CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

15. 01. 2015

0 komentářů

Nebezpečí pro světové akciové trhy: válečné konflikty, propad ropy i pokles úrokových sazeb

 


 

Dění na kapitálových trzích v roce 2014 bylo charakteristické několika výraznými jevy. Na jedné straně přineslo nové historické rekordy výše akciových indexů, hlavně na trzích v USA, na druhou stranu zaznamenaly některé trhy fatální propad, jako například ruský a ukrajinský kapitálový trh. 

Světový akciový trh v roce 2015

Rok 2015 bude ovlivněn ekonomickými faktory, které působily i po většinu roku 2014. Mezi hlavní události patří propad cen ropy a zemního plynu na světových trzích o téměř 50 %, výrazná korekce ceny zlata, nevýrazný ekonomický růst, pokračování poklesu úrokových sazeb a výnosů dluhopisů a silné deflační tlaky ve většině vyspělých ekonomik. Dá se proto předpokládat větší (nebo menší?) korekce na akciových trzích, zvláště v USA. Největší nebezpečí světového ekonomického vývoje je v probíhajících lokálních válečných konfliktech, které mohou za určitých podmínek přerůst své hranice. Krize, která dopadla na ruskou ekonomiku, může ovlivnit vývoj konfliktu na Ukrajině všemi směry, a zatím se zdá, že více pravděpodobná je další eskalace konfliktu, oproti šanci na jeho uklidnění. Proto považuji vývoj v Rusku a řešení ukrajinské krize za klíčový faktor vývoje evropské (tedy i české) a potažmo i světové ekonomiky.

Český akciový trh

Pro český akciový trh s několika málo likvidními tituly bude zajímavé sledovat vývoj situace v O2 Czech Republic po vstupu PPF. Zdá se, že za pomyslný delší konec tahá PPF a minoritní akcionáři budou opět (jak je v Čechách již tradicí) lehce „oškubáni“ (pod dohledem ČNB). Téměř jisté je ukončení obchodování s akciemi NWR v roce 2015, jejichž uvedení na trh (IPO) v roce 2008 patří asi mezi nejsofistikovanější finanční podvody a určitě vstoupí do ekonomických učebnic i se svými hlavními architekty.

REKLAMA

Ing. Pavel Makovec, analytik otevřeného podílového fondu kvalifikovaných investorů NOVA Green Energy (NGEF). 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *