CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Daniel Mareš

25. 05. 2021

0 komentářů

Americké akcie jsou na vrcholu. Čeká je propad?

 

Foto: Pixabay.com

Americké akcie zaznamenávají svůj vrchol. Co ale bude dál? Je reálný jejich výraznější propad nebo se do nich vyplatí investovat?

Loading



 

Faktem je, že v posledních dnech už se akcie ze svých historických maxim posouvají dolů. Ekonomové se shodují v tom, že finančníci letos řeší hlavně jednu věc – rostoucí inflační tlaky. S tím souvisí i vzestup výnosů vládních dluhopisů USA. Na horní hranu sestupného pásma desetileté výnosy stouply teprve podruhé za posledních čtyřicet let.

Ekonom Partners Martin Mašát pro server Investujeme.cz uvádí, že americké akcie nelze z jakékoliv strategie úplně vynechat, protože stále zastupují skoro 2/3 celosvětové hodnoty akciového trhu. „V současné situaci je však vhodné vybrat správný sektor a realizovat zisky na předražených akciích, kde lze čekat výraznější korekci. Nyní sázíme hlavně na banky a energetický sektor a minimalizovali jsme váhu technologických akcií,“ vysvětluje.

Největšími tahouny jsou technologické tituly

Podle dat Fio banky americké akcie korigují ztráty, které utrpěly v průběhu několika posledních obchodních seancí. Největšími tahouny růstu se staly technologické tituly.

Díky datům agentury Bloomberg se můžete podívat na kalendář výsledkové sezóny za 1Q 2021. Na základě pětiletého průměrného zlepšení v růstu ziskovosti během každé ziskové sezóny v souvislosti s nad očekáváním pozitivními výsledky společností je podle FactSetu pravděpodobné, že index odreportuje za 1Q alespoň 28% růst ziskovosti. Jednalo by se tak o největší růst ziskovosti reportovaný indexem S&P 500 za více než 10 let.

REKLAMA

Největší růst ziskovosti se očekává u firem ze spotřebního sektoru, zisky by se zde měly až zdvojnásobit. Velký růst ziskovosti je také očekáván v sektoru financí a materiálů. U energetického a průmyslového sektoru je očekáván zhruba 15% pokles ziskovosti. Od firem s více než 50 % tržeb z USA se očekává menší, 24,2% růst ziskovosti, firmy s větší expozicí na zahraniční trhy by měly reportovat 25,2% růst zisku.

Ve 2Q potom analytici očekávají růst ziskovosti o 53,1 %, za 3Q o 19,2 % a o 14,8 % za 4Q. Za kalendářní rok 2021 by pak růst ziskovosti měl činit 26,3 %. Na úrovni tržeb se za 1Q očekává růst o 6,4 % s tím, že energetický, průmyslový a realitní sektor by měly klesat. Největší tržby by měl přinést sektor IT a spotřební sektor.

Globální nedostatek počítačových čipů

S tématem úzce souvisí i problematika nedostatku počítačový čipů. Stojí za ním rozhodnutí velkých automobilek o snížení produkce vozů či vyprodané videoherní konzole. Nákladnost a složitost procesu výroby jen podtrhla závislost na dvou asijských gigantech – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. a jihokorejském Samsungu. V dalších letech se očekávají výdaje na rozšíření produkce v řádech stovek miliard dolarů.

Kdo patří mezi největší výrobce chipů?

Průkopníkem v sektoru výroby čipů je Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Zabývá se čistě výrobou logických čipů pro ostatní. Firmě v roce 1980 poskytla podporu vláda a aktuálně vyrábí ty nejvíce sofistikované a zároveň žádané čipy.

REKLAMA

Na poli paměťových čipů dominuje jihokorejský Samsung, který se v oblasti sofistikovanějších čipů snaží konkurovat TSMC. Zakázky už získal od společností jako např. Nvidia či Qualcomm.

Jedním z vůbec nejznámějších výrobců čipů je Intel, který má ze všech výrobců počítačových čipů nejvyšší výnosy. Americká společnost se od konkurence, která výrobu outsourcuje (např. na TSMC) odlišuje záměrem vyrábět své vlastní čipy. Ty slouží jako centrální procesorová jednotka v noteboocích či stolních počítačích. Intel se potýká se zpožděním výroby procesorů a proto v některých ohledech na konkurenci momentálně ztrácí. S novým generálním ředitelem Patem Gelsingerem Intel v březnu odhalil plán, jehož cílem je navrátit společnost opět na výsluní. Dopomoct by k tomu měla také dvacetimiliardová (v USD) investice do dvou továren v Arizoně.

Další menší výrobci čipů jako GlobalFoundriesSemiconductor Manufacturing International (SMIC) nebo United Microelectronics jsou až tři generace pozadu oproti technologiím TSMC. Známá jména jako Texas Instruments, IBM či Motorola již odvětví opustila nebo vzdala boj proti těm nejpokročilejším konkurentům.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *