CZK/€ 24.740 +0,16%

CZK/$ 23.154 +1,09%

CZK/£ 29.386 +0,51%

CZK/CHF 25.959 +1,59%

01. 02. 2024

0 komentářů

Bankovní sektor v prosinci – překvapivý růst vkladů

 

Celková bilanční suma bankovního sektoru se v průběhu prosince snížila o 2,8 % meziměsíčně na konečných 9937 mld. Kč. K poklesu došlo především v úvěrových obchodech mezibankovního trhu (-313 mld. Kč m/m), naopak úvěry a pohledávky za klienty přidaly 35,5 mld. Kč m/m. V meziročním srovnání jsou celková aktiva vyšší o nečekaně vysokých 11,1 %, což je výsledek srovnatelný až s rokem 2008, pokud tedy pomineme rok 2017, kde došlo k mimořádnému růstu aktiv vlivem devizových intervencí ČNB.

Loading



 

Celkové vklady zakončily loňský rok na hodnotě 6 701 mld. Kč, tedy o 14,4 % výše, než byly na jeho počátku. Naprostou většinu meziročního růstu si připsaly vklady termínované, jejichž objem vzrostl o 42,7 % r/r, a jejich podíl na celkových vkladech se tím zvýšil z 28 % na 35 %. V porovnání s předchozími roky došlo v prosinci k nesrovnatelně nižšímu odlivu vkladů vládních institucí (-257 mld. Kč m/m), a ty tak významně přispěly k meziročnímu růstu (+325 mld. Kč r/r). V meziročním srovnání svá tempa růstu zrychlily vklady nefinančních podniků (7,5 % r/r) i obyvatelstva (7,6 % r/r). To vše se projevilo i v objemu tzv. nad-vkladů, jejichž celková výše se udržela vysoko nad hranicí 400 mld. Kč.

Průměrná výše této „finanční rezervy“ se vloni u nefinančních podniků pohybovala okolo 153 mld. Kč, u obyvatelstva dokonce 271 mld. Kč. V obou případech je to více než v roce 2022. Vysoká cenová hladina a nejistota budoucího vývoje po celý rok odrazovala domácnosti a firmy od přílišného utrácení a investičních aktivit. S poklesem inflace i úrokových sazeb lze v letošním roce očekávat větší ochotu k obojímu.
Celkové úvěry v posledním měsíci roku připsaly 1,3 % meziměsíčně a dosáhly hodnoty 4 357 mld. Kč. V meziročním srovnání tempo růstu úvěrů zrychlilo z 5,8 % v roce 2022 na loňských 7,0 %.

Za celoročním nárůstem stojí segmenty nefinančních podniků a obyvatelstva v podstatě srovnatelnou měrou. Firemní úvěry v závěru roku nabraly dech, když v posledním měsíci byly uzavřeny nové smlouvy v objemu 59 mld. Kč. V celkové sumě však loňská produkce nových firemních úvěrů zaostává za tou z roku 2022 o 33 %. Korunové úvěry vloni snížily tempo propadu jen lehce na 38 %, nových úvěrů poskytnutých v EUR bylo, po prudkém boomu v roce 2022, o 27 % méně.

Objem hypoték se v loňské roce zvýšil o 4,0 %, což je jen lehce pomalejší tempo než v roce 2022. Z hlediska nově uzavřených hypotečních úvěrů byla příznivější druhá polovina roku, která snížila celoroční propad na necelých 24 %. S poklesem tržních úrokových sazeb spolu s odbouráním obezřetnostních limitů DTI a DSTI můžeme očekávat oživení hypotečního trhu, i když vzhledem ke stále vysoké cenové hladině nemovitostí to nebude rychle a hned.

REKLAMA

Čemu se po celý loňský rok dařilo, byly spotřebitelské úvěry. Jejich celkový objem vzrostl o 8,7 %, produkce čistě nových úvěrů byla v meziročním srovnání vyšší dokonce o 11 %. Co však je třeba vnímat jako zdvižený varovný prst, je 31% nárůst „nových“ úvěrů zařazených v kategorii Ostatní nová ujednání, která zahrnuje stávající spotřebitelské úvěry se změnou smlouvy. Může to znamenat, že domácnosti začínají mít potíže se splácením svých závazků.

Autorka: Lenka Kalivodová, analytička Raiffeisenbank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

 


Související články

Bitcoin ukončil týden na vyšší úrovni po silném přílivu do spotových ETF

Bitcoin zakončil minulý týden o 3 % výše po silném přílivu peněz do amerických spotových bitcoinových ETF. V úterý došlo k celkovému přílivu 887 milionů USD do amerických spotových bitcoinových ETF, což byl druhý nejvyšší den zaznamenaný od jejich spuštění. V čele stál FBTC společnosti Fidelity s […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

11. 06. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *