CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Zámečník

25. 07. 2018

0 komentářů

Akciové fondy: Čína trpí obchodní válkou

 

Americký prezident Donald Trump hrozí Číně uvalením cel na veškeré zboží dovážené do Spojených států. Není divu, že podílové fondy zaměřené na čínské akcie patří k poraženým.

Loading



 

Nedaří se ale ani Indexu ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů jako celku. V letošním roce zaznamenal pouze dva růstové, zato pět ztrátových měsíců. Celková ztráta na druhou stranu není příliš vysoká. Z prosincových hodnot 1 115,1 bodu tratil jen nepatrně na 1 113,1 bodu v červenci 2018.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ - červenec 2018: 1 113,1 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Největší aktuální hrozbou pro světové akciové trhy (a nejen pro ně) je současná zahraničně-obchodní politika amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten nejen hrozí zavedením cel na dovoz nejrůznějšího zboží z nejrůznějších zemí, ale skutečně cla i zavádí. A to „v zájmu národní bezpečnosti“ – skulinky, kterou Světová obchodní organizace (WTO) v dohodách o volném obchodu nechává.

Navzdory Trumpově politice obchodních překážek ale překvapivě vystoupil americký ministr financí Steven Mnuchin a nabídl na setkání ministrů financí a centrálních bankéřů zemí G20 Evropské unii a Japonsku dohodu o volném obchodu: „Pokud Evropa věří ve volný obchod, jsme připraveni podepsat dohodu o volném obchodu.“

Poněkud překvapivé prohlášení poté, co Donald Trump nechal zavést cla na ocel a hliník a permanentně vyhrožuje zavedením cel na dovoz německých automobilů. To by ostatně dopadlo tíživě i na českou ekonomiku. Zejména v situaci, kdy se vláda svými výdaji připravuje na dalších sedm tučných let a nepočítá s případnou krizí.

„Nabídka“ volného obchodu se nesetkala s pochopením evropských politiků nejen kvůli aktuálním celním bariérám. „Odmítáme jednat se zbraní u hlavy,“ reagoval Bruno Le Maire, francouzský ministr financí. Amerika prý má nejdřív ustoupit od současných cel na ocel a hliník a od hrozeb cel na automobily. Pak bude možné otevřít jednání o volném obchodu.

Potíž je ale i v další „drobnosti“. Podle Stevena Mnichina by měl být volný obchod založen nejen na nulových clech, ale i nulových pobídkách a dotacích. A to je v současné Evropské unii s dotacemi kde čeho v čele se zemědělstvím zřejmě obtížně průchodné…

Tabulka 1: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 6. 2018 a 20. 7. 2018
FF – China Consumer Fund A-ACC-EUR -7,18%
Pioneer Funds – China Equity (USD) -6,88%
AMUNDI FUNDS EQUITY KOREA -6,47%
Parvest Equity China -6,33%
FF – China Opportunities A-ACC-EUR -6,17%
BGF Asian Dragon Fund -5,99%
Parvest Equity Indonesia USD -5,94%
HSBC GIF Chinese Equity A USD -5,93%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA INFRASTRUCTURE -5,67%
HSBC GIF Hong Kong Equity A USD -5,64%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Čína včetně Hong Kongu obsadila 6 z 10 příček mezi nejztrátovějšími akciovými fondy v uplynulém období. Sekundují jí další asijské země – Jižní Korea, Indonésie a Indie – a jeden fond asijských tygrů. Pokud by Donald Trump naplnil svou hrozbu zavedení cel na veškeré čínské dovozy do Spojených států, trpěly by akcie v tomto regionu ještě více.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 6. 2018 a 20. 7. 2018
Parvest Equity Brazil 9,43%
HSBC GIF Brazil Equity A USD 9,16%
Templeton Latin America 8,78%
Parvest Equity Latin America 8,53%
HSBC GIF Latin American Equity A USD 8,38%
BGF Latin American Fund 8,27%
AMUNDI FUNDS EQUITY LATIN AMERICA 7,75%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) 7,64%
NN (L) Latin America Equity 7,30%
PineBridge Latin America Fund 7,08%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Růstům po předchozích masivních propadech dominuje Brazílie a Latinská Amerika. Situace v Brazílii a dalších jihoamerických státech se sice zřejmě příliš nevylepšila, ale její nezhoršování umožnilo alespoň korekci. Jiná situace je v Turecku, které v předešlých měsících propadávalo spolu s Latinskou Amerikou a odkud přicházejí nové a nové negativní zprávy. Akciové fondy zaměřené na Turecko tak pouze zbrzdily svůj pokles.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *