myslí, že z hlediska rozpočtu jsou to drobné. Dotčeným lidem ale nepochybně i tyto úlevy alespoň trochu pomohou.

„Osobně si myslím, že stát měl přistoupit v rámci podpory cash-flow v ekonomice více velkoryse. Například cestou dočasného snížení či odpuštění sociálního pojistného. Stát by se měl nyní více zaměřovat na podporu poptávkové strany ekonomiky a současně silně investovat. Se soukromými investicemi totiž nyní příliš počítat nemůžeme,“ podotýká Petr Dufek.

Že se ze strany vlády jedná spíše o „kosmetické“ změny, které nejsou svojí absolutní výší příliš podstatné, si myslí i ekonom Partners Martin Mašát. Asi nejvýznamnějším opatřením je podle něj odklad podání daňového přiznání k daní z příjmů. To umožní postiženým firmám a dalším plátcům daní ještě o pár měsíců odložit placení loňských daní. Překlenou tak současnou situaci, kdy klesají tržby a příjmy.

REKLAMA

„Ostatní opatření se týkají jen marginálního počtu poplatníků a nevelká je i celková výše prominutých plateb. Jedná se především o prominutí penále a sankcí nebo odložení platby za daň z nabytí nemovitých věcí. Ta by se stejně měla se zpětnou platností v průběhu roku zrušit,“ myslí si Martin Mašát.

Odborníci se shodují v tom, že klasická výtka směřuje opět k zacílení této formy podpory. Ta totiž není vázaná na plátce daní, které jsou pandemií postihnuti. Balíček opatření je zacílen velmi obecně, a tedy i na subjekty, které současná situace nepostihla.

Také si přečtěte: Jak se mění silniční daň?


Daňová opatření obsažená ve vládou přijatém Liberačním balíčku III:

  • Faktické odložení přiznání a platby daně z nabytí nemovitých věcí do konce letošního roku (prominutí sankcí spojených s pozdějším podáním a placením).
  • Prominutí DPH na bezúplatné dodání základních ochranných prostředků, zejména roušek, respirátorů, dezinfekčních prostředků apod., u nichž vznikla povinnost přiznat daň v období od 18. května do 31. července 2020.
  • Faktické posunutí lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů do 18. srpna 2020. Toto datum bylo zvoleno s ohledem na prodloužení lhůty pro projednání řádné účetní závěrky korporací (prominutí sankcí spojených s pozdějším podáním a placením).
  • Automatické prominutí úroku z prodlení a úroku z posečkané částky vzniklých od 12. března do 31. prosince 2020 v případech, kdy bylo správcem daně individuálně povoleno posečkání či úhrada ve splátkách z důvodů souvisejících s koronavirem.
  • Prominutí správního poplatku za podání žádostí na finanční či celní úřad učiněných do konce roku 2020 (žádost o posečkání nebo splátkování daně, žádost o prominutí úroku z prodlení, žádost o prominutí pokuty za nepodání kontrolního hlášení apod.)
  • Faktické posunutí lhůty pro oznámení osvobozeného příjmu do 18. srpna 2020 (prominutí sankcí spojených s pozdějším podáním).
  • Prominutí pokuty za opožděné podání vyúčtování zaměstnavatele (daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti), pokud k podání vyúčtování došlo do 31. května 2020.
  • Faktické posunutí lhůty pro podání dodatečného daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2018 těm subjektům, u nichž došlo v průběhu roku 2019 ke změně způsobu uplatňování výdajů nebo k zahájení účtování, vedení daňové evidence apod. Termín pro podání a úhradu daně se posouvá do 18. srpna 2020 (prominutí sankcí spojených s pozdějším podáním a placením).

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Příjmy z cenných papírů

Jak se daní příjmy z cenných papírů?

Cenné papíry, především akcie, podílové fondy nebo ETF, jsou velmi oblíbenou formou investice. Podle toho do čeho investujete, můžete mít pravidelné příjmy z držby těchto cenných papírů. Nebo naopak můžete mít příjem z prodeje těchto cenných papírů. Jak se tento příjem daní, jak se z něj platí […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Daň z nabytí nemovitosti

    19 června, 2020

    V tomto měsíci kupuji nemovitost – co mám tedy v současné době udělat s přiznáním daně z nabytí nemovitosti?Vyplnit přiznání a podat,zaplatit nebo nechat prozatím být a to celé po Novém roce prostě nic nebude třeba?Děkuji za případnou informaci.

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    19 června, 2020

    dobrý den, lhůta pro daňové přiznání k dani z nabytí je bez sankcí odložena až do konce tohoto roku. v tuto chvíli tak platí povinnost podat přiznání do konce roku pro nemovitosti koupené v průběhu tohoto roku. pro aktuální informace ale určitě sledujte stránky finanční správy, protože se to může kdykoliv změnit.

    Odpovědět

  • Podání daňového přiznání

    29 července, 2020

    Dobrý den, k 1. 5. jsem nabyla nemovitost (byt v družstevním vlastnictví). Potřebuji podat daňové přiznání (i když se jedná o osvobození dle §8 ). Úřednice na finančním úřadu odmítla daňové přiznání přijmout, s tím, že je prodloužena lhůta pro podání daňového přiznání (Liberační balíček) a že stejně neví co by s ním teď dělala
    . Jakým způsobem mám postupovat, abych mohla později uplatit odpočet zaplacených úroků z hypotečního úvěru od DPFO? Děkuji za informaci.

    Odpovědět

  • Hana Bartušková

    29 července, 2020

    dobrý den, do daňového přiznání k dani z příjmu za rok 2019 můžete uplatnit pouze odpočet úroků zaplacených v roce 2019. proto je nabytí nemovitosti k 1. květnu 2020 k tomuto daňovému přiznání irelevantní. jak uplatnit úroky zaplacené loni můžete najít na hypoindex.cz.

    Odpovědět