CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Zámečník

24. 03. 2015

0 komentářů

Akciové fondy: Táhnou biotechnologie, zdravotnictví a Japonsko

 


 

Akciové trhy a s nimi akciové podílové fondy zažívají úspěšný rok. V průběhu prvního čtvrtletí připsal Index ICZ pravidelných investic o 11,65 % a stoupl na 1 183,3 bodu. Od svého založení v březnu 2014 si index připsal více než 18 %. Zdaleka ne všem akciovým fondům se ale daří stejně. Úspěch záleží především na zaměření investic – a to jak regionálním, tak oborovém.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

index-icz-brezen-2015

V průběhu března 2015 (období je počítáno od 20. února do 20. března) dosáhlo na kladné zhodnocení 288 z 336 (85,7 %) akciových fondů dostupných v České republice a zařazených do Indexu ICZ. Nejvíce přitom zazářily fondy zaměřené na biotechnologie, následované šířeji orientovanými fondy investujícími do zdravotnictví.  Biotechnologie jsou přitom nejvíce růstovou oblastí za celé období sledování indexu.

Čelní příčky zhodnocení zaznamenaly ovšem i podílové fondy zaměřené na Japonsko. V tomto ohledu pouze následují japonský burzovní index Nikkey Stock Average, který v průběhu měsíce překonal hranici 19 000 bodů a vyhoupl se na nejvyšší hodnotu od dubna 2000.

Tabulka 1: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Zhodnocení mezi 20. 2. a 20. 3. 2015

ESPA Stock Biotec

18,29 %

Franklin Biotechnology Discovery

15,78 %

ESPA Stock Japan

11,54 %

Parvest Equity World Health Care

11,17 %

FF – Global Health Care Fund A-ACC-EUR

11,07 %

Raiffeisen HealthCare-Aktien

10,72 %

FF – Japan Advantage Fund A-ACC-EUR

10,46 %

Franklin Templeton Japan

9,61 %

ESPA Stock Global

9,45 %

Aberdeen Global – Japanese Smaller

9,08 %

Nejvíce růst indexu brzdily podílové fondy zaměřené na brazilské akcie. Ty začaly zpomalovat již v únoru, ovšem tehdy byl pokles spíše drobnou korekcí než hlubokým propadem. Ten nastal až v březnu, kdy čtyři nejztrátovější podílové byly zaměřeny na Brazílii. Důvodem mohou být březnové masové protesty proti nové brazilské prezidentce Dilmě Rousseffové. Té se nedaří rozhýbat ekonomiku, zkrotit inflaci ani zamezit korupci.

V poklesu vedle Brazílie pokračovalo i Turecko, které navázalo na propady z předešlého měsíce. Obdobně se nedaří ani fondům zaměřeným na energetické a těžební společnosti.

Tabulka 2: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Zhodnocení mezi 20. 2. a 20. 3. 2015

Aberdeen Global – Brazil Equity (USD)

–9,34 %

HSBC GIF Brazil Equity A USD

–8,87 %

Parvest Equity Brazil

–8,10 %

AMUNDI FUNDS EQUITY BRAZIL

–7,25 %

ING (L) Invest Energy (CZK)

–6,43 %

Parvest Equity Turkey

–5,23 %

ING (L) Invest Materials (CZK)

–5,03 %

ESPA Stock Istanbul

–4,87 %

Aberdeen Global – Latin American Equity (USD)

–4,35 %

Aberdeen Global – World Resources Equity (USD)

–4,34 %

V nadcházejícím období bude zajímavé sledovat, jak se vyvine situace v Řecku. Řecké vládě se zatím nepodařilo přesvědčit investory o efektivitě reforem, a tak Řecko opět stojí před platební neschopností, k níž by mohlo dojít již po Velikonocích. Pokud by Řecko (opět) zkrachovalo, mohlo by se to podepsat na evropských akciích. A pokud by byl výsledkem odchod Řecka z eurozóny, dopady by mohly být ještě tvrdší. Naštěstí se aktuální analýzy shodují, že je eurozóna již dostatečně silná a případný odchod Řecka přečká v relativním zdraví.

Pokračující válečný konflikt na Ukrajině je dalším rizikem pro evropské ekonomiky i akcie. Ukrajina ústy prezidenta Petro Porošenka tvrdí, že se jí podařilo prolomit zbrojní blokádu a dojednat dodávky zbraní, americký parlament chce taktéž přesvědčit Baracka Obamu o potřebě zbrojních dodávek na Ukrajinu. To může vyústit ve větší otevřený konflikt mezi Ruskem a západní civilizací.

Rostoucí je také hrozba terorismu. Nedávné útoky v tuniském muzeu a u parlamentu jsou jen dalším krokem. Terorismus je navíc dvojí hrozbou: Jednak nese riziko samotných útoků, ovšem navíc zvyšuje pravděpodobnost omezování svobod (včetně ekonomických) obyvatel zemí ohrožených terorismem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *