CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

26. 05. 2015

0 komentářů

Subjekty:

Světový trh s platinou zůstává v prvním čtvrtletí 2015 v deficitu

 


 

„Platina patří mezi nejvzácnější kovy vůbec. Díky svým jedinečným fyzikálně-chemickým a katalytickým vlastnostem je nenahraditelná v celé řadě průmyslových aplikací. Zásadní roli sehrává zejména v chemickém, petrochemickém a automobilovém průmyslu, kde je využívána především v různých typech katalyzátorů. V sektoru sklářského průmyslu pak má platina využití  při výrobě speciálních prvků výtokových systémů a měření teploty,“ uvedl Viktor Fiala, generální ředitel společnosti SAFINA, a doplnil: „Platina se rovněž řadí mezi vyhledávané investiční kovy, v České republice zaznamenáváme kontinuální zájem mezi investory. V loňském roce SAFINA prodala více než 80 kg investiční platiny.“  

Mezi hlavní faktory ovlivňující pokračující nedostatek platiny na světovém trhu patří:

  • Zvýšená poptávka po špercích z důvodu naskladňování zpracovateli v Číně po uplynulém období čínského nového roku a pokles recyklace ve šperkařství v období poklesu ceny platiny.
  • Celková těžební nabídka zůstala v porovnání s koncem roku 2014 téměř stejná zásluhou rostoucích výkonů v Jižní Africe a Zimbabwe, jež kompenzují pokles produkce v ostatních regionech.
  • Nižší nabídka recyklovaného kovu jako důsledek poklesu recyklace ve šperkařství, která převýšila mírný nárůst recyklace autokatalyzátorů.

Nabídka

„Celková světová nabídka platiny je tvořena  těžbou, která vyprodukuje cca 70 % tohoto kovu, a 30 % pak pochází z recyklace,“ řekl Viktor Fiala.     

Během prvního čtvrtletí 2015 činila celková světová nabídka platiny 1 835 tisíc troyských uncí s odhadovanou těžební nabídkou ve výši 1 385 tisíc troyských uncí. Jihoafrická těžební produkce pokračovala v obnově po šoku v roce 2014 a vyšplhala se až na 995 tisíc troyských uncí, což je o 2 % více než koncem roku 2014. Zatímco produkce v Zimbabwe vzrostla o 16 % na 110 tisíc troyských uncí, nabídka v ostatních regionech Afriky klesla dohromady o 10 % na 310 tisíc troyských uncí, obojí je srovnání s posledním čtvrtletím 2014. V mezičtvrtletním srovnání klesla také nabídka recyklované platiny o 6 % na 450 tisíc troyských uncí, a to i přes to, že recyklace autokatalyzátorů zaznamenala v prvním čtvrtletí 3% nárůst. Tento nárůst byl na počátku roku 2015 způsoben slabší recyklační aktivitou na konci předešlého roku, kdy nebyly plně využity všechny kapacity.  Nabídka byla také ovlivněna 23% propadem v recyklaci šperků a nižšími maloobchodními prodeji v Číně.

REKLAMA

Poptávka

Celkový objem světové poptávky po platině byl během prvního čtvrtletí 1 995 tisíc troyských uncí, což bylo o 75 tisíc troyských uncí více než v posledním čtvrtletí 2014. První čtvrtletí 2015 zaznamenalo ve srovnání s předchozím čtvrtletím nárůst poptávky po autokatalyzátorech o 5 % na 825 tisíc troyských uncí. Velký podíl na tom mají zvýšené prodeje automobilů v Evropě a zároveň uvedení katalyzátorů Euro 6 na trh. V souvislosti se zvyšováním skladových zásob v Číně po období čínského nového roku dosáhne očekávaná poptávka po platinových špercích v prvním čtvrtletí 2015 výše 750 tisíc troyských uncí. Indie v prvním čtvrtletí 2015 nadále představovala rostoucího lídra na trhu s platinovými šperky díky stoupajícím maloobchodním tržbám. Prodeje ETF (Exchange Traded Funds – fondy obchodované na burzovním trhu) přesáhly v prvním čtvrtletí 2015 nákupy ve všech klíčových investičních regionech, čímž snížily držbu zásob ETF o 50 tisíc troyských uncí v porovnání se snížením o 30 tisíc troyských uncí na konci roku 2014. Nákupy uzančních slitků a mincí dosáhly v prvním čtvrtletí 2015 podobné úrovně jako v předchozím období, a to 35 tisíc troyských uncí.

Budoucí vývoj

Světová investiční rada pro platinu zároveň reviduje a snižuje svůj celkový odhad deficitu na světovém trhu s platinou pro rok 2015 z původních 235 tisíc troyských uncí stanovených koncem roku 2014 na 190 tisíc. Odhad celkové nabídky zůstává nezměněn ve výši 7 965 tisíc troyských uncí, jelikož se předpokládá vyšší těžební nabídka kompenzovaná poklesem sekundární nabídky z recyklace autokatalyzátorů. Zredukování výhledu pro vývoj poptávky je primárně způsobeno revizí směrem dolů v průmyslové poptávce v Číně, jež je zapříčiněna odhadovaným nižším ekonomickým růstem v roce 2015.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *