CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

30. 03. 2016

0 komentářů

Subjekty:

Ke končící návštěvě prezidenta Číny

 


 

Zatímco Čína posiluje svoji pozici globální ekonomické velmoci a zavedené ekonomiky, včetně těch, které jsou obchodními partnery České republiky, ztrácejí trochu síly, „země Středu” se stává stále důležitější destinací pro český export. Potvrzují to i statistiky, které ukazují, že vývoz z České republiky do Číny se za posledních deset let pětinásobně rozrostl. Zároveň je však třeba uznat, že podíl Číny na celém českém exportu je stále malý a to jak v absolutní hodnotě tak v porovnáním s importem z Číny. V logistickém přirovnání bychom mohli říci, že vlaky plné zboží přijíždí z Číny do Čech, ale odjíždí téměř prázdné.

Zmíněná návštěva rozhodně vytvořila jedinečnou příležitost podpořit bilaterální obchodní vztahy mezi Českou republikou a Čínou. Jelikož byla návštěva doprovázena početnou obchodní delegací a byla mediálně pokryta v národních médiích, umožnila propagaci České republiky i v Číně. To může pomoci budování vzájemných vztahů, které jsou tak potřebné při obchodování s Čínou, což povede k otevřenosti čínských společností k obchodní spolupráci s českými partnery.  Díky svému téměř čtyřletému  působení v HSBC v Číně jsem měl možnost stát se svědkem toho, jak moc je součástí čínské obchodní kultury  lepší spolupráce s lidmi, se kterými si čínští obchodníci vytvořili silné osobní vztahy. Pokud se tedy české a čínské protějšky měli šanci setkat a lépe se poznat, může to znamenat postup na zcela novou úroveň vzájemné spolupráce.

Krom „národní prezentace“ se návštěva dotkne i společného uvažování nad možnostmi konkrétní spolupráce obou zemí. Každou chvíli slyšíme zprávy o obrovských obchodních příležitostech v Číně, které vyplívají ze změn v demografických trendech a z nových potřeb čínské společnosti. Tyto změny společně s dalšími faktory přispívají k silnému ekonomickému růstu, který v roce 2015 činil 6,9 % a má si zachovávat průměrnou hodnotu 6,5% v následujících letech – v souvislosti s plánem zdvojnásobení HDP úrovně z roku 2010 do roku 2020. V nedávno zveřejněném pětiletém plánu hrají pří dosažení tohoto cíle klíčovou roli inovace. Do pěti let Peking chce, aby bylo 60% národního růstu generováno technologickým sektorem. Investice do výzkumu a rozvoje se tak očekávají ve výši až 2,5% HDP oproti 2,1% v roce 2015.

Dalším důležitým faktorem je životní prostředí, jelikož se chce Čína soustředit na snižování emisí a zvyšování využití čistých energetických zdrojů. Během času se tak Čínská ekonomika mění z exportně a investičně orientované na ekonomiku taženou sektorem služeb a domácí poptávkou. To bude vyžadovat odpovídající infrastrukturu, kterou bude Čína dosud muset rozvinout. I když obří investice již proběhly nebo jsou naplánované, poptávka po větší a lepší infrastruktuře dosud nebyla uspokojena. Pokud vše poběží dle plánů, chce Čína do roku 2020 například disponovat 30ti tisíci kilometrů rychlostních vlakových spojení, které propojí 80% měst oproti 19ti tisícům z tohoto roku.

Jaké příležitosti toto vše skýtá pro Českou republiku? České firmy disponují zkušenostmi v mnohých oblastech a čínští partneři se zdají být nakloněni mezinárodní spolupráci více, než kdykoliv v minulosti. Dobrou zprávou také je, že české společnosti již tyto příležitosti vidí a začínají se do nich zapojovat. Kromě obchodních příležitostí je tento příběh i o možnostech investičních. Ekonomové HSBC pozorují, že čínské investice v zahraničí pokračují v expanzi a to i přes zpomalení růstu domácí ekonomiky. Čínské společnosti nyní vyhledávají více než jen přírodní zdroje, ale viditelně se posouvají k obchodním službám, výrobě, distribuci, energetice a k IT. Čína hodlá investovat do aktiv, která zajistí dlouhodobé výnosy a diversifikují investice. Stále větší zájem tak bude mít o přístup na trhy, o technologie a duševní vlastnictví.

REKLAMA

Ať už se jedná o obchodní nebo investiční příležitosti, Česká republika a Čína  budou mít hodně příležitostí k vzájemné spolupráci a k rozvoji tohoto důležitého koridoru. Návštěva prezidenta Číny může být příslovečným katalyzátorem zvýšeného zájmu čínských investorů. Jsem si jist pozitivním přínosem této historické návštěvy a těším se, že budeme moci podpořit bilaterální vztahy Česka a Číny na obou trzích.

Michael Hrodley, generální ředitel pobočky HSBC Bank plc-Praha

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *