CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

25. 02. 2015

0 komentářů

Subjekty:

PRAVDĚPODOBNOST, ŽE V ČESKU NA SJEZDOVCE POTKÁTE SPORTOVCE „POD VLIVEM“, NENÍ MIZIVÁ

 


 

Zimním sportům přeje počasí i dostatek sněhu a České hory tak zažívají úspěšnou sezónu. Mezi desítkami tisíc návštěvníků se však najde i řada těch, kteří sportují tzv. pod vlivem. Průzkum České pojišťovny ukázal, že 90 % lidí alkoholu při zimních sportech neholduje. Stále však zbývá 10 % těch, pro které alkohol při sportu není žádnou překážkou. Pojišťovna má pro tyto „sportovce“ jasný vzkaz: alkohol na sjezdovku nepatří! 

Pomineme-li večerní popíjení v restauracích a ubytovacích zařízeních, Češi alkohol na sjezdovce odmítají. Přesně 90 procent v průzkumu ČP uvedlo, že při provozování zimních sportů alkohol nekonzumují. 

Zbylých deset procent představují hazardéři, kteří sjezdovky brázdí poté, co se alkoholem posilnili. I jeden jediný lyžař či snowboardista přitom na svahu představuje potenciální riziko pro desítky lidí. 

Zahřeje i dodá kuráž

Co vede Čechy k tomu, že se vydají na sjezdovky poté, co si dopřáli jeden či více alkoholických nápojů? Důvodů je celá řada, mezi ty nejčastější, které respondenti zmiňovali, patří v 55 % případů představa, že alkohol zahřeje. Ve 49 % případů pak lidé pijí na svahu jednoduše pro zábavu – s rodinou nebo přáteli. Nezanedbatelných 16 % přitom přiznává svoji lehkomyslnost, když jsou přesvědčeni, že pověstná kapka alkoholu nemůže ničemu a nikomu uškodit. Pro 4 % dotázaných pak alkohol představuje to správné nakopnutí, napijí se na „kuráž“. 

REKLAMA

Odpovědný přístup

Češi, kteří si na horách při svých aktivitách alkohol odpustí, tak činí jednoduše z přesvědčení, že alkohol ke sportu nepatří (v 62 % případů). Téměř v 50 % případů také zazněla obava, že pod vlivem alkoholu mohou zranit sebe nebo někoho jiného. Není bez zajímavosti, že v šesti procentech lidé nepijí, protože se bojí pokuty.
Ve 13 % pak Češi na alkohol na sjezdovce raději zapomenou, protože se bojí krácení pojistného plnění. Taková motivace k odmítání požívání alkoholu je založena na správném uvažování.

Situace v České republice

Česká pojišťovna považuje přítomnost alkoholu v případě pojistné události u úrazového pojištění za vážné porušení pojistných podmínek. „V případě, kdy si pojištěný způsobí úraz pod vlivem alkoholu nebo návykových látek, můžeme přistoupit ke snížení pojistného plnění až o 50 %. Tento postup v praxi přitom striktně dodržujeme, ročně se to týká až několika desítek případů,“ vysvětluje praxi Jiřina Stanovská z Útvaru likvidace pojistných událostí životního pojištění ČP. 

REKLAMA

Pokud pojištěný způsobí pod vlivem alkoholu škodu na zdraví či majetku jiných osob, z jeho odpovědnostního pojištění pojišťovna újmu poškozenému zaplatí. Vyplacenou částku však po pojištěném viníkovi požaduje zpět. Zde se aplikuje nulová tolerance. 

Pohled do zahraničí

Alkohol v případě cestovního pojištění spadá do oblasti výluk z pojištění. Vznikne-li pojistná událost pod vlivem této (či jiné návykové) látky, pojištění náklady na léčebné výlohy či na odpovědnostní škody (např. sražení jiného lyžaře, zničení části či celé výbavy apod.) nekryje. V takovém případě může i obyčejný panák na zahřátí prodražit zimní dovolenou o desítky či stovky tisíc korun. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *