CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Karel Pučelík

27. 08. 2021

0 komentářů

Podle ECB může inflace dočasně růst nad stanovený cíl

 

Zdroj: Pixabay.com

Eurozóna si patrně bude muset zvyknout na vyšší čísla inflace, než na jaká byla v posledních letech zvyklá. A jak se k tomu staví centrální bankéři? Budou zvyšovat sazby? Instituce v čele s Christine Lagardeovou plánuje na letošek inflaci na úrovni 1,9 procenta.

Loading



 

Evropská centrální banka přišla v posledních dnech s novým plánem, který může vyústit v růst inflace v zemích eurozóny. Dočasně by mohl inflační cíl přesáhnout až o dvě procenta, samotný cíl je přitom dvouprocentní. Evropský úřad věří, že se mu podaří zvednout inflační očekávání investorů.

Ke zmíněnému novému návodu se minulý týden vyjádřil i hlavní ekonom instituce sídlící ve Frankfurtu nad Mohanem Philip Lane. „Systematický přístup k měnové politice vtělené do sazeb podle nového plánu může zvýšit inflační očekávání, a tím posílit dynamiku inflace,“ potvrdil podle agentury Reuters Lane ve svém blogu. „Silnější dynamika inflace je zase klíčem k případné normalizaci úrokových sazeb,“ dodal irský ekonom, který v minulosti působil i jako guvernér irské národní banky.

Klid i varování z Frankfurtu

Irský Independent.ie si textu na webu banky také všiml. Uvádí, že Laneovo vyjádření je jasným důkazem toho, že evropští bankéři nemají problém žít s vyššími mírami inflace, než na kterou byly v poslední době státy platící eurem zvyklé. A přitom nutně nemusí nezvedat úrokové sazby výše. „Dosažení inflačního cíle by mělo být trvalé a nemělo by být pouze výsledkem krátkodobých sil, které vedou k jednorázovému zvýšení cen, jež pravděpodobně nepovede k trvale vyšší meziroční inflaci,“ píše Lane.

Zdá se ale, že ohledně přínosnosti strategie nepanuje mezi bankéři tak úplně shoda. Jeden z členů vedení ECB a zároveň guvernér německé Budesbank Jens Weidmann minulý týden varoval před tím, aby se inflace utrhla ze řetězu. Podle serveru Bloomberg.com bude „naléhat na to, abychom také bedlivě sledovali riziko příliš vysoké míry inflace a nedívali se jen na riziko příliš nízké míry inflace“. ECB očekává letošní číslo na úrovni 1,9 procenta a v příštích dvou letech 1,5, respektive 1,4 procenta.

REKLAMA

Opravdu investory přesvědčí?

Agentura Reuters rovněž publikovala zprávu o průzkumu mezi skoro 150 německými bankami, pojišťovnami a velkými podniky. Výsledek nebyl nijak zvlášť jednoznačný. Pro téměř polovinu (46 procent) dotázaných prý nový plán nepřinese žádnou změnu ohledně inflačních předpovědí. Pět procent dokonce uvedlo, že se svých současných odhadů dokonce ještě trochu ubralo. Jen 49 procent také uvedlo, že jim strategie hraje do karet (tedy že je „pozitivní“ či „velmi pozitivní“).

Již dříve se proti plánu udržovat úrokové sazby nízko vymezovala i odborná skupina vládní strany CDU odstupující kancléřku Angelu Merkelovou. Podle skupiny křesťanských demokratů, věnující se hospodářské politice, vyšší čísla ve statistkách inflace představují varovné znamení.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *