CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

30. 08. 2016

0 komentářů

Ropní medvědi prchají dosud nevídaným tempem

 


 

V týdnu ukončeném 23. srpna pomohla rostoucí poptávka po energetických futures spustit 27% nárůst celkové komoditní expozice hedgeových fondů. Ostatní žádané komodity zahrnují sójové boby, ropu, cukr, kakao a zlato. 

Za pouhé dva týdny zvýšily hedgeové fondy býčí sázky na ropu WTI o rekordních 142 000 lotů (142 milionů barelů). Avšak vzhledem k tomu, že 87 % tohoto nárůstu pochází z krytí krátkých pozic, mohou se nyní objevit obavy, že čistá dlouhá pozice, která je nyní jen 5 000 lotů pod dubnovým maximem, nemusí být podpořena současnými fundamentálními ukazateli.
saxo_1

Bláznivé výkyvy ropných pozic během léta

Dlouhé čisté pozice ropy WTI se za poslední tři týdny téměř ztrojnásobily díky obnoveným diskusím o možném zmrazení produkce, které spustily masivní snížení hrubých krátkých pozic. V týdnu před 9. srpnem dosáhly krátké pozice rekordních 220 000 lotů (červená křivka), ale poté prudce poklesly díky tomu, že se kupující v posledních sedmi týdnech rozhodli věnovat hrubým dlouhým pozicím (modrá křivka).

Tato nestabilita je jednoznačně podpořena stavem krátkých pozic v reakci na diskuse členských států OPEC o možném zmrazení produkce. V tuto chvíli je však nepravděpodobné, že by dospěly k dohodě, zejména vzhledem ke stanovisku Iránu ohledně jeho práva dostat produkci zpět na úroveň, kterou měla před uložením sankcí. V kombinaci se silnějším dolarem po pátečním projevu guvernérky Yellenové v Jackson Hole jsou nyní ceny WTI i Brentu zranitelné.
saxo2_1

REKLAMA

Před zmíněným pátečním projevem zvýšily fondy dlouhé čisté pozice ve zlatě o 4 %. Následná reakce trhu vyslala dolar i výnosy obligací vzhůru a díky tomu je nyní zlato náchylné k dodatečné likvidaci dlouhých pozic.

V krátkém období, kde vzrostlo riziko pro profit-taking, se oblast klíčové podpory pro zlato nachází mezi 1 313 USD/unci a 1 300 USD/unci.
saxo3_1

Cukr zažil další rekordní dlouhé pozice

Cukr dosáhl nových rekordních dlouhých pozic i přesto, že se jeho cena od června pohybovala přesně v rozmezí. Pokud nedokáže posílit nad 21 centů/libru, mohl by být vystaven k uzavírání dlouhých pozic bez ohledu na podpůrné fundamentální ukazatele.

REKLAMA

A co měď…

Slabší fundamentální ukazatele spustily návrat krátkých pozic mědi. Rostoucí produkce i zásoby v kombinaci s nižším dovozem Číny jsou prozatím vyrovnávány pozitivním dopadem silného oživení ostatních průmyslových kovů.

Průnik pod 2 centy/libru by mohl spustit další oslabení cen. Díky tomu, že fondy se teprve teď znovu vrátily ke krátkým čistým pozicím, je zde spousta místa pro rozšíření krátkých pozic, pokud k tomuto prolomení dojde.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Na burze se právě začíná obchodovat s prvními americkými ETF, které investují do spotového bitcoinu

Americká Komise pro kontrolu cenných papírů, SEC, schválila první americké ETF fondy investující do spotového bitcoinu, a umožnila tak expozici v bitcoinu mnohem širšímu světovému publiku. Nyní se tedy začíná obchodovat 11 nových ETF, a protože začíná boj o to, který se stane největším spotovým bitcoinovým fondem světa, […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

12. 01. 2024

Nastane příští rok konec kapitalismu v USA?

Není třeba se děsit. Výše uvedený titulek hraničící s clickbaitem je jen jednou z „šokujících předpovědí“ dánské investiční banky Saxo Bank. Autoři těchto předpovědí uvádí, že jsou to „nepravděpodobné, ale podceňované“ scénáře.

Text: Karel Pučelík

Foto: Zdroj: Pixabay.com

11. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *