CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

30. 12. 2016

0 komentářů

Rok 2017: Hybatelem trhů bude ekonomika

 


 

Opak je ale pravdou. O události hodné výrazné tržní reakce nouze nebyla, a ty s ex ante největším očekávaným dopadem byly bezpochyby Čína a její zpomalující ekonomika, nejistota kolem míry divergence měnových politik mezi USA a EMU, tj. nejistota kolem délky trvání programu odkupu aktiv ECB a rychlosti utažení politiky FEDu a také nejistota kolem výsledku amerických prezidentských voleb a britského (či italského) referenda. 

Kromě druhého z těchto faktorů, který se výrazně projevil na měnových trzích, ani Čína ani neočekávané politické debakle establishmentu neměly tržně déletrvající dopad. Čína znervóznila trhy jenom na pár týdnů počátkem roku a překvapení, které přineslo britské referendum či americké volby, se na trzích nepodepsala déle než (v případě britského referenda) na pár týdnů či (v případě Trumpa) na pár hodin. Společně s tím, že Saudská Arábie vzdala boj proti americkým těžařům a že se dokázala s členy i nečleny OPECu domluvit na prvním společném snížení těžby za dlouhá léta, to byla největší překvapení právě končícího roku.

Netečnost trhů tváří v tvář vítězstvím protisystémových sil je tak největším rizikem pro rok 2017. Čína je, zdá se, stabilizována, a politika FEDu i ECB poměrně dobře očekávatelná: FED po dlouhé době prognózuje rozumný růst sazeb (jedno až dvě zvýšení pro rok 2017) a ECB se v podstatě zavázala k pokračujícím odkupům aktiv. Hybatelem trhů č. 1 tak zůstane politika, kterou trhy v letošním roce celkem kavalírsky přehlížely.

Asi vůbec nejtěžší zkouškou, budou hned dubnovo – květnové prezidentské volby ve Francii. Ačkoliv to dle průzkumů na vítězství Le Penové nevypadá, úspěšnost průzkumů v posledním roce nebyla, eufemisticky řečeno, nic moc. Přitom vzhledem k tomu, že ve Francii nemalá část populace subjektivně vnímá vlivy globalizace aspoň tak intenzivně jako ve východní Anglii či v rezavém pásu Ameriky, a kde podstatná část populace pokládá vývoj v posledních 20 letech za špatný, nelze vůbec vyloučit britský scénář. Britský výsledek francouzských voleb by okamžitě – a oprávněně – na trh vrátil obavy z rozpadu Eurozóny a poslal trhy dolů a euro výrazně pod paritu. Na to však, dle mého, trhy uspané nekonečnou pomocí centrálních bank, nejsou připraveny. O to větší rána to tak může být.

Martin Lobotka, hlavní analytik conseq Investment Management

REKLAMA

Akciový trh 2016: Vítězové a poražení

Od začátku roku 2016 si pražská burza po započtení dividend k 14.12. připsala pouze jedno kladné procento, což není nikterak zajímavé zhodnocení. Důvodem slabé výkonnosti byly především propady akcií Vienna Insurance Group, Komerční banky a ČEZ. První dvě› zmíněné finanční instituce se potýkaly s extrémně nízkými požadovanými výnosy na státních dluhopisech, což se u VIGu projevovalo kontrakcí finančních výnosů zainvestovaných rezerv, u Komerční banky pak v poskytování úvěru za dříve těžko uvěřitelně nízké úroky. Spousta klientů využila nízko-úrokového prostředí i k refinancování stávajících půjček s tím, že se například hypoteční úvěr s desetiletou fixací dal zafixovat pod dvěma procenty.

Jasným vítězem letošního roku se stala nová emise na pražské burze Moneta Money Bank. Od květnového primárního úpisu (IPO) si k dnešnímu dni připsala krásných 20 %. Zde bych ocenil hlavně přístup a provedení IPO bývalou matkou společností General Electric, která již několik let provádí optimalizaci svých aktivit, přičemž se zbavuje svých vedlejších činností, v mnoha případech přes IPO.

I přes loňskou havárii v litvínovské rafinérii se letos dařilo akciím Unipetrolu. Za téměř patnáctiprocentním zhodnocení bylo velice dobré pojištění zmíněné škodní události a relativně stále vysoké rafinérské a petrochemické marže. Zajímavé zhodnocení vykázaly také akcie Stock Spirits Group, Pegas Nonwovens a Fortuna.

Martin Pavlík, portfolio manažer Conseq Investment Management 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *