CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

18. 07. 2016

0 komentářů

Subjekty:

Plánujete dovolenou na kole? Myslete na zabezpečení v případě nehody

 


 

Během léta každý rád vymění auto nebo hromadné dopravní prostředky za jízdní kolo, případně koloběžku. Mnozí z nás na kole tráví také svou dovolenou. Cyklojízda se u nás řadí mezi nejoblíbenější sporty a bicykly jsou dnes běžným vybavením většiny rekreačních objektů. Jízda na kole má svá nesporná pozitiva, je však spojena také s určitými riziky, kterých by si měl být každý cyklista vědom, a která se může pokusit eliminovat. Statistiky Policie ČR ukazují, že obliba jízdy na kole je doprovázena vysokým počtem nehod, které mají cyklisté na svědomí. Od začátku roku do letošního května už způsobili 706 nehod. Cyklistická sezóna přitom vrcholí až během prázdninových měsíců a trvá až do podzimu.

Škody způsobené vyznavači jízdy na kole se pohybují v řádech milionů Kč. Bohužel, jezdci na kolech nejsou chráněni povinným pojištěním, jako například řidiči motorových vozidel, a způsobené škody tak jdou přímo za nimi. Ošetřit rizika může pojištění odpovědnosti. To ochrání před nepříjemnými a nečekanými výdaji. „Právě škody způsobené cyklisty patří mezi nejčastější důvody plnění v rámci pojištění odpovědnosti z činností v běžném občanském životě. Jedná se o plnění za újmu na zdraví a také o škody na majetku, přičemž kompenzace za újmu na zdraví bývá většinou vyšší. Nový občanský zákoník výrazně posílil prostor pro nároky poškozených. Umožňuje, aby částka za odškodnění byla oproti předchozímu období i několikanásobně navýšena. Zohledněny jsou přitom nejen náklady spojené s hmotnou kompenzací a škody s léčením poškozených, ale také jejich ušlý zisk za období pracovní neschopnosti a další související náklady,“ vysvětluje Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.      

A jak vypadá typická nehoda? „Cyklista jede rychle, v zatáčce nebo při předjíždění nezvládne řízení a srazí se s autem nebo jiným cyklistou projíždějícím v protisměru,“ popisuje častou situaci, která bývá předmětem plnění pojišťovny, Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny. Odškodnění je po viníkovi požadováno jak v případě, kdy cyklista poraní chodce nebo dalšího cyklistu na cyklostezce, tak v situaci, kdy se střetne s motorovým vozidlem v běžném dopravním provozu na silnici.

Cyklisté by si také měli dát pozor na konzumaci alkoholu. Tolerance veřejnosti k řízení kola pod vlivem alkoholu je mnohem vyšší než v případě řízení automobilu. Proto mají cyklisté také vysoký podíl nehod způsobených pod vlivem alkoholu. Vyplatí se mít na paměti, že pokud způsobíte škodu pod vlivem alkoholu, pojišťovny mají právo své plnění krátit nebo náhradu neposkytnout.  

Pojištění odpovědnosti, které cyklisty před uvedenými riziky dokáže ochránit, nabízí většina pojišťoven a pohybuje se v řádech stokorun za rok (např. Slavia pojišťovna – pojištění odpovědnosti od 315 Kč za osobu a rok).

Nejčastější chyby, kterých se cyklisté dopouštějí podle poznatků pracovníků BESIP

REKLAMA

Jízda bez přilby

Nákupní tašky na řídítkách

Převážení větších nákladů

Konzumace alkoholu

Podcenění sil při jízdě na kole

REKLAMA

Jízda po chodnících a přechodech

Co stojí za nehodami cyklistů podle poznatků BESIP

Nezvládnutí jízdy

Nevěnování dostatečné pozornosti řízení

Nedání přednosti

Nedodržení potřebné vzdálenosti

Špatná viditelnost

Nárazy do otevřených dveří aut

Slepý úhel

Kolize se zvířetem

Frekventované trasy

Konzumace alkoholu

http://www.ibesip.cz/

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *