CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Karel Pučelík

Foto: Tony Webster via Flickr

14. 03. 2023

0 komentářů

Americké krachy znervóznily i evropské trhy. Riziko je ale na kontinentu malé

 

V Americe padla za poslední týden už třetí banka. Nervozita se po víkendu přelila i do Evropy, na což reagovaly akciové trhy. České i evropské banky jsou však jinak zcela zaměřené a tudíž jim podobné riziko nehrozí.

Loading



 

V Americe minulý týden padly tři banky. Nejvýznamnější z nich je Silicon Valley Bank, která nepatřila mezi úplně největší ústavy, ale rozhodně se její pád nedá přejít. Vážnost problému ilustruje skutečnost, že jde o největší pád za posledních patnáct let. Uklidňování trhů se dostalo i do programu amerického prezidenta Joea Bidena, který slíbil udělat „vše co bude nutné“ pro ochranu bankovního sektoru.

Katastrofický tón je ale možné opustit. S pádem Lehman Brothers či dalšími (nechvalně) slavnými ústavy se nynější situace srovnávat nedá. Například Silicon Valley Bank totiž nebyla klasickou bankou s konvenčním zaměřením. Podobně i další banky v problémech (třeba Silvergate Capital) směřovaly velkou část svých peněz do alternativních segmentů a do kryptoměnového sektoru.

Zahraniční přesah

Konkrétně Silicon Valley Bank se specializovala ve velkém na financování start-upů a později neustála tlak způsobený vysokými úrokovými sazbami a v posledních dnech také velké výběry vkladů. Banka měla své klienty i v zahraničí. Pro ilustraci, server CNBC.com zmiňuje jistého čínského podnikatele a jeho zkušenosti se službami banky. Založit si účet u Sillicon Valley Bank prý trvalo do týdne. „Tradiční banky hlavního proudu, jako jsou Standard Chartered, HSBC nebo Citi, přísně dodržují předpisy a založení bankovního účtu u nich trvá dlouho. Může to trvat až 3-6 měsíců,“ uvedl.

Silicon Valley Bank měla pobočku i ve Velké Británii s několika tisíci klientů. „Měli jsme dostatek peněz na bankovních účtech mimo Spojené království a dostatek příjmů od našich zákazníků každý týden, takže jsme se mohli v devět hodin ráno podívat našim zaměstnancům do očí a říct, že můžeme vyplatit mzdy za dva týdny, ale od té doby by to bylo velmi nejisté,uvedl podle BBC šéf vzdělávacího start-upu Lingumi TobyMather. Naštěstí pro něho pobočku převezme tamější HSBC za symbolickou jednu libru.

REKLAMA

Klesající akcie v USA i Evropě

Přestože američtí regulátoři již preventivně přijali některá opatření, aby předešli dominovému efektu, zámořské akciové trhy v pondělí klesaly. Na pády amerických bank však reagují i akcie evropských bank, výraznější záporná čísla vykázala například německá Commerzbank. A není sama.

Poklesy nejen bankovních titulů jsme však během pondělka sledovali i na pražské burze, například v případě Erste nebo Komerční banky. Analytici i Česká národní banka se ale shodují, že českým bankám riziko nehrozí. Zaměření českých i evropských stálic je zcela jiné, než v případě zmíněných amerických bank. Jsou navíc také dobře kapitálově vybavené. Nervozitou tak přelévání do Evropy patrně skončí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *