CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Jakub Mokroš

01. 11. 2016

0 komentářů

Desátek na dlouhodobé zajištění

 


 

Kvalitní životní pojištění pro rodinu se dá s trochou šikovnosti zařídit za 5 % příjmu. Pokud se zaměříme na zajištění základních rizik, jako je smrt, invalidita, závažné nemoci a dlouhodobá pracovní neschopnost, zjistíme, že je to pro většinu povolání možné. Není pravdou to, že zajištění životního standardu musí být drahé, protože nemusí.

V západních zemích je standard platit za své zajištění výrazně více než 5 % příjmů, nicméně je tomu tak díky výrazně jinému myšlení a často i lepším finančním možnostem. V ČR by měl být rozumný standard právě okolo 5 %. Samozřejmě se to bude lišit podle věku, povolání, závazků, atd., ale jako obecný průměr to stačí.

Daleko důležitější je však doplnit toto zajištění o patřičnou tvorbu dlouhodobé rezervy. A opět by k tomu mělo stačit zhruba 5 % příjmu. Uvážíme-li, že průměrná doba ekonomické aktivity trvá zhruba 40 let a po této době je vhodné jít do penze, dá se i s 5 % příjmu naspořit dostatek peněz na vlastní soukromou rentu.

Například s platbou 1 000 Kč měsíčně, která odpovídá 5 % průměrného příjmu v ČR, naspoříme v dlouhodobém portfoliu na 40letém horizontu zhruba 2 000 000 Kč (6 – 7 % p.a. se zohledněním poplatků). Tato částka nám postačí na rentu 15 000 Kč měsíčně na 15 let. Nebo z ní můžeme vybírat jen výnos, což bude okolo 80 000 Kč ročně. Každá situace, která nastane v druhé polovině našeho života se nám tak bude řešit mnohem snadněji než bez těchto zdrojů.

Můžeme si tedy vyřešit kvalitní dlouhodobé zajištění kombinací dobrého životního pojištění, které bude stát 5 % příjmu, a pravidelnou dlouhodobou investicí, do které vložíme rovněž 5 % svého příjmu. Máme tak svůj desátek, který nám zajistí důstojné stáří, a také klid pro případ, že bychom tento pravidelný příjem nemohli tvořit, třeba v důsledku invalidity nebo nemoci.

REKLAMA

Škoda je, že na tyto situace myslí jen malé procento lidí a zbytek situaci podceňuje, případně má pocit, že mu stačí penzijní spoření s platbou ve výši několika stovek a úrazové pojištění sjednané před mnoha lety.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *