CZK/€ 24.710 -0,02%

CZK/$ 22.791 +0,20%

CZK/£ 28.835 +0,15%

CZK/CHF 25.074 -0,39%

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 09. 2023

0 komentářů

Komentář: Jsou investice do ESG objektivně a chladně vykalkulovaným krokem?

 

Globální environmentální hnutí zaměřené proti hrozící klimatické změně vyvolalo v život nový fenomén. Investiční bankéři začali ve velkém zakládat nové ESG investiční fondy a investování do těchto fondů vypadá v dnešní době jako téměř jistá věc. Vždyť vlády téměř všech zemí se předhánějí ve svém úsilí finančně podporovat a daňově zvýhodňovat ESG podnikání.

Loading



 

Soukromé i veřejně vlastněné firmy rychle vyhlašují své vědecky měřitelné cíle environmentálního přístupu k podnikání. FOMO (fear of missing out) se zdá být při investování do ESG aktivit všudypřítomné. Jde však o investiční vlnu založenou na reálné tržní poptávce nebo nesenou pouhým ideologickým zanícením?

To už není zdaleka tak jasné. Ideologické vzplanutí pro spravedlivou a dobrou věc vždy s sebou nese ohromné finanční náklady. Jistý indický politik se kdysi vyjádřil v tom smyslu, že to, aby Mahatma Gándhí žil chudě, stojí spoustu peněz. Budou je vlády a firmy mít pro ESG aktivity k dispozici?

Velká Británie nedávno posunula zákaz prodeje aut se spalovacími motory z roku 2030 na rok 2035. Energie z Velké Británie bude zřejmě v nadcházející zimní sezóně levnější než energie vyprodukovaná v Evropské Unii a Británie ji hodlá do EU vyvážet. K její výrobě budou použita fosilní paliva.

Brazilský prezident se nechal slyšet, že náklady na transformaci energetických zdrojů rozvojových zemí směrem k obnovitelným zdrojům by měly hradit vyspělé západní ekonomiky. Ty se však potýkají se svými vlastními velkými strukturálními problémy, Německem počínaje a USA konče. Právě v USA oznámilo několik investičních firem spravujících privátní kapitál, že zruší asi 20 ESG investičních fondů. Mezi nimi i Black Rock a State Street.

REKLAMA

Neviditelná ruka trhu Adama Smithe působí, i když se na ni zapomíná. Jsou investice do ESG objektivně a chladně vykalkulovaným krokem s akceptovatelnou mírou rizika, jsou skutečně činěny na základě existující poptávky, nebo jde pouze o na ideologii, byť bohulibé, založenou investiční vlnu živenou FOMO fenoménem, bez ukotvení v ekonomické poptávce zajišťující návratnost a výnosnost investic?

Autor: Miroslav Hošek, CEO Advanced Food Products (AFP), LLC, v USA působí na manažerských pozicích už 17 let

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Co sledovat u investic do finančního sektoru v době klesajících úrokových sazeb

Tradiční názor tvrdí, že klesající úrokové sazby jsou pro finanční akcie negativní, protože snižují úrokový výnos. To je však přílišné zjednodušení, které se může ukázat jako nepravdivé. Finanční společnosti jsou různorodou skupinou, v níž banky tvoří pouze jednu část, a mezi jednotlivými společnostmi existují významné rozdíly, které ovlivňují […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *