CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

04. 12. 2013

0 komentářů

Slováci nesou krizi hůře než Češi, snižují počet zaměstnaneckých benefitů

 


 

Mezi nejčastější zaměstnanecké benefity se v obou zemích řadí mobilní telefon, stravenky, vzdělávání a pitný režim. Stejně tak se v obou zemích mohou zaměstnanci těšit z nabídky v průměru 10 výhod. Češi si tak oproti loňskému roku, kdy si mohli volit jen 9 benefitů, polepšili. Naopak Slováci o jeden benefit přišli.

Čechům velí penzijní reforma, Slovákům ekonomická krize

Situace na poli zaměstnaneckých benefitů odráží ekonomickou kondici podniku. „České společnosti se oproti loňskému roku těší lepšímu zdraví, rozšiřují tak mimoplatové motivační nástroje, Slováci jsou na tom, zdá se, naopak hůře,“ komentuje národní rozdíly Kateřina Štěrbová, ředitelka Employee Benefits ING Pojišťovny. V České republice polovina firem vnímá svou ekonomickou situaci stejnou jako v předchozích 12 měsících, zhoršení vnímá jen čtvrtina firem. U našich sousedů si horší podmínky připouští více než třetina. Je to tedy právě ekonomická situace, která zde nutí firmy snižovat nabídku zaměstnaneckých výhod.

 ing-krize-benefity-cz-sk

Zdroj: ING Pojišťovna

II. pilíř Čechy na rozdíl od Slováků neláká

Českou republikou naopak hýbe nová podoba penzijního systému. „Kvůli nejistotě okolo podoby i samotného vzniku tzv. II. pilíře se firmy odklonily od penzijního připojištění a zaměřily svou pozornost na jiný druh zabezpečení – životní pojištění,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová. Penzijní připojištění tak v nabídce zaměstnaneckých benefitů zaznamenalo 6% pokles a nabízí ho 68 % podniků. Životní pojištění naopak o 10 % vzrostlo na 53 %. Spoření na penzi se ale těší oblibě i na Slovensku, kde ho v rámci III. pilíře nabízí 62 % společností. 

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *