CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Redakce

26. 08. 2014

1 komentář

Akciím vévodí rozvíjející se trhy a biotechnologie

 


 

Po více než procentní ztrátě v červenci se akciovým fondům v průběhu srpna opět dařilo a index ICZ tak přidal za měsíc 2,06 %. Celkově se tak hodnota indexu po půl roce existence dostala na hodnotu 1080,77 bodů (při východiskové hodnotě 1 000 bodů ze dne 20.2.2014)

U amerických akciových indexů jsme se tento týden sice dočkali dalšího pokusu o překračování psychologických kulatých hranic (DJIA přes 17 100 bodů, Nasdaq 100 přes 4 000 bodů a S&P 500 v pondělí dokonce poprvé v historii přes 2 000 bodů, i když jen na krátkou chvíli), nic z toho ale pořadí na nejvyšších, nebo nejnižších příčkách neovlivnilo. Jednak je to kvůli tomu, že počítáme index k 20. dni v měsíci a také kvůli tomu, že akcie v USA nejsou jedinými, které dlouhodobě rychle rostou.

Na opačném pólu jsou pak akcie na evropských trzích, které dlouhodobě ztrácejí a fondy na nich zaměřené okupují spodní příčky v celkovém hodnocení portfolia. V příštím měsíci se to však již možná změní, jelikož přísliby finančních stimulů ze strany ECB začátkem tohoto týdne hodně pomohly akciím v Evropě, zejména v Německu a Francii (a to i přes špatné německé Ifo a pád vlády ve Francii), k růstu. Akcie v eurozóně zaznamenaly v posledních dvou dnech nejvýraznější dvoudenní růst za posledních 14 měsíců.

Může se ale klidně stát, že se konečně nedočkáme nějakého výraznějšího propadu, jelikož před sebou máme nejhorší měsíc pro akcie – září. I když se tak ale nestane, budou mít evropské akcie co dělat, aby dohnaly ztráty z posledních měsíců. Nejhůře na tom byly v měsíci od 20.7.2014 do 20.8.2014 akcie zaměřené na trh Itálie, přičemž nejhorším fondem se stal fond FF – Italy A-ACC-Euro, který ztratil za měsíc bezmála 4 % (-3,98 %). Druhou a čtvrtou nehorší výkonnost si připsaly rovněž fondy investující primárně v Itálii (CS EF Italy B –3,8 % a Pioneer Funds – Italian Equity –3,62 %). Mezi ně se pak vklínil poražený z minulého měsíce, FF – Iberia A-ACC-EUR, který za měsíc ztratil 3,75 %. Tyto čtyři fondy olupují spodní příčky také v celkovém hodnocení fondů (FF – Italy A-ACC-Euro –5,89 %; FF – Iberia A-ACC-EUR –5,53 %; Pioneer Funds – Italian Equity –4,44 %; CS EF Italy B –4,13 %). Přes čtyři procenta za půl roku ztratil ještě fond zaměřený na malé německé firmy, CS EF Small Cap Germany B (-4,11 %), kterému rovněž uškodila špatná výkonnost v srpnu (-3,07 %).

Itálie táhne dolů celou Evropu

Akcie v Itálii sice neměly špatný začátek roku, zejména díky optimismu, který přinesly přísliby možných reforem ze strany nového premiéra Matteo Renziho. Léto je ale nezastihlo v dobré kondici.  Mohou za to především špatná makrodata, která ukazují na propad HDP a špatné vyhlídky do budoucna, nebo příliš mnoho nezaměstnaných, zejména mezi mladými lidmi. Postrachem zůstávají problémy bank v zemích jižní Evropy a určitě nepomáhá ani „obchodní válka“ s Ruskem – to jsou sice problémy celé Eurozóny, ale dopad na Itálii je vskutku veliký a Italský akciový trh pak sebou táhne celou Evropu.

REKLAMA

Zajímavostí na dně portfolia jsou měsíční propady fondů zaměřených na Turecko. Premianti z minulého měsíce s výkonností přes 6 % se tak o pár týdnů později octly na dně mezi fondy, které za měsíc ztratily přes tři procenta (Parvest Equity Turkey –3,25 %; HSBC GIF Turkey Equity A EUR –3,01 %). I to dokazuje, jak mohou být tyto trhy pro investory zrádné a při investici do nich je potřeba se obrnit trpělivostí a smířit se s velkou volatilitou. Nadšení ze znovuzvolení Tayyipa Erdogana premiérem opadlo, a i přes jeho silnou podporu vidí analytici, investoři, ale také ratingové agentury více rizik, zejména politických, než optimismu z možných reforem. Situaci nepomáhá také tažení organizace ISIL v sousedním Iráku a s tím související vojenské operace. Turecké akcie mají za sebou nejdelší sérii denních propadů ze téměř rok a světlo na konci tunelu je hodně vzdálené.

Biotech a emerging markets jasnými vítězi

V celkovém hodnocení nám díky špatným měsíčním výsledkům z první desítky vypadly fondy zaměřené na turecký akciový trh, a prvních osm míst tak zabírají stále fondy zaměření na indické akcie. Nejúspěšnější tři fondy pak dosáhly od začátku měření výkonnost přes dvacet procent (Amundi Funds Equity India Infrastructure 23,95 %, PineBridge India Equity Fund 23,33 %, HSBC GIF Indian Equity A USD 20,83 %). Přes 15 % se za prvních šest měsíců existence indexu dostalo 19 fondů a minimálně desetiprocentní výkonnost zaznamenalo 94 fondů, což je více než čtvrtina podílových fondů v portfoliu. Kromě Indie se daří celé východní a jihovýchodní Asii nebo zemím ve skupině BRIC. Zápornou výkonnost si pak v tomto období připsalo 31 fondů. Prakticky všechny investují v Evropě, nebo se soustředí na konkrétní evropskou zemi.

Měsíční statistiky ovládly dva fondy z oblasti biotechnologií (Franklin Biotechnology Discovery 16,67 %; ESPA Stock Biotec 15 %). Oba fondy sází na větší a zavedené společnosti, kterým evidentně věří a jejich portfolio je tak poměrně koncentrované (čtyři největší pozice představují největší hráče v oboru a zabírají v prvním fondu něco přes 32 % a u ESPA dokonce přes 34 % portfolia). Investoři u tohoto fondu pak musí spoléhat na dobrý výběr a cit manažerů a zároveň počítat s vyšší volatilitou fondů.

Přes deset procent za měsíc se dostaly také dva fondy zaměření na trhy středního východu a severní Afriky (Amundi Funds Equity MENA 11,44 %; Franklin MENA Fund 10,09 %). Zájem investorů o trhy MENA dokazují rostoucí objemy i počty titulů nově přicházejících na burzy. Od roku 2008, kdy přiliv kapitálu ochabl, zájem investorů roste, čemuž pomáhá například i fakt, že společnost MSCI přeřadila Kuvajt a Spojené arabské emiráty ze skupiny „Hraničních trhů“ mezi rozvíjející se trhy. Optimismus vyvolává také možné otevření akciového trhu v Saúdské Arábii pro zahraniční investory.

Nadprůměrně se dařilo také čtyřem fondům na trhy Číny a Hongkongu (HSBC GIF Hong Kong Equity A USD 11,4 %; FF – China Focus A-ACC-EUR 11,32 %; HSBC GIF Chinese Equity A USD 10,72 %; FF – China Opportunities A-ACC-EUR 10,36 %). Čínský akciový trh se po prvním půlroce opět vzpamatovává a dostává se do hledáčku investorů. Menší stimulační opatření, jako jsou nové peníze na železnice, nebo na rozvoj měst, ale i omezení daní menším firmám se ukázala jako „investor-friendly“ a Čína je opět černým koněm akciových trhů po celém světě.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Bio

    4 září, 2014

    Nejenom biotechnoligie, ale také biopotraviny by měly dobře fungovat. joooooooooooo­ooooooooooooo­ooooooooooooo­ooooooooooooo­oooooooooooooo

    Odpovědět