CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Hana Bartušková

Foto: ČNB

29. 11. 2023

0 komentářů

Alternativní investice a daň z příjmu

 

Mezi alternativní investice řadíme například investici do zlata, do nemovitostí, do veteránů, uměleckých předmětů a starožitností nebo do kryptoměn. Krátce: je to jakákoliv investice, která není spojena s cenným papírem. Nejčastěji jde o investice, kde kupujete a následně prodáváte hmotný majetek. Přičemž tento typ prodeje a realizace investic není většinou povinen dani z příjmu. Neplatí to ale vždy a některé alternativní investice vám ukládají povinnost podat daňovém přiznání a zaplatit daň z příjmu. Jak se daní alternativní investice v českém daňovém přiznání?

Loading



 

Pro alternativní investice platí několik základních pravidel:

  • tyto investice se daní až při realizaci příjmu z těchto investic, tedy při prodeji,
  • jako náklady na vznik příjmů z těchto investic můžete započít kupní cenu i další poplatky, například za zprostředkování nákupu a prodeje,
  • na příjmy z těchto investic můžete využít daňové slevy i daňové odpočty,
  • při realizaci těchto příjmů musíte podat daňové přiznání, zpravidla do 1. dubna následujícího roku po realizaci příjmu,
  • mnoho alternativních investic je osvobozeno od daně z příjmu, pokud je realizujte jako fyzická osoba,
  • pokud realizujete příjem 5 milionů Kč a více, máte povinnost tento příjem oznámit.

Ideální investice? Když neplatíte daně?

Řada alternativních investic nepodléhá dani z příjmů. Zlato, sběratelské předměty, umění nebo veteráni. Na většinu těchto předmětu pohlíží český daňový řád jako na osobní movitý majetek. A při jejich prodeji není nutné platit daň z příjmu. Vypadá to tedy jako ideální investice, ze které si stát nevezme svůj podíl.

Alternativní investování má ale i několik nevýhod. Pro realizaci investic je často nutné se orientovat na daném trhu a být alespoň trošku odborníky. Nakupování umění, obrazů, soch a dalších předmětů na investice od vás vyžaduje alespoň malou orientaci v problému. Stejně tak nákup automobilových veteránů není jako nakupovat rohlíky. Dalším problémem pak může být skladování daných předmětů. Tak, aby neztrácely na hodnotě.

A také tak, aby bylo uskladnění bezpečné. To budete řešit například u investice do zlata, mincí nebo drahých kamenů. Ne každý má doma dostatečně bezpečný trezor. A pokud budete investiční zlato skladovat u některého z poskytovatelů těchto služeb, tak to znamená další náklady, které snižují celkový výnos investic.

Velkou nevýhodou alternativních investic je také to, že bývají velmi málo likvidní. Prodat obraz zabere nejen vaše znalosti, ale také může trvat delší dobu, než čekáte.

REKLAMA

U kterých investic a za jakých podmínek neplatíte daně:

  • investiční nemovitosti, pokud je vlastníte déle než 10 let (pro nemovitosti nabyté 1. 1. 2021 a později) nebo 5 let (nabyté dříve),
  • TIP: další pravidla pro osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti najdete na webu hypoindex.cz,
  • zlato a drahé kovy a předměty z těchto kovů, bez omezení,
  • umění a starožitnosti, bez omezení,
  • auta a veteráni, pokud jste je vlastnili déle než 1 rok,
  • POZOR: příjem z prodeje kryptoměn musíte zdanit vždy.

Daň z příjmů zaplatíte z kryptoměn

Jedna z nejpopulárnějších alternativních investic je v posledních letech investice do kryptoměn. Bitcoiny a další altcoiny nabízí poměrně tučné zhodnocení, pokud jste ochotni akceptovat vysoké riziko. Jsou poměrně likvidní, nemusíte je nikdy fyzicky skladovat a koupíte je poměrně snadno online. Jejich velkou nevýhodou ale je, že z těchto investic daně z příjmu zaplatíte.

Navíc české daně z příjmu ani neumožňují osvobození v případě prodeje kryptoměn. Jakýkoliv prodej kryptoměny, stejně tak směnu jedné kryptoměny za druhou nebo nákup předmětů za kryptoměny musíte uvést do daňového přiznání a řádně zdanit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Daňový přeplatek

Kdy dostane důchodce daňový přeplatek?

Začátek dubna byl termínem pro podání papírového daňového přiznání. Při elektronickém podání je termín 2. května. Starobní důchod je sice od daně osvobozen, ale řada starobních důchodců jsou povinni podat daňové přiznání. A jsou případy, kdy se vám daňové přiznání v důchodu vyplatí, protože budete mít nárok […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

daňové přiznání elektronicky

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Termín pro daňové přiznání se blíží, papírově se podává už 2. dubna, tedy v úterý po Velikonocích. Pro elektronické podání budete mít ale ještě měsíc, termín je totiž až 2. května.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

Daňové přiznání

Jak podat daňové přiznání, když pobíráte starobní důchod?

Většina starobních důchodců nemá povinnost podávat daňové přiznání. Starobní důchod se nedaní až do 36násobku minimální mzdy. Do této částky není nutné uvádět důchod v daňovém přiznání a do tohoto limitu se vejde většina starobních důchodců. Pokud si ale přivydělávají nebo mají i jiné zdanitelné příjmy, tak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *